ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Всеукраїнський рейтинг прозорості

Бюджетна прозорість в громадах має стати трендом і законом

19.02.2019

Замітки за результатами проведення Першого всеукраїнського рейтингу міст та об’єднаних громад «Бюджетна прозорість»

Чому бідні?

 

Відому приказку «Чому бідні …?» для громад можна перефразувати трохи інакше «Чому бідні ? Бо не цікавимося бюджетом громади».

Чому такий прямий взаємозв’язок? Тому що корупція і безвідповідальність влади розквітають в умовах, коли бюджет не під контролем громади. За стовпчиками загальних цифр доходів і витрат бюджету в екселі або ворді, не можливо побачити витоки наших грошей в кишені ділків від влади або безгосподарність конкретних чиновників.

Натомість, ми на собі відчуваємо результати таких лівих витоків  – у поганих дорогах, у засмічених вулицях, у поганому транспорті і т.д. і т.п..

Влада, яка працює за відсутності бюджетної прозорості та дієвого громадського контролю, впадає в корупцію і стає реальним гальмом розвитку території. От тому і бідні….

Найбагатші країни – країни з ефективною відкритою владою

Рівень життя в країнах Західної Європи є маяком, який притягує мрії українців. Недарма, ми не проти стати членом євроспільноти, приміряючи на себе їхні досягнення . Проблеми,  які дратують нас кожного дня   – дороги, сміття, транспорт тощо тощо там давно вирішені.

Чому так? Тому що Західній Європі властива культура відповідального демократичного управління, націленого на результат, як на місцевому, так і на державному рівні. І ця культура управління повсякчас збагачується новими досягненнями людства, в т.ч. інтернет-технологіями, які забезпечують прозорість та відкритість влади.

«Норвегія, відносно недавно, відкрила для себе величезні багатства. І на душу населення це багатство розподіляється в максимально прозорий - транспорентний спосіб. Навіть, в їхніх музеях, які присвячені нафті - однієї з основ економіки, можна знайти он-лайн платформи кожного міста, кожної громади, де дуже-дуже чітко можна знайти інформацію про те, як це все розподіляється. І я щиро бажаю, щоб кожен українець відчув той рівень життя, до якого може привести такого рівня прозорість» сказала Наталя Попович, співзасновниця Українського кризового медіа центру,  на нагородженні переможців рейтингу міст та об’єднаних громад «Бюджетна прозорість», яке відбулося в Києві 29 січня 2019р.

Прямий зв'язок між багатством народу та ефективним і прозорим місцевим та державним управлінням вже давно доказаний і визнаний у світі  факт.

Рух у правильному напрямку

Україна ніяк не виборсається з болота корупції, і тому, до сих пір, є найбіднішою країною Європи з поганими дорогами, проблемною медициною, занедбаною екологією і т.п..

Але зараз є реальний шанс швидше долати ці численні проблеми за допомогою усвідомленого розвитку демократичних інструментів 21 століття:

- впровадження сучасних технологій в місцевому самоврядуванні для забезпечення ефективного прозорого управління

- навчання громадськості участі в бюджетному процесі та контролі за бюджетом он-лайн

- активізації громади для участі в демократичному управлінні он-лайн

Донори, із країн Західної Європи та США, вже багато років вкладають кошти в громадські організації України для розвитку громадської активності та громадянського суспільства.

Але сьогодні, усвідомлення того, що розвиток територій дійсно залежить від громадської активності і що прозорість – інструмент розвитку, стає розумінням все більшої когорти представників української влади на місцях.

Open_budget
Тарас Кучма - міський голова м. Дрогобич  (зліва)
Наталя Попович – співзасновниця Українського кризового медіа центру (в центрі)
Ігор Лєпьошкін – Головний експерт проекту «ПРОМІС» (справа)

«Мене часто і нашу громаду запитують: «А навіщо вам та прозорість? Адже завжди так багато критики і це скальпель, який може попасти не в руки хірурга.»
Я відповідаю: «В першу чергу, щоб захистити себе, тому що якщо ти приходиш до влади, на тебе відразу вішають клеймо, що ти є корупціонер. А якщо ми можемо відкрити і показати  - то оцінюйте, які ми корупціонери...
І друге, це заради того, щоб в Україну прийшли інвестиції. Адже тільки прозорі бюджети можуть привернути до нас світ».
- міський голова міста Дрогобич Кучма Тарас Ярославович - з виступу на нагородженні переможців рейтингу міст та об’єднаних громад «Бюджетна прозорість».

Такі підходи демонструють все більше сучасних патріотичних очильників міст та територіальних громад України. Під їхнім керівництвом створюються просунуті сайти громад, на яких можна знайти детальну та зрозумілу інформацію про бюджети,  про діяльність влади,  різноманітну корисну інформацію для мешканців. територій

Отже, рух у правильному напрямку - забезпечення прозорості , а відповідно, і ефективності влади починає набирати обертів.

"Кришталь року" у Дрогобича та Баштанки

До номінацій Першого всеукраїнського рейтингу міст та об’єднаних громад «Бюджетна прозорість» потрапили 14 міст обласного значення та 15 об’єднаних територіальних громад України.
Загалом, 6 міст та 3 ОТГ України отримали перемогу в тих чи інших номінаціях рейтингу «Бюджетна прозорість» за результатами 2018 року .
 

