ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Малі міста- великі враження

Високопілля – це Кронау, «Кронау – фест» – це ЕТНОПАМ'ЯТЬ

Кронау повертається фестивалем

Високопілля пробує свої сили в розвитку туризму. Туризм розвивається там, де є якісь родзинки, особливості, що будуть цікаві людям - історичні, природні, промислові і т.п.
У Високопілля цікава історія. 150 років назад у 1869 році це селище заснували німці колоністи

kronau fest

До початку першої світової війни колонія бурхливо розвивалася, повністю зберігаючи етнічний склад, німецьку мову, лютеранську віру.

З того часу збереглися: переобладнана у будинок культури кірха., чоловіча прогімназія, яка зараз є обласним ліцеєм обдарованих дітей, млин, на якому колись мололи зерно за допомогою парової машини, деякі житлові будинки.

kronau gimnaziya
Бувша прогімназія для хлопчаків, нині обласний ліцей для обдарованих дітей

20 сторіччя з його двома світовими війнами, колективізацією, голодомором, переселенням етнічних меншин, немилосердно пройшлося по території України, і не пощадило працелюбну німецьку громаду. Зараз на Високопіллі практично не має нащадків тих німців, які колись приїхали освоювати «дике поле»

Але пам'ять бере своє. Бо як повторила відомий вислів місцевий краєзнавець Любов Куцевол, яка по крихтах збирає історію рідного краю: «Хто не пам’ятає минулого, той не має майбутнього»

Тепер ми знаємо, що до 1915 року Високопілля звалося Кронау. І Кронау повертається тепер уже етно-фестивалем україно-німецької культури. У нинішньому фестивалі взяло участь Херсонське товариство україно-німецької дружби, яке привезло цікаві художні роботи та історичні матеріали. І Високопільці мають надію, що на наступні фестивалі завітають гості з Німеччини, можливо , навіть із містечка Кронау, яке колись відправило своїх синів і дочок освоювати нові землі

Бренди вже є, справа за справою та за розкруткою

В Кронау, а потім у Високопіллі робили, за традиціями колоністів, і роблять зараз, як стверджують гіди фестивалю, найкращу муку на Півдні України..

kronau brend
Мука "Кронау" та випічка з цієї муки

Звичайно, що Мука «Кронау» має стати розкрученим брендом. Як власне і чудова випічка, якою пригощали гостей фестивалю

Якщо ж на Високопіллі надумають випускати цеглу або черепицю (можна сонячну),  то німецькі бренди теж вже готові і тільки чекають на своє відродження. 

kronau brend

Всі, причетні до фестивалю дівчата та жіночки, вбралися в стилізований національний німецький одяг. Деякі чоловіки теж одягли національне німецьке вбрання. Можна додати в стиль одягу трохи місцевого колориту і теж буде бренд.

Туризм – це зажди бренди, історії та їх розкрутка. Інтернет з його Ютубом – великий помічник розкрутки будь-чого у 21 сторіччі.

Малі міста – великі враження

Фестиваль «Кронау-фест» попав до 70 щасливчиків зі 182 претендентів, які виграли грант Українського культурного фонду у конкурсі «Малі міста – великі враження».

Звичайно, що це можна розцінювати, як певний аванс, бо для того, щоб справляти дійсно великі враження високопільцям ще треба попрацювати і над шляхами, і над креативністю, і над залученням гостей з Німеччини та інших країн, де живуть нащадки кронаунців.

Але вже зараз можна сміливо сказати, що приїхати подивитися на пам’ятки німецького побуту та культури, послухати розповіді про історію колоністів, побувати в музеях та німецьких будівлях – це дуже цікаво. Подивитися на концерт, на якому завзято виступають місцеві таланти та гості фестивалю, це релакс.

kronau smak

Покуштувати місцеві смаколики – це клас.

Приїздіть на наступний фестиваль «Кронау-фест», напевне буде круто!

 

 

Анна Пафьонова, вересень 2019 року