ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Де турбота за людей?

Мешканці Північного обурені затягуванням владою вирішення проблеми людей. Для ліквідації аварії на колекторі виділено лише 1 600 000 грн з необхідних 5 038 784 грн

11.06.2020

9-10 червня ініціативною групою мешканців Північного мікрорайону організовано збір підписів під зверненням до міського голови та депутатів міської ради щодо необхідності виділення коштів на ремонт каналізаційного колектору по просп. 200-річчя Херсона.

На засіданні виконавчого комітету Херсонської міської ради було ухвалене рішення щодо виділення лише 1 600 000 грн. для локалізації  широкомасштабної аварії .

У зв’язку із даною аварією на самопливному каналізаційному колекторі № 24, під загрозою залишитися без води знаходяться 15 000 мешканців багатоповерхових будинків з проспекту 200-річчя Херсона, вулиць Кутузова, Бучми, Некрасова, Полковника Кедровського, жителів приватного сектору з вулиць 1 Польова, 2 Польова, Гастело, Павлова, Герцена, Дровника провул. Успенський та Кутузова, а також відвідувачі та працівники двох дитячих садків № 9 та 18,  прилеглих магазинів, аптек та Північного ринку.

Безвідповідальність деяких депутатів міської ради, які не голосують за виділення коштів для ліквідації аварії, призводить до того, що в умовах карантину містяни вимушені дихати випаровуваннями каналізаційних стоків. Це викликає глибоке обурення херсонців.

Різке зростання температури повітря за наявності розритих котлованів із зруйнованими каналізаційними мережами, роботу яких цілодобово штучно підтримують працівники Водоканалу, може перетворити надзвичайну ситуацію місцевого рівня у екологічну катастрофу всеукраїнського масштабу!

«Шановні представники міської влади! Закликаємо Вас залишити політичні суперечки та виділити  необхідні для ліквідації аварії кошти із міського бюджету!» - зазначено у відкритому листі мешканців Північного мікрорайона до керівництва міста.

Довідково:

Каналізаційний колектор довжиною 607 м діаметром 600 мм проходить на глибині близько 6 метрів. Загальний кошторис ліквідації аварії, який пройшов державну експертизу, складає 5 038 784 грн.

 Окрім заміни труби, потрібно провести будівельно-монтажні роботи, які включать: земляні роботи з вивезенням ґрунту для влаштування стартових та фінішних котлованів на ділянці протяжки труб, встановлення в котловані кесонів на глибину 6 м для недопущення обвалу ґрунту та загибелі працівників, прочищення колектора гідравлічним способом та шляхом протягування труб різного діаметру (поступово збільшуючи його до діаметру необхідного для протягування нової труби), монтування нової труби, тампонування міжтрубного простору та герметизацію труб в стінках колодязя.

Аварійна ситуація виникла 19 травня. Міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 20 травня визнала аварію надзвичайною ситуацією місцевого рівня. З моменту аварії працівники Херсонського водоканалу цілодобово чергують на місці для забезпечення роботи облаштованої системи для тимчасового перекачування стоків в обхід місця провалу.

 Станом на 9 червня було виконано санацію 102 м аварійної ділянки колектору шляхом протягування труби типу «Спірокор» SN 4 діаметром 400 мм. Роботи виконуються в кредит. Послуги водопостачання та водовідведення у Північному мікрорайону сьогодні  надаються у повному обсязі. Рух міського та автомобільного транспорту відбувається у звичайному режимі.

Інвестиційної складової тарифу Водоканалу (складає лише 4%) не вистачає на виконання подібних масштабних робіт. Тому Водоканал звернувся з проханням до міської влади виділити на відновлення колектору кошти з резервного фонду.

 

Джерело: Pressa Khersonvodokanal

Читати