ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Свобода слова

Свободу критики, журналістських та громадських розслідувань в Херсоні хочуть придушити. МКП "Гарантія" вимагає спростувати інформацію, яка ґрунтується на документах

08.05.2020

Громадськості хочуть закрити рота, щоб факти неефективності у діяльності комунальних підприємств Херсона та факти розтрати бюджетних коштів не ставали предметом уваги громади міста і не виводили  діяльність КП у поле прозорості, підзвітності та відповідальності за неефективні рішення та неефективну діяльність.  

Так можна розцінити заяву до суду МКП «Гарантія», де вони хочуть, щоб була спростована інформація з роликів на Ютуб-каналі, де викладена інформація, щодо фактів побудови-перебудови  причалу в Гідропарку МКП «Гарантія», наведені приклади неефективності при даному будівництві та факти відкриття кримінальних проваджень.

Бюджет Херсона. МКП "Гарантія" - гарантовані втрати? 

Херсонська громада. МКП "Гарантія,  Херсон, понтон та  проблеми самоврядування.

МКП "Гарантія". Один причал та п'ять проблем влади 

В лютому  2020 року від МКП «Гарантія» на адресу ГО «Розвиток» вже приходила претензія з  вимогою негайно прибрати з нашого ютуб-каналу дані ролики.

Претензія МКП

 

Також вони вимагали спростувати інформацію зі статті «#ГРОМАДСЬКА ПРЕФЕКТУРА. СТАВИМО ЗАВДАННЯ ВЛАДІ ХЕРСОНА»  https://hgi.org.ua/article.php?id=1658, з сайту «Херсон. Громада. Ініціатива» щодо відкриття кримінальних проваджень.

А на МКП «Гарантія», на сьогодні, відкриті 2 кримінальні провадження № № 766/20456/18 та 766/8134/17

ГО «Розвиток» надало аргументовану відповідь на дану претензію щодо того, що всі заяви зроблені на основі вивчення фактів та документів.

 Відповідь ГО

Але, тим не менш, МКП «Гарантія» подало до суду.

Отже, керівництво МКП «Гарантія» вважає, що не факти виникнення соціальної напруги серед дачників та перевізників з мітингами, створенням комісій, громадськими слуханнями, тощо тощо, не факти витрачання коштів громади в сумі майже 3 млн. грн. на побудову причалу і тепер його утримання по півмільйона грн. на рік, не факти відкриття кримінальних проваджень щодо розтрат бюджетних коштів ганьблять їхню репутацію, а інформація про все це.

Позовна заява МКП

Дуже дивна позиція, яка підтверджує, що керівництво  МКП «Гарантія» не хоче бачити проблем у своїй діяльності. А що вони є, підтверджують також наші дослідження в рамках Громадської префектури  (проект «КП «Гарантія» та інші. Припинити та попередити  гарантовані втрати бюджетних коштів.»  конкурсу малих грантів «Громадська префектура для ефективних місцевих бюджетів півдня України» організованого ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва», що профінансовано за рахунок коштів NED (Вашингтон, ОК, США).

За результатами   громадського аудиту ми вважаємо необхідним перевірити інші аспекти діяльності МКП «Гарантія», а також взагалі удосконалити систему контролю за діяльністю комунальних підприємств в м. Херсоні.

Адже МКП «Гарантія» - це приватний випадок, за яким стоїть  системна проблема, про що свідчать  29 кримінальних проваджень, відкриті на комунальні піідприємства м. Херсона

Отже, наші рекомендації, надані в рамках громадського аудиту

  1. Відділу з питань запобігання, виявлення корупції  та внутрішнього аудиту (або спеціалістам держаудитслужби) провести перевірку  коштів у сумі 2 472 860.95 грн., витрачені МКП «Гарантія» у 2017-2019 роках, на перерахування коштів субпідрядникам, на виконання робіт, які є видами діяльності МКП «Гарантія», і на які у даного підприємства існує відповідний штат (38 осіб), який отримує зарплату за рахунок бюджетних коштів. 
  2. Відділу з питань запобігання, виявлення корупції  та внутрішнього аудиту, Управлінню економічного розвитку, Департаменту бюджету та фінансів підсилити контроль за виведення коштів громади через комунальні підприємства.  

