ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Культура запалює мрії

Dream ГогольFest, Мрії, події та розбурханий Херсон

07.09.2020

З  4 по 6 вересня у Херсоні відбувався  фестиваль сучасного мистецтва Dream ГогольFest. Організатори підготували більше 60 різнопланових яскравих заходів, які проходили   у Гідропарку,  на площі перед обласним театром та у центрі сучасного креативу Херсону - Urban CAD.

Відповідь на питання лекції одного із організаторів фестивалю Влада Троїцького «Drem – мрія чи сон?» для херсонців однозначна – мрія, бо команда Gogolfest не давала відпочивати херсонцям  всі три дні,  ні вдень ні вночі. 

На гранд-відкриття фесту у Гідропарку дух фантасмагоричного Миколи Гоголя, напевне,  вирішив перевірити херсонців на стійкість – пішов  дощ і дув потужний поривчастий вітер. Апаратура гурту «ДахаБраха» намокла і склалася не зовсім безпечна ситуація для виступу артистів  наживо. Тому вирішили не ризикувати. Але, тим не менш, феєричне лазерне шоу та файер –шоу глядачі дивились під «плюсовку» відомого гурту.

Фестиваль /DreamГогольCocol

Концерт «І корабель пливе» вперше відбувся у Херсоні в форматі, коли сцена збудована на мосту, а публіка спостерігає за дійством з маломірного флоту. Хоч  досі деякі глядачі язичать та  відгукуються саркастично про концерт у соцмережах, більшість вважає, що то була дійсно особлива яскрава подія! Для Херсона, з його річками Дніпро, Конка та мостами  зробити такі місця локаціями фестивалів, це буде круто  і привабливо для туристів!

Фестиваль DreamCocolFest

Другою спеціальною подією стала приголомшлива прем’єра сучасної опери режисера Влада Троїцького, композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка "Take off", що у перекладі з англійської означає - зліт.

Відірватися від землі та побачити небо і мрії допомогли вокалісти Мар'яна Головко, Анна та Руслан Кірш, Андрій Кошман,  віртуозні музиканти та яскраво- загадкове світове  шоу, яке, підсвічуючи класичні форми  нашого театру, дивним чином нагадувало про вічний  зв’язок вічного мистецтва зі своїм античним походженням.  

DreamCocolFest

Автори прагнули переконати глядача –«не сиди в печалі і не говори, що у тебе нічого немає. у тебе все є!». Сучасна опера, яка додала до свого класичного вигляду   яскраві  технологічні і перфомансні новації, безперечно, стає набагато привабливішою в  очах молоді, якої  була переважна більшість на концерті. Загалом вся програма йшла під музичним знаком Crescendo. "Take off" - видатний твір, який матиме велике майбутнє.

У заключний день на сцені ХОАМДТ  ім.Миколи Куліша прозвучала опера-реквієм Романа Григоріва та Іллі Розумейка «Йов», яка тріумфально увійшла до 10-ки найкращих оперних вистав світу.  А Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка ц.р. визначив оперу переможцем у номінації театральне мистецтво.

DreamCocolFest

Наші глядачі також  сприйняли оперу, як істинний шедевр! Опера створена за  Книгою Іова. Її вважають  найпоетичнішою старозаповітною історією боротьби Бога і Сатани за душу окремо взятої людини. За режисерським задумом усі події розгортаються у череві рояля. вокалісти, нахиляючись над струнами співають, створюючи відлуння. Вони грають на них паличками, як на цимбалах, вибивають ритми на корпусі інструмента. Надзвичайної краси та сили голоси вокалістів разом із прекрасною музикою заворожили наших досвідчених меломанів!

Програма фестивалю була не просто насиченою, а щедро через верх завантаженою мистецькими подіями, бо були враховані чи не всі смаки!

Зокрема, була  можливість зустрітися з великою кількістю славетних людей мистецтва, подивитися цікаві кінофільми, познайомитися із новими творами, навіть із  п'єсою «Ображені. Білорусь» драматурга Андрія Курейчика.

Театральна лабораторія "TOTEM" підготувала партисипативну (за участю глядачів) виставу “Sender Unknown” (відправник невідомий), яку створювали експромтом, хоча і за сценарієм творців. Присутні дискутували, висловлювали свою позицію, поводили себе вільно і розкуто.

Херсонців зацікавили плейбек-театр SunCity: IN/OUT, презентації книжок, лекції, які проходили в Urban CAD.

Багатьох підкорила тотальна інсталяція «Сни Гекати», яку створила велика група талановитих херсонських художників. Важливо цю фантастичну локацію зберегти і зробити постійно діючою!

DreamCocolFest

Окремо треба відзначити виставу  «Makeup», за участі DakhDaughters і камерну оперу «Стус: Перехожий», які також стали незабутніми культурними подіями для нашого міста.

Заключним потужним і яскравим акордом фестивалю  став Вертикальний концерт – формат,  народжений новими формами спілкування з мистецтвом під час карантину.  Глядачі  знаходилися в номерах готелю Фрегат і з балконів слухали гурти «Vinok», «Вагоновожатые»,  а також «ДахуБраху».

Головним здобутком фестивалю є ті дбайливо відібрані і добірні зерна культури і креативу, якими щедро засіяне культурне поле Херсону,  розбурханого сучасною світового рівня творчістю, і  які лягли на благодатний ґрунт сприйняття нового нашої чудової,  талановитої,  розумної молоді.

Мрію і вірю, що вони будуть підтримувати ватру, яка запалала у їхніх душах,  завдяки Dream ГогольFest.

Ірина Євстаф'єва

Читати