ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Варто повчитися

Старий Салтів оновлюється або об’єднання, яке дало поштовх розвитку

На Харківщині багато місць пов’язано з українськими козаками.

Колись, на зорі свого заснування козацькими переселенцями з-за Дніпра, на самому початку 18 сторіччя, Старий Салтів був Новим Салтівим.

Три сторіччя спливли, змінивши назву, змінюючи покоління та мрії і завдання, що вирішують люди, які живуть в цьому чудовому мальовничому куточку України на березі Сіверського Донця.

І сьогодні у Старому Салтіву відчувається відродження козацького духу вільної людини. яка творить своє життя. Кроком вільного вибору стало рішення про об’єднання в Старосалтівську селищну об’єднану територіальну громаду (ОТГ).

Перша об’єднана громада Харківщини

Перспективний план об’єднання територіальних громад Харківської області був затверджений Кабінетом Міністрів України 23 вересня 2015 року. А ще раніше, 5 вересня 2015 року, вирішили добровільно об’єднатися громада смт. Старий Салтів та громади 5 прилеглих сільських рад: Гонтарівська, Кирилівська, Молодівська, Хотімлянська, Шестаківська,звгалом 20 населених пунктів.

На жаль, громада на 2 дні запізнилася з поданням всіх необхідних документів і вибори в ОТГ пройшли, не в 2015 році, а в березні 2016. І все одно, вони стали першою об’єднаною громадою на Харківщині.

st.saltiv golova
Коновалав Едуард Павлович став головою об'єднаної громади
st.saltiv_map
Карта Старосалтівської об'єднаної територіальної громади  Харківської області

Напевне, не останню роль в тому, що громади пішли на об’єднання, зіграла перспектива обрати собі розумного небайдужого голову.

Коновалав Едуард Павлович, який виграв вибори, - відома і авторитетна людина у громадах, завдяки своїй попередній діяльності на ниві ветеринарії.

І завдання, які він ставив для вирішення були близькі та важливі для людей – це вирішення проблеми водогонів, збору і вивозу сміття, активізація громади для гідного життя.

Справи голови не розходяться зі словами

Старосалтівська ОТГ отримала об’єднаний бюджет і гроші від держави на розвиток тільки з 2017 року (бо держбюджет не був доступний для громади в році створення). Але робота по вирішенню першочергових проблем почалася відразу після об’єднання.

Для вирішення кричущих проблем благоустрою вивезли 150 КРАЗів і МАЗів сміття, яке накопичилося в посадках, чагарниках за межами населених пунктів, бо не було нормального вивозу сміття..

Занедбане комунальне підприємство «Салтів водоканал», яке надавало послуги водопостачання, каналізації, вивозу сміття такої ж занедбаної якості, почало відроджуватися для повноцінної роботи. У 2016 році за допомоги обласного бюджету, була придбана перша сучасна техніка – сміттєвіз, а в 2017, вже за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) придбали ще один сміттєвоз, асенізаційну машину, 3 трактори, навісне обладнання, газонокосарку та інше необхідне устаткування.

Голова особисто показав і розказав про роботу і плани КП «Салтів водоканал» журналістам з різних куточків України, які приїхали, в рамках Програми DOBRE, ознайомитися з життям першої об’єднаної громади Харківщини.

 

 

Роботи з покращення інфраструктури громади ведеться по багатьом напрямкам: відновлюється освітлення, ремонтуються дороги, встановлюються баки для сміття.

Також, ремонтуються і оснащуються сучасним устаткуванням будівлі адміністративного та соціально-культурного життя громади.

Незабаром буде введено в експлуатацію адміністративно-соціальний центр, в якому буде розміщена під одним дахом адміністрація ОТГ, Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), лікарня, поліція. Це буде і дуже зручно для мешканців громади, і суттєво зекономить кошти громади на комунальні витрати для всіх цих закладів.

Доповідь про діяльність ОТГ та плани на найближче майбутнє Едуард Павлович робив у відремонтованій та оснащеній новим обладнанням залі будинку культури Старого Салтова

st.saltiv
Нова техніка Комунального підприємства "Салтів водоканал"
st.saltiv
Голова показує Адміністративно-соціальний центр, який незабаром буде введено в експлуатацію
st.saltiv bud. kultury
Відремонтована та переоснащена зала Старосалтівського Будинку культури

В планах на найближче майбутнє:

  • Реконструкція очисних споруд, що були введені в експлуатацію в 1960 роках.

