ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Про бюджет

В Херсонській міській раді відбулися громадські слухання щодо формування міського бюджету на 2020 рік.

09.12.2019

Громадські слухання були підготовлені та проведені спільно міськвиконкомом   та Громадською радою при міському голові.

Доходи херсонського бюджету на 2020 рік заплановані в обсязі 2млн. 422 тис. грн.  Причому власних доходів міста (без  трансфертів від держави) очікується отримати 1 млн. 763 тис. грн., що на 239 тис. грн. більше, ніж у попередньому році.

В той же час, загальна дохідна частина міста менше, ніж у попередньому році на 521 тис. грн. (в 2019 році , всього доходів міського бюджету, було заплановано 2 946 530,5  тис.грн., в 2020році, всього доходів бюджету м. Херсона - 2 424 750,2 тис. грн.).  Це пояснюється в т.ч. тим, що фінансування вторинної медичної ланки буде відбуватися, з другого кварталу, безпосередньо з держбюджету, а не через трансферти до міста.

Презентував міський  бюджет начальник Департаменту бюджету і фінансів Херсонської міської ради Роман Підперигора., який. по традиції, розказав про доходи в розрізі надходження податків   і видатки в розрізі галузевих витрат, просто наводячи сухі цифри.

При такому представленні  доходів  і видатків не зрозуміла якість наповнення міського  бюджету і  ефективність витрат, в т.ч.  величина  витрат на діяльність самих чиновників. За словами Р. Підперигори на утримання чиновників у 2020 році піде понад 220 млн. грн., в т.ч. близько 80 млн. грн. на діяльність районних рад .

Взагалі, зрозумілої для громади, якісної просвітницької Інформації про бюджет міста до громадських слухань підготовлено не було. На сайті знайти проект бюджету міста взагалі не можливо, якщо не знати, що його треба шукати в проектах рішень міської ради.

Представники громади, які задавали питання та висловлювали пропозиції на Громадських слуханнях, неодноразово піднімали питання щодо необґрунтованих витрат бюджетних коштів комунальними підприємствами міста та їх надзвичайно неякісною роботою. Це стосується  таких підприємств, як КП "Сервіс-центр", МКП «Гарантія», КП «Парки Херсона» та інших.

Тому, серед пропозицій, які були надані Громадською радою до формування бюджету міста і які стосувалися збільшення дохідної частини та перерозподілу деяких видатків бюджету, є пропозиція щодо звітування комунальних підприємств  в повному обсязі, згідно .8 статті 78 Господарського кодексу України.  

Не менш важливим є звітування про результати управлінської діяльності кожного структурного підрозділу Херсонської міської ради.  Без оцінки ефективності витрачання чиновниками коштів громади, бюджет буде, як показує сумна дійсність Херсона, витрачатися не приносячи жодної користі громаді міста.  

Анна Парфьонова

Читати