ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Об’єднані територіальні громади

Горностаївщина. Перший район, де все - ОТГ

Об’єднані територіальні громади  (ОТГ) мають вкрити всю територію України. Але, поки що вся вона в клаптиках, які ніяк не заллють рівномірним кольором українську мапу відповідального самоврядування.

Першим районом на Херсонщині, який повністю складається з ОТГ, став Горностаївський район. І він же, став першим на Херсонщині, хто втратив від своєї бувшої території. Село Каїри, яке фактично злито з Горностаївкою, несподівано обрало собі далеких інших товаришів з іншого району. Закон це дозволяє, бо райони все одно будуть змінюватися. А  наскільки це виважене рішення - об'єднуватися з далекими сусідами, а не з тими, що поруч, покаже час.

mapOTG
map OTG

Вибори до Горностаївської селищної ОТГ пройшли 30 квітня 2017 р. Костянтинівська сільська ОТГ утворилася майже наприкінці року. Але новий бюджет, а відповідно і нові можливості, і Горностаївська селишна ОТГ, і Костянтинівська сільська ОТГ отримали однаково - з січня 2018. Виявилося, що верстати новий бюджет в середині року для новоствореної ОТГ не просто, і об’єднаним територіям Горностаївської селищної ОТГ прийшлося жити зі старими бюджетами.

Костянтинівська громада. Бюджет вже є, проекти на підході

«Бюджет в цьому році у нас набагато більший, чим у минулому. Зараз робота направлена на виготовлення проектно-кошторисної документації, вивчення питань з ким можна працювати, з яких фондів отримати додаткові кошти та таке інше. Тобто йде підготовча робота. – говорить голова Костянтинівської сільської ОТГ Олексій Кільдеров.
І далі він спокійно, впевнено і детально розповідає журналістам, які приїхали ознайомитися з роботою нових ОТГ Херсонщини, про першочергові завдання, які будуть вирішуватися у 2018 році.
Kilderov-OV
Олексій Кільдеров - голова Костянтинівської сільської ОТГ
Kostyantynivska-OTG_med
Фельдшерський пункт в селі Тарасівка Костянтинівської сільської ОТГ
Kostyantynivka_scool
Комп'ютерний клас Костянтинівської середньої школи

Освітлення
Розробляються проекти на вуличне освітлення в тих населених пунктах, де його зовсім не було. Це Костянтинівка, Миколаївка та Братолюбівка. По інших населених пунктах, будуть підключені ті вулиці, які на даний час не освітлюються.

Водопостачання
Розроблені 3 проекти на 5 вулиць на 900 тис. по підключенню водопостачання в Костянтинівці. Проект буде реалізовано в 2018 році.

Дороги
На цей рік виділено 600 тисяч для ремонту внутрішніх доріг. Це небагато, але це дасть змогу підтримати їх у більш - менш придатному стані. Теж 600 тис. виділено для розробки проектно-кошторисної документації на ремонт зовнішніх доріг і, близько мільйона гривень, буде залучено на їх ремонт.

Техніка для комунальних потреб
2 млн.100 тис. - таку суму планується витрати на придбання техніки, яка потрібна і влітку, і взимку, щоб забезпечити прибирання, нормальний проїзд по дорогах та інші потреби громади.

Питання, яким поки не має ради
Лікарі. Їх просто не має і не виходить залучити обіцянками зарплати, житла чи оплати навчання. Як реанімувати первинку в селах, які не мають привабливого сучасного вигляду та перспектив для якісної кар’єри молодого лікаря? І це стосується не тільки лікарів, а взагалі молоді, яка хоче привабливих життєвих перспектив . Питання відкриті.

Горностаївська громада. Бюджет має змінити менталітет

«Казалося би, скільки там тієї ОТГ. Але громади є - одна активна, а інша така, що треба штовхати і штовхати і то, не дуже вони хочуть працювати.» – говорить голова Горностаївської селищної ОТГ Дмитро Ляхно – «Сплатили податків, образно кажучи на мільйон, а хочемо, щоб на десять нам зробили. Щоб це змінити, розвиток кожного округу має іти з урахуванням того, як іде наповнення бюджету. Є громади де прибуткового податку 300 тисяч, а є громада, де 2,5 млн. А депутатів по два хоч там, хоч там. І депутати з того округу, де більший бюджет кажуть: «Там не хочуть працювати, люди не хочуть легалізовуватися, більше працюють в тіні, а ми працюємо більш прозоро і ділити рівно, не вийде».
Це нові відносини, які стимулюватимуть розвиток відповідальності за вкладені зусилля та отримані результати впевнений голова Горностаївської ОТГ.
«Нові рельси. Нам треба на них стать, і наш потяг розігнать» - каже Дмитро Ляхно.

