ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Розумний образ реформи

Великі Копані плюс Абрикосівка - прискорений пульс ентузіазму.

16.09.2017

Територія Великокопанівської ОТГ «Реформа територіального устрою або адміністративно - територіальна реформа», «Об’єднані територіальні громади», «Децентралізація» – всі ці мало зрозумілі для простого українця дефініції за три роки перейшли з розряду абстракцій в реальне життя сільських територій.

Реформи рухаються розумінням

Розмитий образ незрозумілої реформи, яка викликала ентузіазм хіба що декількох експертів, почав набувати ясності і в головах сільських керівників і в головах селян, спочатку, на прикладі перших успіхів сусідів, а потім на отриманні власного досвіду своїх нових фінансів, своїх нових повноважень та відповідальності, своїх нових горизонтів розвитку.

На Херсонщині, так само, як і на всій Україні, набирає обертів реформа місцевого самоврядування, яка складається з декількох компонентів та кроків.

Специфіка для сільських територій така:

1. Створення об’єднаних територіальних громад з декількох сіл та селищ. (Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад»)
Важлива умова - чисельність, яка би сприяла їх адміністративній та економічній спроможності бути самодостатніми, тобто: вміти добре хазяйнувати, добре заробляти, добре розвиватися. По рекомендаціям –це громада не менше за 5 тис. осіб. Але на Херсонщині створюються об’єднані територіальні громади і трохи менші за чисельністю.

2. Передача новоствореним ОТГ майна на їх території, надання нових повноважень та фінансових ресурсів.
Школа, дитячий садочок, будинок культури, спортивні споруди – все це тепер на спільному балансі ОТГ і під порядкуванням ОТГ. На їх утримання, а також на розвиток надаються фінансові ресурси. Зараз більша частина коштів йде за рахунок державних субвенцій. Але реформи спрямовані на створення справжніх спроможних ОТГ, які стануть «на ноги» і зможуть не тільки утримувати, а й самостійно розвивати свою гуманітарну сферу на основі кращих взірців. (Посібник "Місцеві податки та збори")

3. Створення умов для розвитку ОТГ.
Хочете розвиватися? Складайте стратегічні плани. Вчиться створювати та реалізовувати проекти, залучати ресурси Фонду регіонального розвитку та донорські ресурси, розвивати комунальний бізнес, кооперативний рух, сприяти розвитку інших видів бізнесу на своїй території. Допомога держави для цього запланована, в т.ч. на розвиток сучасної інфраструктури. А численні донорські проекти Євросоюзу, Америки, Канади, які активно підтримують реформу децентралізації в Україні, дають можливість активним ОТГ залучити експертну, інформаційну, фінансову та іншу ресурсну підтримку для свого розвитку. Інформація про ДФРР та донорські ресурси (Посібник по стратегічному плануванню)

Отже, якщо ти сільський голова з головою, то поглянувши на ці 3 пункти, розумієш, що реформа досить-таки непогана, що зробивши перший крок – об’єднання, отримуєш гарні перспективи для залучення ресурсів і подальшого розвитку. Тим більше, яка альтернатива? Продовжувати втрачати активну молодь, жити не в 21 сторіччі, а, в кращому випадку, в середині 20-го?


Як живеться громадам у режимі "сам собі господар"

Успіхи Царичанської ОТГ, Дніпропетровська область

Ми сватали сусідні села, а вони нам відмовили, тільки Абрикосівка сказала – «Да»

У Великих Копанях, в селі, яке славиться не тільки на всю Херсонщину, а й на Україну своїм оптовим фруктово-овочевим ринком «Нежданий», сільський голова Костенко Валентина Дмитрівна, жінка активна, завзята, талановита та працьовита (як більшість українських жінок) разом з командою закатала рукава, щоб створити таку нову об’єднану територіальну громаду, яка зробить потужний ривок у сучасність. Вони ознайомилась з досвідом першої ОТГ на Херсонщині – Кочубеєвської громади, промоніторили в Інтернеті інформацію про створення та успіхи ОТГ інших областей, порадилися з односельцями та заручилися їхньою підтримкою.

Але перші кроки до об’єднання з сусідніми селами, були холодним душем. Мешканці та керівництво, які на зустрічах висловлювали, начебто, згоду, потім відмовлялися від об’єднання. «Ми сватали їх, як наречених» – говорить Валентина Дмитрівна, - «пропонували виконати всі їхні умови. Але окрім Абрикосівки, ніхто не погодився. Тепер ті, хто нам відмовляв, знову нас питають, про те що ми їм запропонуємо. А тепер – нічого, відповідаю я їм!»

Виконуюча обов’язки старости селища Абрикосівка Тимчак Любов Андріївна розповідає: «Наша співпраця дає дуже гарні плоди. Практично всі наші потреби задовольняються. Ми, відновили освітлення в селі, почали переоснащення в школі, плануємо ремонт комунікацій дитячого садочка. В планах ОТГ шкільний автобус, який, як ми сподіваємося, допоможе вирівняти наповнення в наших дитячих садочках та школах.». Справа у тім, що дитячий садок у с. Великі Копані переповнений. Розрахований на 137 місць, він зараз приймає 140 діточок і вже стоїть чимала черга наперед. В сел.. Абрикосівка дитячий садочок розрахований на 96 місць і зараз там 54 дитини. При наявності транспорту, можна буде використовувати спільну дошкільну інфраструктуру з користю для обох сел. Це, можливо торкнеться і шкільної інфраструктури.

