ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Виконавча влада

Земельні торги на Херсонщині, проведені у січні 2020 року, поповнили місцеві бюджети на 250 тис гривень.

10.02.2020

Середній розмір річної орендної плати склав 9,19% від нормативної грошової оцінки землі, а до місцевих бюджетів надійшло 250 222,94 грн лише за перший рік користування земельними ділянками.

Права оренди на найбільшу кількість земельних ділянок реалізовано у Скадовському районі – 5 лотів, за кожен з яких змагалися до 4 учасників торгів.

Середній розмір річної орендної плати за результатами торгів тут зріс до 18,99% від нормативної грошової оцінки і склав 43202,78 грн.

Найбільша площа була передана в оренду з торгів у Голопристанському районі. Так, на території Олександрівської сільської ради було виставлено на торги та реалізовано права оренди на дві земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 189,3672 га.

 Місцеві бюджети отримали 87,275 тис грн. орендної плати.

На лютий 2020 року Головним управлінням Держгеокадастру у Херсонській області оголошено земельні торги з продажу прав оренди на 26 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 632,0789 га.

Розташовані вони на території Білозерського (4 лоти), Бериславського (2), Високопільського (1), Генічеського (4), Олешківського (13) районів та м. Нова Каховка (2). Мова йде про інвестиційно привабливі ділянки, ріллю та пасовища різної площі, від 2,9 до 100 га.

Стартова відсоткова ставка встановлена на рівні 8% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Загальний стартовий розмір річної плати за оренду зазначених земельних ділянок становить 570 565,35 грн.

За результатами торгів ця сума може додатково зрости, а щорічні надходження до місцевих бюджетів позитивно вплинуть на добробут громад. Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області запрошує громадян, фермерів та виробників сільськогосподарської продукції взяти у участь у земельних торгах у формі аукціону.

Для участі необхідно подати заяву виконавцеві торгів за три робочі дні до дати їх проведення та сплатити реєстраційний і гарантійний внески. Переможець торгів упродовж 3 банківських днів з дня укладення договору повинен сплатити річну орендну плату, витрати на підготовку лота, організацію та проведення торгів, винагороду виконавцю торгів.

З детальною інформацією про земельні ділянки, права оренди на які виставлені на продаж, можна ознайомитися у розділі «Земельні аукціони» на офіційному вебсайті Держгеокадастру.

 Довідково.

Земельні торги проводяться відповідно до глави 21 Земельного кодексу України «Продаж земельних ділянок або прав на них на конкурентних засадах». Інформація про лоти із зазначенням місця розташування земельних ділянок, їх площ та кадастрових номерів, а також стартового розміру річної орендної плати розміщена на вебсайті Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру у розділі «Земельні аукціони».

Джерело: Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області

Читати