ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Чи доживе спадщина до нащадків?

«Не дозволимо руйнувати історичні пам'ятки! Херсон матиме свій дизайн-код!»

17.07.2020

Захистимо архітектурні та культурні пам'ятки Херсона – впевнено сказали і завзято взялися за справу громадські активісти після вандалізму, який вчинив власник квартири у будинку на Старообрядницькій, 18.

Нагадаємо,  що цей громадянин (свідомо не називаю його прізвище, бо не вартий цього) спотворив одну із найкрасивіших архітектурних пам’яток ХІХ ст. у стилі модерн. З метою утеплення приміщення він використав  пінопласт, а зовнішню оригінальну ліпнину викинув на тротуар!

До речі, це об’єкт показу під час екскурсій по місту. Туристи від нього в захоплені. Вони з цікавістю заходять і в середину, адже рідко де можна  побачити мармурову підлогу, широкі сходи із розкішними кованими балясинами. Справді, це вражає!  

На жаль, більшість  історичних пам'яток нашого міста  в жахливому стані. За десятиліття влада не ініціювала жодної реально діючої програми захисту історичного надбання.

На моє око, провина лежить, в т.ч. і на громаді, адже ми маємо спонукати владу до дій і давати приклад небайдужості. Останній скандал підштовхнув громадськість саме до таких дій і об’єднав чималу групу фахівців і просто небайдужих херсонців. Вони створили громадську ініціативу  «Збереження історичних та архітектурних пам’яток у Херсоні» і поставили собі амбітну мету – реформувати все, що стосується захисту  унікального  історичного обличчя обласного центру.

Вже відбулося кілька зустрічей, на яких домовилися працювати по трьох напрямках – нормативно-правовому, адвокаційному, інформаційно-просвітницькому. Як відомо з міжнародного досвіду, такий підхід є ефективним. Захищати пам’ятки краще разом! «Лише за активної участі місцевих громад зберігається культурна спадщина зокрема у Німеччині, Ізраїлі, Нідерландах», - про це в «Urban – саду» розповіла присутнім Світлана Смоленська, професорка кафедри архітектури та урбанізму Інституту «Харківська школа архітектури», кафедри архітектури будівель і споруд та дизайну архітектурного середовища Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова, експертка ICOMOS.

Світлана Смоленська
Світлана Смоленська, професорка кафедри архітектури та урбанізму Інституту «Харківська школа архітектури»

Пані  Світлана звернула увагу на те, що «історичні населені  пункти є гордістю  розвинутих країн: а ставлення до культурної спадщини  свідчить  про  цивілізованість держави. 

Крім гордості  за свою  країну, яку  відчувають  мешканці  успішних історичних міст,  вони  реально мають  економічні  переваги  дбайливого  ставлення  до   історичного  середовища  у  вигляді  постійного  розвитку   туризму  і   пов’язаних  з  ним  галузей  економіки.

Сталий  розвиток  багатих  міст  на пряму залежить від успішної  роботи  величезної кількості громадян, зайнятих у цій  сфері.»

Василь Безякін, архітектор інституту «Укрпроектреставрація»
Василь Безякін, архітектор інституту «Укрпроектреставрація»

А Василь Безякін, архітектор інституту «Укрпроектреставрація», член Українського комітету ICOMOS, член-кореспондент Академії будівництва України, який брав участь у реставрації більше 70 пам’яток архітектури, говорив про виконання повноважень у сфері охорони культурної спадщини на рівні обласних адміністрацій.

Ці публічні лекції організував громадський центр «Нова генерація» у рамках проєкту «Платформа громадських організацій», що виконується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Кінцевою метою заходу було разом із  авторитетними експертами визначитися -  як діяти далі?!  У підсумку ініціативна група  підтримала ідею архітектора Андрія Луцика -  звернутися до влади із пропозицією створити окремі органи, які будуть  відповідати за збереження пам'яток архітектури в області та в Херсоні. Вони будуть комплексно займатися лише нерухомими пам'ятками архітектури, які мають велику цінність. Їхні працівники, як вартові пси, будуть  відстоювати і захищати залишки пам’яток архітектури, які дожили до нашого часу, аби не розчинилися.

Також йшлося про те, як важливо пояснити нашим землякам, чому треба зберегти  історичні будівлі. Ніхто не має бути  байдужим до цього - від пересічного громадянина  до чиновників. Судячи з того, що на кожному заході ініціативної групи громадськості, в тому числі і на цій лекції,  була присутня Інна Трибух, заступниця Херсонського міського голови,  є надія на участь влади в збереженні історичного обличчя Херсона. 

Сподіваюсь, ми не кинемо на поталу невблаганного часу ці творіння, ми  збережемо історичний образ нашого міста із безліччю  пам’яток, які у свій час були окрасою міста, а деякі  навіть епіцентром історичних подій. Нам є чим пишатися! А використовуючи потужний потенціал Херсона у культурно-пізнавальному туризмі, у нас  з’явиться  реальна можливість економічного піднесення.

Ірина Євстаф'єва

Читати