Kostenko-VG
Костенко Валентина Дмитрівна, cільський голова Великокопанівської ОТГ
Tymchak LA
Тимчак Любов Андріївна (в центрі), в.о. старости сел. Абрикосівка
Samoylova LO
<Самойлова Лариса Олександрівна (перша), директор КП "Великекопанівське

Взагалі, об’єднання дає поштовх подивитися на все новим поглядом, побачити, що краще є у сусідів, взяти для себе кращий досвід.
Дитячий садочок у с. Великі Копані має зовсім нестандартний, можна сказати креативний компонент. Окрім звичайної території, навпроти розбита чудова зелена оаза з казковими персонажами із мультиків.

Тут квітнуть чарівні троянди, земля вкрита м’якою зеленою травкою, яка так і манить пробігтися по ній босоніж. «Так, наші діти мають змогу побігати тут босими ніжками, зайнятись фізичними справами, подихати духмяним повітрям, щоб зарядитися здоров’ям» - відповідає на уточнюючі питання директор дитячого садочка та ініціатор створення цього маленького дива Білобородько Любов Іванівна.

Напевне, що в Абрикосівці теж захочуть зробити у себе щось подібне в дитячому садочку або школі, яка теж має дуже гарний парк .

Biloborodko
Білобородько Любов Іванівна, завідуюча дитяого садка "Ягідка"
sadik
Дитячий садок с. Великі Копані "Ягідка"
School_Abrykosivka
Загальноосвітня школа сел. Абрикосівка"

А в Великих Копанях дивуються чистоті та охайності зупинки в Абрикосівці, чистоті території села. Тому, як абрикосівці, вже давно не маючи лишніх коштів, багато чого навчилися ефективно робити разом, гуртом.

Видно не озброєним оком, що об’єднання приносить взаємну користь, взаємні інсайти (що означає прихід нових яскравих ідей та думок) і взаємне задоволення співпрацею.

Але реформи не подобаються тим, хто втрачає повноваження.

Разом з втратою повноважень і ресурсів деякі районні чиновники втрачають інколи, і людяність.
В результаті, даються досить дикі накази не брати хворих до районної лікарні (так нещодавно був такий випадок), або не підвозити школярів до учбового комбінату, де хотіли навчатися близько 10 діточок з В. Копанів.

Напевне це припиниться, коли доля районів (їх склад, нові повноваження тощо) будуть остаточно визначені. А поки що Валентина Григорівна щиро дякує представнику районної влади Буганову Костянтину Миколайовичу, який повністю підтримав процес створення Великокопанівської ОТГ та дуже чекає на той час, коли він згодиться стати директором Великокопанівської школи.

Зерна надихаючого майбутнього засіваються сьогодн

«У нас є своє комунальне підприємство, яке має техніку та надає різні послуги і ми всі об’єкти, які можуть принести користь громаді, забираємо у свою кому

З гордістю вона демонструє «Банкетну залу», яка користується неабияким попитом у громаді та показує приміщення поруч, яке громада готується відновити для молодіжного кафе та дискотеки. Розказує про плани відродити та віддати для Дому культури двоповерховий будинок, який зараз у занедбаному стані.

KP_Velykokopanivske
Колектив комунального підприємства "Великокопанівське"
Technika
Техніка комунального підприємства "Великокопанівське"
Futbol_komanda
Футбольні команди с. Великі Копані. Тренер Довгань В.П

Діти – тут відчувають, що вони майбутнє села не на словах, а на ділі. Для них – відновлений стадіон, де 3 футбольні команди тренує тренер від херсонського «Кристала» Довгань Василь Петрович, Для дівчаток багато безоплатних кружків з рукоділля.

В домі культури зустрічаються всі – і старий, і малий. І це підтримує невмирущі традиції української співучості, засіває зерна любові до своєї малої батьківщини в серцях малих – великих копанівців.

Майбутнє має надихати. Можливо, кращі проекти до Державного Фонду регіонального розвитку та закордонних донорів буде подавати саме Великокопанівська ОТГ, яка згодом зможе і сама фінансувати власні проекти.

І тоді, через деякий час, можливо, ми побачимо у Великокопанівський ОТГ нові сучасні (розумні) екологічні будинки для лікарів, освітян, програмістів, щоб вони самі залюбки приїжджали жити та працювати у село.

Можливо, ми побачимо сонячні батареї на кожному будинку та сонячну станцію для ОТГ, адже світ зараз швидкими темпами рухається до створення екологічної енергетики.

Все це у майбутньому. Але, головне, що змогла побачити делегація журналістів у прес-турі по Великокопанівській ОТГ, організованому Херсонським регіональним відділенням Асоціації міст України в рамках проекту «Пульс», що все що робиться зараз, робиться з великим ентузіазмом і натхненням, які заставляють швидше битися серця і твердо вірити в краще майбутнє.

Анна Парфьонова

Читати