ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Cприятливі умови для входження бізнесу

«До свого міста і своєї справи повинна жити в серці любов»

Такими словами зустріла журналістів, запрошених до міста Гола Пристань Херсонським регіональним відділенням Асоціації міст України, заступник міського голови Світлана Лінник.

Голій Пристані, дійсно, щастить на владу, яка любить своє місто. Багаторічний міський голова А. Негра «розкрутив» на всю Україну яскраві етно-туристичні фестивалі «Купальські зорі» та Кавуновий фестиваль, зробив красиву набережну, яка стала візитівкою міста.

Нинішній міський голова Олександр Бабич продовжує традиції попередника, розвиваючи фестивалі, модернізуючи сквер, який знаходиться поруч з набережною. Вже зроблена зелена зона з автоматичним поливом і ландшафтним дизайном, в процесі облаштування зона відпочинку, дитячий та спортивний майданчики, фонтан.

І дбаючи про економічний розвиток,  влада створює максимально сприятливі умови для входження бізнесу на територію.

.

 

gopri
 

"5-й елемент" народився в Голій Пристані

Яскравий приклад – створене в 2016 році на території міста Науково-виробниче підприємство «5 елемент». Для функціонування нового підприємства був викуплений недіючий промисловий об’єкт і розпочата його модернізація під науково-виробничу діяльність.

А у вересні 2017 року, в рамках інвестиційного форуму «Таврійські горизонти», разом з запрошеними представниками та послами різних країн, в тому числі з Канади, Італії, Єгипту, Палестини, В’єтнаму був урочисто запущений «Завод по виробництву мікродобрив «5 елемент» .

 

gopri_5element
 

За два роки роботи це підприємство вже має ім’я і в Україні, ї за її межами. Наразі в планах налагодження співробітництва з США, Канадою, Китаєм.

Що ж стоїть за цим успіхом? Ідея! Ідея зробити процес вирощування врожаю простішим і кориснішим для здоров’я людей.

Уявіть, що може бути простішим привезти на своє поле добриво, що важить кілька грамів і може забезпечити збільшений врожай на 10-30% на площі десятків гектар. Одна баночка сухого добрива важить 25 грам і розводиться в 2 літрах води. Цим розведеним концентратом обробляється 100 кілограмів насіння.

 

gopri_5element
 
Уявіть, що може бути кориснішим ніж активація процесів обміну поживними речовинами між зернинкою та ґрунтом? Все це робиться за рахунок природних механізмів та без втручання в геном рослини. Основними транзитьорами всіх корисних речовин для рослин є гриби ендофіти і саме стимуляція збільшеного росту цих грибів дає можливість рослинці укріпитись та давати більший врожай.

 

gopri_5element
 

«Це органік технологія і зовсім не хімія» - розказує генеральний директор НВП «5 елемент» Володимир Білий. Це стимуляція рослини на нано рівні, на клітинному рівні. І це технологія, що покращує родючість землі.

Голопристанський бізнес переходить на "5-й елемент"

Корпорація «Нібулон», одна з філій якої теж знаходиться в Голій Пристані, завдяки використанню мікродобрив «5 елемент», зібрала в цьому році рапсу з одного гектару на 740 кілограмів більше.

Враховуючи ціну 11 тисяч гривень за тонну рапсу, це дуже суттєвий показник. Це підтверджені та задокументовані результати. Рекордний результат мікродобрив «5 елемент» – це збільшення родючості баклажан на 120%. При цьому продукцію перевіряли на наявність нітратів. При нормі показника 500 мг/кг, було отримано результат 420мг/кг.

Зараз аналогічний експеримент проводиться з корпорацією «Агрофьюжн», яка виробляє свою екологічно чисту продукію теж на голопристанських землях. Для вирощування продукції «органік» застосовуються мікродобрива «5 елемент». Перед прийняттям цього рішення корпорація «Агрофьюжн» запросила партнерів з Німеччини та Японії. Після того, як компанія «5 елемент» надала сертифікат своєї продукції, отриманий від аудиторів французької корпорації «ECOCERT», що має представництва в 132 країнах світу, було прийнято рішення про проведення експерименту і надано дозвіл для використання мікродобрива «5 елемент» для вирощування продукції «органік».

 

gopri_5element
 

Просунута сучасність та амбітні плани

В чому ще унікальність цього підприємства, що знаходиться на території міста Гола Пристань та прославляє нашу країну більше ніж в 30 країнах світу?

Окрім дотримання стандартів менеджменту і соціальних стандартів на підприємстві підтримуються екологічні стандарти, які передбачають повну відсутність викидів. Підприємство - єдине в Україні, що є членом міжнародної федерації органічного руху.

У підприємства є ще багато амбітних розробок та планів, націлених на майбутнє. На підприємстві працюють українські вчені, в тому числі професор Романенко, який викладав в Гарварді. Розробки наших українських вчених запатентовані і патентна робота продовжується. Зараз будується завод в Європі, ведуться переговори щодо співробітництва з кількома країнами в світі.

А на тестовому полігоні, де вирощуються зразки різних рослин, оброблені мікродобривом «5 елемент»,   поміж наших звичних рослин, впевнено ростуть кущі хлопку та арахісу.  І  в теплиці розкинули розкішне листя бананові пальми.

Зернини професійності та любові до своєї справи, до людей, до рідної країни завжди дають гарний врожай.

 

gopri_5element
 
P.S. Кожен херсонець, і не тільки, може спробувати на своїй дачній ділянці мікродобриво «5 елемент», адже воно доступне і коштує всього 30 гривень.

 

Олена Прокопенко, вересень 2019 року