  • Реконструкція водопровідної системи в смт Старий Салтів, с. Хотімля та с. Молодова.

  • Будівництво нової амбулаторії в смт Старий Салтів

І, як кожна відповідальна за майбутнє громада, багато уваги приділяється дитячим закладам – дитсадкам та школам.

В дитячому садку буде зимовий сад, а в школі – комп’ютеризовані класи з Інтернетом

Салтівськмй дитячий садок «Барвінок» збудовано понад 30 років тому назад. Але виглядає він як ззовні, так і всередині сучасним і доброзичливим для дитини.

st.saltiv
Кліщевський Сергій Олександрович , cільський голова Присиваської ОТГ демонструє новий котел у школі
st.saltiv ds
Кліщевський С.О. , cільський голова Присиваської ОТГ, показує нову футбольна форму команди с. Грирорівки

Проте, час бере своє і в останні роки почав протікати дах над їдальнею. Завідуюча дитячим садком «Барвінок» Курсачова Ірина Северинівна не пішла банальним шляхом перекриття даху, а вирішила зробити надбудову над їдальнею, в якій буде зимовий сад.

Цей проект вже майже втілено у життя і до розваг та навчань дітлахів додасться спілкування з зеленою красою природи взимку.

st.saltiv  Kursachova
Завідуюча дитячого садка "Барвінок" Курсачова Ірина Северинівна спілкується з журналістами
st.saltiv ds
Тут буде зимовий сад для дітлахів

І ще багато цікавих проектів попереду, бо колектив садку - творчий в усіх проявах своєї діяльності і бере участь у всіх можливих місцевих та обласних конкурсах проектів.

Не менш творчий колектив і Старосалтівської загальноосвітної школи. Недарма в школі існує не просто шкільний парламент, а агентство «Креатив».

Розповідає директор школи Матвієвсткий Леонід Арсентійович: «Ми всі чекали з нетерпінням на створення громади. Перші позитивні зміни, як тільки громада об’єдналася – це швидкісний Інтернет, 100 мегабіт на секунду».

Тепер безкоштовний Інтернет є по всій школі і наступний крок – це комп’ютеризація усіх класів.

Але вже зараз в школі передові інформаційні технології поставлені на службу і школярам, і батькам, і вчителям.

Якщо вам потрібно узнати розклад занять, розклад гуртків, графік автобусів - до ваших лослуг інформаційний кіоск, який надає всю цю інформацію.

st.saltiv skola
Матвієвсткий Леонід Арсентійович, директор Старосалтівської загальноосвітньої школи, демонструє роботу інформаційного кіоску
st.saltiv skola
Прибули нові парти для нової української школи, на яких будуть сидіти першачки, що прийдуть до школи 1 вересня 2018р.
st.saltiv skola
Новий шкільний автобус, який об'єднана громада придбала для школи за власні кошти

Об'єднана громада відразу подбала про вчителів та всіх працівників шкіл. Вчителі отримали додаткову 20% надбавку до своєї заробітної плати, а всі працівники школи - від технічки до сторожа а не тільки вчителі, за рахунок громади, тепер мають матеріальну допомогу на оздровлення влітку.

Залучити громаду до розвитку або Бажане майбутнє своїми руками

Кращий спосіб розвиватися – це підтримувати суспільні ініціативи та створювати сприятливі умови для економічного розвитку.

В Харківській області декілька років існує обласний конкурс для розвитку територій «Разом в майбутнє», який допомагає втілювати важливі для розвитку громад проекти. Переможцями цього конкурсу та конкурсів іноземних донорів ставала і Старосалтівська ОТГ.

Цей досвід та допомога програми DOBRE надихнули старосалтівську громаду на прийняття громадського бюджету та організацію власного конкурсу проектів «Зроби громаду кращою».

21 проект подано на конкурс в цьому році звичайними жителями громади. 20 з них допущено до голосування, яке має визначити 3 найкращі проекти, що отримають фінансування.

 

 

Можливо, депутати підтримають і більшу кількість проектів, адже кожна підтримана ініціатива додає наснаги людині, яка її проявила, стає добрим прикладом громадської активності та розвиває громаду, наближаючи бажане майбутнє.

Побажаємо успіхів старосалтівській об'єднаній територіальній громаді!

Анна Парфьонова, серпень 2018 р.