ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Економіка Херсонщини

Як сучасний бізнес розвиває Херсонщину і при чому тут влада?

08.09.2019

Сучасна ефективна економіка - запорука процвітання суспільства і людини, які розвивають таку економіку.. Фактично, це аксіома,  яка не потребує доказів.

А далі  кожна країна і територія впроваджує свою власну практику, як досягти такої економіки. Той, хто вважає, що все зробить вільний ринок, чекають, коли самі собою підуть інвестиції і далі тільки підставляй рота під ману небесну. Той, хто вважає, що ефективна економіка народжується там, де  створені сприятливі умови для розвитку бізнесу, докладає системних зусиль для залучення інвестицій.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) разом з  херсонськими журналістами досліджує  економічні центри зростання на Херсонщині.

В центрі уваги Гола Пристань, де влада може поставити собі залік

В Голій пристані за останні роки з'явилося декілька сучасних підприємств, які вже мають, без перебільшення, світове ім'я і дають потужний поштовх розвитку міста,  Херсонщини  та й  України, в цілому .

Це сталося тому, що так зійшлися зорі, чи влада докладала якихось зусиль? З журналістами спілкується мер Голої Пристані Бабич Олександр Володимирович.

 

Бабич Олександр Володимирович
 

Він розповідає, що міська влада намагається зробити максимально сприятливі умови для розвитку  бізнесу. Пропонує найбільш привабливі умови виділення землі, йде на зустріч по вирішенню  питань інвесторів. Єдина умова, яка ставиться  – реєстрація бізнесу за місцем розташування, щоб податки потрапляли до місцевого бюджету. І це приносить свої плоди. Олександр Володимирович пишається тим, що до міста зайшли інвестори міжнародного рівня і збудували сучасні, високотехнологічні, соціально-відповідальні підприємства, бо потужний бізнес наповнює бюджет міста, а звідси розвиток інфраструктури, освіти, медицини і гідний рівень життя громадян.

"Нібулон" приходить, робить і дбає

З набережної Голої Пристані вдалині видніються сріблясті башти - схожі на космічний об’єкт. Це зерносховища голопристанської фідії  ТОВ СП «НІБУЛОН».

ТОВ СП «НІБУЛОН» - це багатопрофільна  корпорація, яке очолює Герой України Олексій Вадатурський. По виробництву,  зберіганню та експорту зерна "НІБУЛОН" займає перші місця серед українських експортерів. На власному суднобудівному-судноремонтному заводі будується власний флот і  "НІБУЛОН" вже запустив вантажні і пасажирські перевезеннями водним транспортом.

Потужний розвиток компанії, високий рейтинг довіри до корпорації,  дозволяє компанії «Нібулон» отримувати багатомільйонні кредити зарубіжних фінансових інституцій з низькою кредитною відсотковою ставкою  і стрімко  розвиватися.

У м. Гола Пристань "НІБУЛОН" прийшов 30 вересня 2016 року, коли  урочисто було дано старт реалізації інвестиційного проекту компанії  з будівництва об’єкта транспортної інфраструктури «Перевантажувальний термінал з відвантаження зернових та олійних культур на річковий та морський транспорт». В 2017 році 14 липня Голопристанська філія була введена в дію.

Одночасно,  корпорація відроментувала кільцеву дорогу, яка веде на термінал, навела порядок на прилеглій території  Коли під'їжджаєш до підприємства, то око милує  охайність  і чистота, все навкруги виглядає так, ніби зона відпочинку  на сучасних  курортах..

 

ТОВ СП «НІБУЛОН»
 

Люди в компанії на першому місті. Ті, хто працюють якісно, мають гарні перспективи кар'єрного росту. Директор філії Мягченко Микола Іванович - яскравий приклад цього. Він починав свою діяльність в компанії «Нібулон» у 2010 року на посаді змінного майстра і за шість років вже очолив  філію «Голопристанська».

 

Мягченко Микола Іванович
 

Молодим спеціалістам, першим місцем роботи яких є «Нібулон», корпорація допомагає придбати житло. Усі працівники забезпечуються безкоштовними обідами на підприємстві. Також корпорація організовує безкоштовну доставку працюючих на роботу і назад. Це дуже зручно, бо більше ста cпівробітникам треба добиратися з п’яти населених пунктів: Голої Пристані, Великої та Малої Кардашинок, Нової Збур'ївки і Гладківки.