Спеціальні номінації рейтингу "Бюджетна прозорість"

Номінація

Фіналісти рейтингу

Переможець

«Найкращий бюджет для громадян» Іванівська, Микулинецька, Прибужанівська, Старобогородчанська, Шумська громади.

Шумська ОТГ

https://shumska-gromada.gov.ua

«Найбільш бюджетно-інформативний сайт» Дрогобич, Мирівська громада, Київ, Скалатська громада, Черкаси

м. Дрогобич
https://drohobych-rada.gov.ua
 

«Оприлюднення бюджетних даних в машиночитному форматі» Вінниця, Дрогобич, Львів, Ужгород, Чернівці

Вінниця
http://www.vmr.gov.ua/default.aspx 
 

«Найпрозоріші комунальні підприємства» Вінниця, Дрогобич, Кременчук, Луцьк, Чернівці

Луцьк
https://www.lutskrada.gov.ua/pages/public-institutions
 

«Найбільш відкриті видатки» Вінниця, Дрогобич, Київ, Львів, Луцьк, Суми, Чернігів, Чернівці

Львів
https://city-adm.lviv.ua
 

Основні номінації

Номінація

Фіналісти рейтингу

Переможець

«За відкритість бюджетної інформації у місті» Вінниця, Дрогобич, Краматорськ, Хмільник, Чернівці

Чернівці
http://chernivtsy.eu/portal
 

«За відкритість бюджетної інформації в об’єднаній територіальній громаді» Апостолівська, Баштанська, Більшівцівська, Маловисківська, Новоолександрівська

Баштанська громада
http://bashtanka.org.ua

 

«Найкраще залучення громадян до бюджетного процесу в місті» Баштанська, Заводська, Іванівська, Слобожанська, Шумська

Баштанська громада
http://bashtanka.org.ua
 

«Найбільш інноваційні практики бюджетної прозорості у місті» Дніпро, Дрогобич, Луцьк, Миколаїв, Чернівці

Дрогобич
https://drohobych-rada.gov.ua
 

«Найбільш інноваційні практики бюджетної прозорості в об’єднаній територіальній громаді» Баштанська, Заводська, Мереф’янська, Скалатська, Слобожанська.

Скалатська
http://skalatska.gromada.org.ua
 

Перемогу в головній номінації «Кришталь року» серед міст обласного значення України отримало місто Дрогобич (Львівська область).

«Кришталь року» серед ОТГ отримала Баштанська ОТГ (Миколаївська область)

А що Херсон?

Громадянське партнерство «За прозорі місцеві бюджети», за підтримки донорських організацій, провело велику роботу по оцінюванню та складанню рейтингу бюджетної прозорості для міст обласного значення та об'єднаних територіальних громад, що беруть участь у Програмі "ДОБРЕ"  (USAID).

Як саме та по яких критеріях оцінювалася бюджетна прозорість, ви можете детально ознайомитися  на сайті "Оцінка прозорості місцевих бюджетів"

В рейтингу міст обласного значення Херсон знаходиться в нижній частині, отримавши  такі оцінки:

  • рівень прозорості місцевого бюджету - 38%
  • рівень відкритості бюджетної інформації - 56%
  • рівень прозорості бюджетних рішень - 29%
  • рівень застосування інновативних практик -20%

Як ми бачимо, більшість оцінок невисокі, і це не дивно. Станом на 15 лютого 2019 року в розділі "Проект Херсонського міського голови "Відкритий бюджет", що знаходиться на сайті Херсонської міської ради, не можливо відкрити чи скачати жоден документ, який стосується бюджету 2018 року. А інформація щодо бюджету 2019 взагалі відсутня .

 

Всі починання щодо відкритості бюджету, його візуалізаціїї  в зручному вигляді для громади, в Херсоні перетворилися на суцільне окозамилювання. Зокрема, на сайті немає жодної інформації про комунальні підприємства, які витрачають бюджетні кошти.  Тому і не дивно, що херсонці вже стомилися від скандалів навколо підприємств, що освоюють гроші з місцевого бюджету на прибирання, обрізку дерев чи догляду за парками в сумах, яким може позаздрити Одеса чи Київ. І так само, херсонці втомилися ходити по розбитих тротуарах,  брудних вулицях, їздити на обшарпаних маршрутках по дорогах з ямами та ламати руки і ноги в ожеледицю.

А громадські активісти теж вже втомилися звертатися з пропозиціями до міської ради та міського голови щодо усунення, покращення, звітування...

Чекати, що у представників влади заговорить совість, марне заняття. Тому реальна бюджетна прозорість має стати законом на місцевому рівні. І громаді міста треба буде добитися, щоб Статут громади чітко і недвозначно ставив  владі законодавчі рамки висвітлення її діяльності та бюджетної прозорості. Якщо ми хочемо жити, як у Європі, управління територіями та інформування громади має бути європейським. . 

Анна Парфьонова, лютий 2019 р.

Читати