ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Досвід сусідів

Мерефянська об’єднана громада. Послідовні кроки децентралізації.

Місто Мерефa, яке знаходиться в Харківській області, було засновано на півстоліття раніше Харкова - столиці Слобожанщини.

Край отамана Івана Сіірка

Історія міста пов’язана з іменем легендарного кошового отамана Запорозької Січі й усього Війська Запорозького Низового Івана Сірка. У 17 сторіччі він заснував на тутешніх землях хутір, який передавався по спадщині його нащадкам .

В центрі міста стоїть пам’ятник герою українських пісень та дум. Зараз його зір направлений на перетворення, які відбуваються в місті, що стало центром об’єднаної територіальної громади.

Територіальні ОСББ або Децентралізація в мініатюрі

st.saltiv

Голова міської об’єднаної територіальної громади Сітніков Веніамін Леонідович був вперше обраний міським головою м. Мерефа наприкінці 2010 року.

І, фактично одразу, він розпочав місцеві реформи, на 3-4 роки випередивши реформу децентралізації в Україні, провівши власну реформу міської децентралізації. Замість ЖКГ, які були чорною діркою, що поглинала гроші, все далі розвалюючи житловий фонд, в місті були створені територіальні об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).  В різних територіальних ОСББ різна кількість будинків. Наприклад, в ОСББ "Дивограй" їх вісім, а в ОСББ "Мерефа центральна" - цілих 50 будинків.

Будинки в Мерефі, в основному,  двопід'їздні 16 квартирні двоповерхівки. Їх територіальне об'єднання дозволило вирішити декілька питань:
- зменшити адміністративне навантаження на 1 кв. метр житлової площі
- створити спроможні ОСББ для вирішення різноманітних завдань спільного розвитку
- зробити ОСББ осередками місцевого самоврядування , громадської небайдужості та активності.

Практично всі житлові багатоквартирні будинки Мерефи, за півроку об’єдналися в 9 ОСББ, п’ять з яких територіальні.

Для стимулювання вирішення проблем та розвитку ОСББ, в місті була прийнята програма «50 на 50», яка давала можливість ОСББ отримати стільки коштів на свої потреби, скільки коштів мешканці зібрали у свій накопичувальний фонд. В результаті, житловий фонд ОСББ, практично повністю, відремонтований.

Аналогічно, в секторі приватної забудови створені районні комітети органів самоорганізації населення (РК ОСН).

Не дивно, що маючи такий досвід, у Мерефі ініціювали створення об’єднаної територіальної громади (ОТГ), одними з перших, разом з громадою Старого Салтова ще в 2015. Але політичні перепони затягнули процес і громада була утворена тільки на початку 2016 року.

Після створення Мереф’янської міської об’єднаної територіальної громади, в селах що приєдналися, також були створені районні комітети ОСН.

Загалом, в Мереф’янській ОТГ тепер 9 ОСББ, які об’єднують та обслуговують 112 будинків та 9 РК ОСН. – 9234 домовлодінь.

Результати, які отримані за ці роки, повністю підтвердили правильність і локальної місцевої децентралізації і загальноукраїнської реформи децентралізації, які запрацювали на теренах цієї славної землі Слобожанського краю.  ОСББ та РК ОСН беруть участь у різноманітних всеукраїнських конкурсах, обласному конкурсі «Разом у майбутнє», конкурсі Мереф’янської ОТГ, направлених на територіальний розвиток,  успішно їх виграють та працюють, розвиваючи активність,  ініціативу та відповідальність  мешканців за благоустрій своїх територій.

Найбільш успішний проект ОСББ – це проект ОСББ «Мерефа – центральна» по термомодернізації будинків, який підтримав Проект ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду".

Merefa
В Мереф’янській ОТГ 9 ОСББ, які об’єднують та обслуговують 112 будинків та 9 РК ОСН – 9234 домовлодінь
Merefa
Термомодернізований будинок в ОСББ "Мерефа центральна" за допомоги Проекту ЄС/ПРООН та вкладу мешканців і міста
Місто допомагає – вчить активістів написанню проектів, вчить, як ці проекти реалізувати.

Завдяки такій співпраці, незабаром для молоді, в 6-ій загальноосвітній школі м. Мерефа, буде відкритий скейт дром, в РК ОСН «Кринички» буде відремонтована суспільна будівля для зборів та зроблено багато інших дій з благоустрою, про які мріють небайдужі мешканці територіальної громади.

Працювати над кожною копійкою для громади

Для того, щоб громада розвивалася, її бюджет має бути наповнений.

Коли Сітніков Веніамін Леонідович, у 2010 році, вперше обрався міським головою м. Марефа, бюджет міста складав всього 7 млн. гривень. Це мізерна сума для міста з населенням 24 тис. осіб. Відповідно, в бюджеті розвитку не було ні копійки.

Веніамін Леонідович у кожному ділі сповідує системний підхід. Перед працівниками соціально-економічного відділу міськвиконкому було поставлене завдання системного пошуку джерел поповнення бюджету, перед фінансово-бюджетним відділом – правильних розрахунків, перед юридичним відділом – робота над забезпеченням позовів до тих хто ігнорує інтереси міста і всілякими шляхами ухиляється від сплати податків громаді.

В результаті системної праці з наповненню бюджету  та фінансів, що отримує об'єднана громада на делеговані повноваження та розвиток, стартовий бюджет  громади на 2018 рік, складає 168 млн. гривень, з яких 70 млн. гривень – це власні доходи!

Але на цьому голова, разом з громадою, не збирається зупинятися. «Головне для громади зараз – навчитися заробляти» - говорить голова Мереф'янської міської об’єднаної територіальної громади Сітніков Веніамін Іванович.

В планах на найближче майбутнє для підвищення доходів громади:

  • відкриття фермерського ринку
  • побудова комунальних парковок
та інші проекти економічного та соціального спрямування.

Змінювати світ на краще

Об'єднання дало поштовх розвитку всій громаді.  Про це свідчать численні проекти, які запрацювали в усіх куточках Мереф'янської об'єднаної територіальної громади.

Merefa
Merefa

 

Merefa
Merefa

В пам'ятці домовласника, яка розповсюджується серед ОСББ та РК ОСН Мерефя'нської ОТГ,  в якій наведено безліч корисної інформації,  на останній сторінці написані слова "Змінюйте світ на краще, піклуйтеся про нього, тому що ви в ньому живете!"

Кожній людині  і кожній громаді варто почути  цю просту істину. 

Анна Парфьонова, серпень 2018 р.