Lyachno D
Дмитро Ляхно - голова Горностаївської сулишної ОТГ
Gornostayvka maydanchik
Горностаівка - новий дитячий майданчик
Gornostayvka stadion
Горностіївський стадіон, на якому буде зроблено штучне покриття

Вода по нових трубах і без лівих врізок

Водогін в Горностаївці з нових труб буде  Вже зараз поміняно більше  50% водогону. І в цьому році робота продовжується, але   не без казусів. Інколи цілі вулиці відмовляються міняти старі латані трубопроводи, бо багато підпільних врізок. Але, такі звички, коли можна красти за рахунок громади, голова твердо настроєний ламати.

Вигідно - невигідно, а людей будемо возити

Пасажирські перевезенняце важливе соціальне  питання і голова планує вирішувати його  заради людей. Зараз між селами, практично,  нема сполучення, тому що фірма перевізник, яка виграла тендер, опинилася на стадії банкрутства. А як людині з села добратися до лікарні в Горностаївку, якщо це коштує 400 грн.? Тому в ОТГ планують зробити власне комунальне транспортне підприємство, яке буде надавати доступні транспортні послуги. Об'єднана громада розраховує, що її бюджет  дасть змогу це зробити.

Нові дитячі та спортивні майданчики – прикмета новостворених ОТГ

Горноставка не виняток. В цьому році відрили дитячий майданчик навпроти селищної ради, яка зараз, майже повністю, перемістилися в району адміністрацію. На стадіоні планують зробити штучне покриття.

Молоді лікарі, молоді вчителі і взагалі молодь - Загальна проблема для села

В Горностаївці стан з лікарями краще, ніж у Костянтинівці бо була і є районна лікарня. Але, декілька років тому  закрили! пологове відділення, немає травматології. Закриття пологового відділення відбулося на основі нормативів про 300 пологів за рік. Але в Горностаівці їх було не набагато менше. Ламати - не будувати...

Молодих вчителів залучити на село, також, стає все важче. Навіть за умови навчання за кошти громад. 

Всі голови ламають голову, як залучити молодих спеціалістів на село.

Креативність заради майбутнього

Для того, щоб молодь хотіла жити в селі, вихід один – робити села сучасними, креативними, постійно розвиваючимися. А справжня природа, земля, по якій можна йти босоніж, неймовірний простір, садок вишневий коло хати, свобода самовираження будуть магнітом та додатковими бонусами для тих хто любить та цінить ці чудові якості українського села. І тоді, по якісних дорогах в села приїдуть сучасні лікарі, вчителі, дизайнери, програмісти і свої власні рідні діти, навчені у великих містах та сучасних вишах. І це буде нова українська креативна дійсність – сільські креативні ОТГ, які творять нову Україну.

Креативні села, селища, містечка – фантазії чи надія є?

Сучасний світ – це креативний світ. Все, що будить фантазію і запалює іскру захоплення, все це енергія для залучення ресурсів, однодумців, туристів, спеціалістів і врешті запорука процвітання. Креативний дитячий садочок це не фантазія, а дійсність фактично кожної громади.
Взявши цю іскру креативності в самому малому дитинстві, її треба нести далі, в школу, на вулицю, в фестивалі, в управління, в плани та їх реалізацію


Lyachno D
Ясла-садок "2 селище Горностаївка
Gornostayvka maydanchik
Ясла-садок "2. Все оформлено власними руками вихователів
Gornostayvka stadion
Ясла-садок "2. Все оформлено власними руками вихователів

Придивіться, друзі, до своїх креативних вихователів дитячих садків. В них є чому повчитися!

Прес-тур до ОТГ Горностаївського району був організований Херсонським регіональним відділенням Асоціації міст України в рамках проекту "Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні".

Ганна Парфьонова, травень 2018 р.