ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Манкурти при владі - очевидний результат

ПЛЯЖ "ЛІЛЕЯ" - РОЗТОПТАНА ЗІВ'ЯЛА КВІТКА ХЕРСОНА. ЧИ МОЖЛИВЕ ВІДРОДЖЕННЯ?

04.06.2020

Херсон – місто на Дніпрі! Це наша гордість і розкіш!

Але чи мають херсонці та гості міста можливість гідно відпочити на золотих пляжах? Та у нас навіть пристойної Набережної, подібної до такої, як у містах Дніпро або Гола Пристань немає! Натомість чимало приватних будинків і навіть готельний комплекс побудовані із порушенням Закону, який не дозволяє  будувати близько до ріки! Чому із нами відбувається така несправедливість?

Відповідь криється у ставленні влади до своїх земляків і до комунальної власності.

Яскравий тому приклад - пляж «Лілея», у документах - «Молодіжний». Колись цей пляж чудово облаштував і підтримував ХБК. У ті часи на пляжі були медпункт, рятувальна служба, грибки, під якими можна було ховатися від сонця. Скільки людей тоді відпочиваии, видно на фото! 

Пляж Лілея

Влітку з ранку до пізнього вечора тут вирувало життя, бо люди приходили і після роботи освіжитися!

У лихі 90-ті  ХБК відмовився утримувати пляж, яким користувалося все місто. Врешті міськвиконком прийняв його на свій баланс. Але херсонські  депутати не переймалися нашим  здоров’ям і дозвіллям.

Безгосподарність і меркантильність призвели до того, що з метою знецінення фізично трощили різні установи, а потім їх скуповували нувориші. Лише в Дніпровському районі  загубили прекрасну турбазу «Лілея», дитсадочки, втратили територію, що належала Ленінградському дослідному інституту, де стояли величезні локатори!

А пляж тим часом  перетворювався на дикий. Хоча під деревами, які посадили у свій час  медсестра ( до речі, учасниця Другої світової, тітонька Зіна, здається),  із рятувальниками, можна було чудово проводити час. Не було туалету, але про нього з самого початку не подбали. Та це окрема тема.  

І ось у  2000 році дивним чином тодішній  депутат облради  Тишкевич А.В. взяв в оренду наш пляж. Реконструкцію він почав з того, що знищив прекрасний спортивний комплекс, де було чимало тренажерів, вирубав великі, здорові  дерева, зруйнував причал, яким користувалася велика кількість дачників.

Натомість  біля води з’явилося з десяток малюсіньких  цегляних будиночків! Навіщо? А ще орендар побудував два басейни?! І це на березі річки! Врешті верхній басейн став причиною того, що були порушені інженерні мережі.

Лілея сьогодні

Через це вже кілька років поспіль тече вода і підтоплює спуск до ріки. Закінчитися це може тим, що в один прекрасний день раптово провалиться дорога. А якщо по ній йтимуть діти, мами з колясками? 

Не буду згадувати всі перипетії цієї осудної історії, нагадаю лише, що  21 жовтня 2008 року  Верховний Суд України відмовив Тишкевичу у приватизації земельної ділянки пляжу. Навіть на це зазіхав депутат!

Сім років тому  юристи Херсонської міської ради нарешті почали займатися розлученням із Тишкевичем. Але ніяк не можуть поставити крапку у цій справі.  Вони погані фахівці? Сумніваюся! Їх стримують ті, хто в свій час широким жестом віддав Тишкевичу одну із кращих ділянок землі Херсона? Питаннячко!

У Херсонській міській раді звичайно думали, що робити із  «Лілею». Передавали то одному, то іншому  непрофільному управлінню. А чому б, наприклад,  не КП «Гарантія», яке  наводить порядок на пляжі у Гідропарку? 

У сухому залишку -  сьогодні ним займається  директорка КП «Херсонський центр земельно-майнових відносин» Олена Мазур. Будем посмотреть! Але вже зараз зрозуміло, що можна очікувати!  

Ще 15 травня ініціативні, не байдужі херсонці провели суботник на пляжі. Зібрали купу сміття! Та вже більше двох тижнів десятки величезних мішків  там залишилися лежати, не зважаючи на обіцянки відповідальних осіб!

 сміття на Лілеї

Сподіваюся, поки я готую цей текст, за сміттям приїдуть! А ви як  думаєте? В розумних країнах і містах до пляжного сезону готуються заздалегідь, а у Херсоні ще й не починали необхідні роботи! Але кафе ремонтують! Роботяги сказали, що їм замовив їхній господар! Хто б це міг бути?!

Ірина Євстаф'єва

Читати