Серцем терміналу є лабораторія. Оснащена вона за останнім словом техніки: сучасне електронне, надточне обладнання, комфортні умови праці. Навіть відбір зразків здійснюється не виходячи з будівлі. Сучасні пристрої дають змогу відібрати зразки з машини з зерном з другого поверху лабораторії.

 

Lab_Nibulon
 

А розумним мозком можна назвати якісну систему логістики, яка забезпечує  безперебійне  приймання транспорту з зерном, відбір зразків на якість, зважування, повідомлення про результати аналізів, до перевантажування в приміщення сушки і зберігання зерна. Всі операції здійснюються за допомогою сучасної електроніки.

Красивий зовнішній вигляд - це не примхи. Територія терміналу виглядає як сучасний, доглянутий, стильний сквер. Яскраво-зелений газон, геометричної форми кущі, фонтан.

На терміналі збудований оглядовий майданчик, до якого можна дістатися безшумним, швидкісним ліфтом. Чудовий, захоплюючий вид на територію терміналу та  на річку з пропливаючими по ній маленькими яхтами, відчуття піднесення і вдячності за емоції, які народжує височінь і краса. Тут особливо гостро розумієш, що краса це не примхи, це гармонія. Гармонія, яка породжує  настрій працювати ефективно та красиво.

 

Lift_Nibulon
 

А коли є ефективність, є прибуток, є податки на розвиток держави і  території, де працює бізнес.  В Голій Пристані корпорація «Нібулон» виділяє кошти на благоустрій міста, веде шефську роботу в дитячих садочках і школах. Все це  є яскравим прикладом  соціально-відповідальнго бізнесу.

ФГ "Інтегровані Агросистеми" - томатна паста готується разом з соціальною відповідальністю

Ще одне сучасне європейського рівня підприємство, що розташоване на території Голої пристані – ФГ « Інтегровані Агросистеми» - одне з господарств української вертикально-інтегрованої групи компаній Агроф’южн.

 

Inagro
 

Директор  Гнезділова Тетяна Вадимівна. Про своє підприємство вона каже так: «Ми вирощуємо томатну пасту, саме так. Бо щоб отримати якісну і безпечну продукцію, ми починаємо з вирощування розсади і закінчуємо безпосередньо пакуванням готової пасти в асептичні пакети, які дозволяють зберігати пасту без втрати її якості впродовж 3 років. Використовуються для вирощування тільки гібридні сорти томатів, які дозволяють комбайновий збір, за допомогою сучасник томатозбиральних комбайнів Pomac та Guaresi. Також, для вирощування застосовуються крапельне зрошення. За сезон підприємство переробліяє близько 250 тисяч тонн томатів і випускає якісний концентрований томатопродукт під торговою маркою "Інагро" ТМ.

Одна з проголошених цінностей групи компаній й Агроф’южн - це чесність, відкритість, довіра, як основа внутрішніх та зовнішніх комунікацій. Щоб реалізувати таку велику кількість пасти тільки вітчизняних покупців недостатньо. Український ринок потребує не більше третини виготовленого продукту, інші 70 відсотків пасти знаходять свого покупця в 43 країнах світу.»

Томатну пасту торгової марки Інагротм закуповують такі міжнародні гіганти як корпорація «The Coca-Cola Company», корпорація PepsiCo, «H.J. Heinz» - американська продовольча компанія, відомий виробник кетчупу. « Я, - каже Тетяна Вадимівна, -стала краще знати географію завдяки розширеній мережі наших світових покупців.»

Завдяки високої якості томатної пасти ( в склад якої не входить жодна добавка, тільки томати), сертифікації продукції і технологічного процесу вирощування і виробництва, згідно міжнародних стандартів, можлива поставка продукції в будь-які країни світу. Томатна паста Інагротм для поставки в Ізраїль має сертифікацію навіть на кошерність ( кошерне — те, що вироблено за правилами кашрута, в основі якого лежать закони Тори, а для поставки в країни арабського світу продукція сертифікована згідно зі стандартами сертифікації «Халяль». «Халяль» буквально з арабської перекладається як «дозволене Аллахом».

Друга проголошена цінність Агроф’южн - соціальна відповідальність: Кожне рішення та дія направленні на розвиток України та краще майбутнє наступних поколінь.

