ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Медична реформа

1 квітня в Україні стартувала перша Програма медичних гарантій - медичні послуги, які держава гарантує пацієнту. У Херсонській області 38 спеціалізованих медичних закладів увійшли до програми

02.04.2020

Практично всі комунальні медичні заклади (районні, міські, обласні лікарні) країни увійшли в реформу і будуть отримувати кошти за договором з НСЗУ.  Згідно даного етапу медичної реформи, гроші підуть за пацієнтом у поліклініки та спеціалізовані заклади. 

Договори з НСЗУ на надання медичних послуг за Програмою медичних гарантій станом на 2 квітня підписали 1 640 закладів спеціалізованої медичної допомоги.  У Херсонській області - це 38 спецівлізованих медичних закладів. 

Розрахункова сума коштів, запланована до виплати за програмою медичних гарантій (ПМГ) за рік на Херсонську область заплановна у сумі 1 млр. 202 млн. 985 тис. 345 гривень.

Кількість закладів у  Херсонської області, які будуть надавати спеціалізовану допомогу, за якою збільшені державні гарантії :

Медична допомога при гострих інфарктах міокарда - 1 медичний заклад

Медична допомога при гострих мозкових інсультах - 5 медичних закладів

Медична допомога при пологах - 13 медичних закладів

Медична допомога при складних неонатальних випадках - 4 медичних заклади

Дослідження на раннє виявлення раку - 17 медичних закладів

Кількість ЗОЗ, які визначені як опорні в боротьбі з СОУО- 19 (станом на 2.04.20) -  10 медичних закладів

Загалом Програма медичних гарантій у порівнянні з медичною субвенцією, збільшує фінансування на цілий ряд медичних послуг - гемодіаліз, лікування інсульту та інфаркту, надання акушерської та неонатальної допомоги, онкологічне лікування. Вперше виділені окремі кошти на паліатив (мобільний та стаціонарний) та медичну реабілітацію. 

Програма медичних гарантій - перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Скористатися ним може кожен громадянин України, а також особи, прирівняні до громадянства.

Аби отримати доступ до безоплатних послуг, пацієнт має мати направлення від лікаря первинки (для цього спочатку потрібно укласти декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром) або лікуючого лікаря. Направлення не потрібне до гінеколога, психіатра, стоматолога і нарколога.

Екстрена медична допомога надається безоплатно кожному і незалежно від наявності декларації. 

Джерело: Національна служба здоров'я України

Читати