ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

“Молодь talks”

“Молодь talks” - молодь заговорить з владою мовою проектів

04.02.2019

В Херсоні пройшла перша Молодіжна комунікаційна платформа Молодь Talks!

“Молодь Talks” - молодіжна платформа для діалогу влади та активної молоді.

Мета: започатковати системну взаємодію активної молоді та Управління молоді та спорту Херсонської міської ради.

Трохи статистики

- 51 молода людина;

- 8 представників влади;

- 5 представників організаторського складу;

- 2 учасники старші 35 років;

- 1 представник Програми розвитку ООН;

- 2 спікери діалогових груп;

- 3 кейси блуканини участі;

- 5 презентованих проектів від молоді.

molod_tallks

Гарячі питання

Стартували з Hard talk. де були озвучені дійсно 'гарячі' запитання.

Про зміни у підході до побудови навчального процесу у вишах. Зокрема лунали побажання щодо збільшення практичної частини у навчанні, аби при отриманні диплома ми дійсно мали спеціалістів, які зможуть приступити до роботи у своїй галузі.

Про те чи існує 'молодіжна пенсія'. "У той момент, коли ми побачимо, що вже не маємо спільної мови з молоддю та є великі прогалини у спілкуванні, які ми не можемо подолати, значить, настав час нашої пенсії у молодіжній роботі" — Сергій Жижко, член ХМІГ “Кип’яток”.

Обговорювали можливість співпраці молоді та представників управління культури, адже ідеї+досвід= результат.

На сумнів у тому чи потрібна Молодіжна Рада при Херсонському міському голові, представники новоствореної молодіжної ради розповідали про новий підхід у праці дорадчого органу, завдяки якому він стане ефективним і успішним, аніж МР попередніх каденцій. "Спочатку ми фокусуємось на підвищенні компетенцій наших представників, а вже потім плануємо заходи на рік" — Людмила Лук’янова, голова МР.

Говорили про те, як затримати молодь у місті та що заважає процесу розвитку молодіжного руху. Одна із найчастіше озвучуваних проблем — відсутність системного підходу у даному питанні.

“Блуканина участі”

Це невеличкий квест, ціль якого домогтися фінансування того чи іншого проекту. Учасники форуму були поділені на команди, кожна з яких повинна була домогтись того, щоб їх проект отримав фінансування та був реалізований.

Отже, молоді люди мали змогу поблукати коридорами органів влади та дізнатися на практиці, як їм треба діяти, куди звертатися, в якому порядку, для того, щоб реалізувати свої проекти.

Відпрацьовували покроковий механізм участі на прикладі трьох кейсів: створення молодіжного центру, проведення Дня вуличної музики та адвокаційна компанія розробки велоінфраструктури у місті. У рамках кожної теми молодь поспілкувалася з людиною, що особисто брала участь у реалізації кейсу чи є експертом у даному питанні та може поділитися власним досвідом. Молодь запропонувала альтернативні шляхи реалізації проектів.

molod_tallks

Діалоги

Учасники розділилися на підгрупи та мали змогу взяти участь у діалогових групах:

- "Участь молоді в процесах прийняття рішень: практика та досвід малих громад Херосонської області”. Спікером була Оксана Глєбушкіна (виконавча директорка ГО “Громадський центр “Нова генерація”);

- “Громадськість і влада. Партнерство заради розвитку на прикладі м. Вінниця”. Тут спікером був Максим Студілко (директор з розвитку ВОПО “Джерело надії”).

Проекти

Реальні зміни на краще починаються з мрій та проектів, які їх втілюють. Молодь представила такі проекти: будівництво скейт-парку, мурали на вулицях Херсона, залучення молоді до науки цікавими лекціями, студентська ліга з дебатів та малюнки неоновими фарбами на нудних покинутих будівлях міста.

Тепер справа за тмм, щоб ці проекти стали реальністю. Це точно можливо, адже успішні приклади співпраці молоді та влади є.

Розповідь Наталі Ярової (начальниця відділу з питань сім'ї та молоді Управління молоді та спорту Херсонської міської ради) про можливості реалізації проектів молоді в рамках Міської програми “Молодь Херсона” 2015/2020 підтверджує це.

А Студілко Максим надихнув усіх прикладом м. Вінниця, в якому створено відомий молодіжний центр “Квадрат”, що підтримується міською владою. Херсон теж має всі можливості - творчу молодь, активні громадські організації та небайдужих представників влади.

Проект впроваджується Фондом громади міста Херсон “Захист” у рамках проекту ПРООН "Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні", що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Партнер проекту - Управління молоді та спорту Херсонської міської ради

 

Використані матеріали БФ "Захист" та учасниці заходу Д. Котєльнікової.

січень 2019 р.
 

Читати