ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Допомога ЄС

Програма ЄС EU4Skills допоможе Україні реформувати систему професійно-технічної освіти

05.12.2019

ЄС підтримає реформу професійно-технічної освіти (ПТО) в Україні у межах програми EU4Skills. Серед іншого, програма допоможе модернізувати інфраструктуру та обладнання в обраних навчальних закладах та розробити новий контент для навчальних програм. Ці зміни допоможуть вчителям та випускникам відповідати вимогам ринку праці. Результатом чотирирічної програми стануть ефективна та прозора система управління закладами професійно-технічної освіти, розробка нових стандартів та якісних навчальних програм та спеціальностей. Про це повідомили представники ЄС і Міністерка освіти і науки Ганна Новосад 5 грудня 2019 року під час презентації програми «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України».

«Як свідчить досвід ЄС, професійно-технічна освіта – це можливість для молодих людей повністю реалізувати власний потенціал. Це також важливо для розвитку України. Кваліфікована праця  – передумова для економічного зростання та інновацій»,  ‒ зазначив керівник програм співробітництва ЄС в Україні Штефан Шльойнінг.

Програма EU4Skills підтримає впровадження реформи на національному рівні та у 7 областях: Вінницькій, Полтавській, Запорізькій, Рівненській, Львівській, Миколаївській та Чернівецькій. Надалі досвід цих регіонів поширюватиметься на всю країну. Станом на 1 січня 2019 року в Україні налічується 754 заклади професійно-технічної освіти, де навчаються 253 тисячі студентів.

«У жовтні ми презентували пілотні регіони, які отримали можливість створити Центри професійної досконалості в межах програми. EU4Skills також допоможе нам в оновленні 100 стандартів професійної освіти  та перенавчанні майстрів і викладачів у обраних закладах ПТО. Для нас важливо використати досвід країн ЄС, у яких профосвіта престижніша серед молоді», - повідомила Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад.

Реформа професійно-технічної освіти, серед іншого, сфокусована на створенні Центрів досконалості із сучасним обладнанням і технологіями для навчання. Центри стануть флагманами реформи і хабами кращих практик, які можуть впроваджувати інші навчальні заклади по всій країні. EU4Skills працюватиме над створенням таких центрів, а також над залученням роботодавців до планування та викладання навчальних програм. Окрім того, важливим компонентом програми стане навчання викладачів та менеджменту закладів ПТО. Ці зміни допоможуть випускникам та вчителям відповідати вимогам ринку праці.

 

Довідкова інформація:

EU4Skills – це програма підтримки реформи професійно-технічної освіти в Україні. Програму підтримують ЄС та його країни-члени: Німеччина, Фінляндія, Польща та Естонія. Загальне фінансування програми складає 58 млн євро. Мета програми − модернізувати заклади профтехосвіти, закупити обладнання, створити Центри професійної досконалості, провести навчання керівників закладів та викладачів у 7 пілотних областях: Вінницькій, Полтавській, Запорізькій, Рівненській, Львівській, Миколаївській та Чернівецькій. Тривалість: 2019-2023 рр. Програму в Україні реалізують Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) та Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).

За додатковою інформацією звертайтеся до Катерини Копчук, kateryna.kopchuk@giz.de або за телефоном + 38 067 285 96 20

Джерело: Представництво ЄС в Україні

Читати