Заборонити комунальним підприємствам наймання субпідрядників на роботи, які є видом діяльності комунального підприємства.

  1. Відділу з питань запобігання, виявлення корупції  та внутрішнього аудиту (або спеціалістам держаудитслужби) провести перевірку витрат на з/плату МКП «Гарантія» в 2018 та 2019 роках в частині витрат на заробітну плату Підрозділу з питань швартовки маломірних суден у Гідропарку у співставленні з реальною роботою причалу. 
  2. Розробити і прийняти рішення Херсонської міської ради, згідно якого, фінансування витрат комунального підприємство з бюджету на види діяльності, якими займаються підприємці (без бюджетних витрат), має бути допущене тільки у випадку соціальної необхідності, яка підтверджена вивченням громадської думки щодо необхідності заміни послуг підприємців комунальними послугами.
  3. Управлінню економічного розвитку доопрацювати систему аналізу щодо контролю за ефективністю діяльності підприємств комунальної власності територіальної громади м.Херсона (додаток 5)
  4. Управлінню економічного розвитку, Департаменту бюджету та фінансів доопрацювати Порядок складання, затвердження та контролю виконання фінансових планів  підприємств комунальної власності територіальної громади  м. Херсона (додаток 6)
  5. Херсонському міському голові ініціювати удосконалення роботи Відділу з питань запобігання,  виявлення корупції  та внутрішнього аудиту:
  • запровадити політики, правила і заходи, які забезпечують системне функціонування, взаємозв’язок та підтримку всіх елементів внутрішнього контролю та аудиту, в т.ч.:
    • прийняття стратегічних та оперативних планів щодо внутрішнього контролю та аудиту
    • розроблення і впровадження  політика виявлення і попередження  ризиків  в діяльності розпорядників бюджетних коштів та комунальних підприємств міста
    • розроблення і впровадження політика відкритості системи аудиту та контролю
  • впровадити моніторинг публікацій ЗМІ щодо діяльності комунальних підприємств та розпорядників бюджетних коштів
  • впровадити моніторинг щодо наявності кримінальних проваджень щодо діяльності комунальних підприємств та розпорядників бюджетних коштів в системі YouControl https://youcontrol.com.ua/ , яка створена, як онлайн-сервіс перевірки доброчесності компаній .
  • передбачити створення дорадчих органів при Відділі з питань запобігання, виявлення корупції  та внутрішнього аудиту (аудиторські комісії тощо)  з залученням експертів від громадськості.

ГО "Розвиток" буде добиватися імплементації запропонованих рекомендацій та реального удосконалення діяльності комунальних підприємств і системи аудиту та контролю Херсонської міської ради. 

Також, ГО "Розвиток"  сподівається, що громадськість та ЗМІ  Херсона стануть на захист наших, а значить і своїх прав вільно поширювати інформацію, яка привертає увагу до тих проблем, які існують в нашому місцевому самоврядуванню, в діяльності комунальних підприємств міста і яка направлена на виправлення тих управлінських недоліків, які призводять до негативних для громади міста наслідків.

 Матеріали по темі:

 ЗАПИТ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ. ГРОМАДСЬКІ ПРЕФЕКТИ ХЕРСОНА ПОЧИНАЮТЬ ДІЯТИ РАЗОМ З #ГРОМАДСЬКОЮ ПРЕФЕКТУРОЮ

#ГРОМАДСЬКА ПРЕФЕКТУРА. МАЙЖЕ 170 МЛН. ВИТРАЧЕНО КОМУНАЛЬНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ ХЕРСОНА У 2018 РОЦІ, ЗА 9 МІСЯЦІВ 2019 РОКУ - ВЖЕ 175 МЛН. ЧИ ПОДОБАЮТЬСЯ НАМ РЕЗУЛЬТАТИ?

ИСТОРИЯ ПРИЧАЛА, КОТОРЫЙ СТАЛ ПРОЕДАТЬ БЮДЖЕТ ГОРОДА.
ЗАМЕТКИ ДАЧНИКА С КРУГЛОГО СТОЛА, ОРГАНИЗОВАННОГО ГО «РОЗВИТОК»

Анна Парфьонова

Читати