Тетяна Вадимівна каже: «Ми не хочемо надавати будь-кому благодійність, ми хочемо, щоб місцеві бюджети завдяки нашим податкам формувалися так, щоб у керівника дитячого садочку або школи не було необхідності просити в нас благодійну допомогу, а вони були багаті, самодостатні і виховували для нас кадри»

В Херсонській області на підприємствах групи компаній Агроф’южн по вирощуванню та переробці працює в сезон близько 1000 чоловік, за минулий рік в бюджети Херсонської області було сплачено 138 млн. грн. податків.

«Інтегровані Агросистеми» повністю забезпечують працівників спецодягом та взуттям. В кожного працівника є два комплекти спецодягу. Поки один комплект використовується на виробництві, змінний здається в спеціалізовану чистку. Окрім цього організовано безкоштовне харчування робітників як в денну, так і в нічну зміну та здійснюється доставка працюючих транспортом підприємства.

 

Inagro
 

За словами Тетяни Вадимівни, середня зарплата на підприємстві в попередньому році була 13600 грн, а в цьому році -17000 грн. Але не дивлячись на такі привабливі умови праці, складно знайти гідних працівників, бо, як відомо, майже всі ділові і спроможні виїхали за кордон на заробітки.

Сучасні умови і достойний рівень оплати праці разом з високими інноваційними технологіями виробництва - це вимога часу, інакше не можливо вивести підприємство на міжнародний рівень і отримати ту ступінь довіри покупців - відомих світових корпорацій, щоб вийти на світові ринки.

Покупці мають змогу проінспектувати підприємство в будь- який час. Окрім нагляду за технологічним процесом, проводяться інтерв’ю з окремими працівниками або групами, на яких з’ясовується стан довіри працівників до роботодавців, ступінь задоволеності оплатою праці, визначається ймовірність страйків або завдання шкоди підприємству. Тому роботодавець зобов’язаний бути соціально-відповідальним - це невід’ємна частина процесу виробництва.

Ще одна з цінностей задекларованих Агроф’южн – це слідування принципам Сталого розвитку: Дотримуватись балансу між задоволенням сучасних потреб та захистом навколишнього середовища.

Усі заводи компаній Агроф’южн побудовані за однаковою енерго і ресурсозберігаючою технологією, з використанням сучасного, європейського рівня обладнання.

За технологічним процесом розвантаження машин з томатами відбувається за допомогою води, це допомагає зберегти їх непошкодженими, так званий гідроспосіб. Томати вимиваються з авто водою, при цьому проходячи перший етап очищення, а таких етапів декілька.

 

Inagro
 

В процесі виробництва використовується величезна кількість води - біля 5 літрів на кожен кілограм томатів. Добути таку кількість води, а потім її утилізувати велика складність, тому весь сезон використовується оборотна вода, яка періодично проходить через очисні споруди. Унікальний, інноваційний тип очисних споруд, з повним циклом очистки за допомогою біологічного реактору, в Україні є тільки на трьох заводах Агроф’южн.

 
Inagro
 

Спеціальні бактерії перероблюють органіку з води. Продуктом життєдіяльності бактерій є активний мул, який потрапляє в спеціальну споруду – декантер, де мул відстоюється. Чиста вода потрапляє для подальшого використання, а мул разом зі жмаками помідор використовується для удобрення ґрунту. Також використовується в технологічному процесі вода випарена з помідорів в ході переробки.

 

Inagro
 

І завершує практично замкнутий цикл  - сучасна система роздільного збору сміття.   Тетяна Вадимівна коментує : «Це наш смітник, чесно кажучи, мені б хотілося, щоб всі смітники в Україні виглядали таким чином. Ми на наших відходах заробляємо,  99.5 відсотків відходів ми здаємо і отримуємо за це гроші, за 0.3 відсотка відходів ми платимо за утилізацію і тільки 0.2 відсотка ми вивозимо на міське сміттєзвалище.»

Сама технологія виробництва сприяє виготовленню екологічного продукту. Сучасний, ніжний спосіб стерилізації пасти на протязі всього 75 секунд при температурі 103-106 градусів, дозволяє зберегти не тільки органолептику, а і дозволяє зберегти вітаміни продукту.

Таке поєднання разом інноваційних технологій, соціальної відповідальності, екологічного підходу до ресурсів дозволяє гармонійно вписатися підприємству в українську та світову економіку і розвивати місцеву громаду.

Гола Пристань показує яскравий приклад співпраці влади, бізнесу і громади.

вересень 2019 року

Тетяна Ваніна

Читати