ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Історична та культурна пам'ять народу

До легендарної Каховської Тачанки завітало керівництво Інституту національної пам'яті та мистецтвознавці з різних міст України для вирішення з представниками Херсонщини долі пам'ятника

02.03.2020

Закон України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні" та заборону пропаганди їхньої символіки», який був прийнятий у 2015 році, заборонив пропаганду комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки. 

І хоча заборона не поширюється на твори мистецтва, створені до набрання чинності цього Закону, славнозвістний монумент «Тачанка», який є загальновизнаним шедевром монументального мистецтва  національного значення, чомусь став розцінюватися, як символіка комуністичного тоталітарного режиму і почалися розмови про демонтаж пам'ятника. 

Перспектива варварського знищення Каховської Тачанки сколихнула всю Каховку, громадськість Херсонщини і не тільки. До пам'ятника з'їхалися мистецтвознавці з Херсона, Одеси, Нової Каховки. 

Каховська тачанка. Обговорення долі

Після огляду пам'ятника відбувся круглий стіл, за участю голови обласної державної адміністрації Ю. Гусєва, керівника інституту національної пам’яті Антона Дробовича, міського голови м. Каховка Андрія Дяченка, херсонської делегації, гостей-мистецтвознавців та каховчан.

Загальна думка обговорень - пам'ятнику бути! Створити Музей монументальної пропаганди, який би привертав увагу туристів з усієї України і закордону,  запропонував голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв.  

Круглий стіл завершився наміром створити робочу групу з представників влади, мистецтвознавців та громадськості для вичення питання максимально якісного та креативного збереження історичної та культурної пам'ятки Херсонщини і всєї України - легендарної Каховскої Тачанки. 

Анна Парфьонова

Читати