ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Гідні приклади

Херсон – Чернігів. Повчальна подорож з туристичного Півдня на туристичну Північ

17.10.2020

Чернігів, Чернігівщина - скарбниці  історичних пам’яток,  історичних подій, нашого спільного відчуття минулого, що закарбувала в себе генетична пам’ять українців.

Новгород – Сіверський та плач Ярославни,  Батурин та його доля гетьманської столиці, Ніжин - музей історії просто неба, і ще багато історичних сіл та містечок.

І нарешті сам  Чернігів, заснований 13 століть тому назад, який зустрічає гостей, на відміну від більшості українських міст,  не сірими околицями,  а ошатним історичним центром, окрасою якого є козача Катерининська церква XVIIІ століття.

Чернігів. Катерининська церква

Визначні пам’ятки історії та культури Стародавньої Русі, козацької доби, визвольних змагань початку 20 століття  та всіх інших епох, які промайнули над вічними берегами Десни, зберігає для себе,  для України і для відвідувачів з усіх куточків нашої планети  цей найпівнічніший обласний центр, доповнюючи все це новими пам’ятниками і зручною сучасною інфраструктурою для подорожуючих.   

 

Чернігів –  збережена історія, надихаюча сучасність  і чистота, чистота, чистота... 

 

Ще 5 років тому назад, за словами колег, які побували тут раніше, Чернігів був таким самим занедбаним провінційним містечком, як і Херсон, останні 10-15 років. Та про це свідчать і тогочасні рейтинги міста, який пас задніх майже по всіх показниках.

А який Чернігів сьогодні, журналісти з Херсонщини, Миколаївщини та Одещини могли пересвідчитися на власні очі в прес-турі, який організував  Український кризовий медіа-центр.

Місто  потопає у зелені та квітах, які милують око не тільки  на клумбах, а й у різноманітних кашпо, зі смаком розміщенних, дбайливо доглянутих.

Чернігів 2020

Старовинні храми, що є гордістю  чернігівців, приємно показати туристам, хоч вдень, коли вони виглядають потужно і  піднесено, хоч вночі, коли вони підсвітлені і це додає їм деякої загадковості  та  урочистості.

Чернігів храм

 Але як проявляє себе сучасність?

Сучасність – це нові фонтани, які переливаються неоновими кольорами в такт примхливо  танцюючим струменям води.   

 Чернінів Фонтани

Сучасність - це чудові велодоріжки, які чітко  виокремлені теракотовим кольором і прокладені за усіма правилами дорожнього руху.

Чернігів центр

Сучасність – це зупинки з електронними табло, на яких відображений рух транспорту і ще безліч дрібниць, які показують, що у місті є влада, яка дбає  і про місто, і про містян.  

Щоранку, на свої закріплені ділянки, виходять робітники комунального підприємства «Зеленбуд», яке відповідає не тільки за прибирання, але й за озеленення, за обрізку дерев  та догляд за зеленими насадженнями.  

Чернігів, душа відпочиває на твоїх чистих вулицях,  очі вбирають навколишню красу,  а флюїди старовини - її пастельних кольорів і хвилюючої таємничості  в’ються у повітрі над усім історичним центром   і, зустрічаючись з сучасністю, народжують неповторний образ Чернігова, який увезе в серці  кожен подорожуючий, який відвідає це чудове місто. 

Натомість, у Херсоні місцева влада не шанує нічого – ні могили видатних людей, які створили це місто , ні пам’ятки архітектури, які могли би бути окрасою і гордістю обласного центра. У нас, на жаль, керівництво  тільки плескає язиком про туристичний потенціал, про розвиток транспорту та велодоріжки.

Для херсонців, які вимушені терпіти брудний занедбаний історичний центр, сьогоднішній Чернігів видається майже дивом.

 

А де ж навала  всеобіцяючих  бігбордів?

 

Ще більшим дивом видається майже повна відсутність в Чернігові  надокучливих бігбордів. 

І їхній вигляд,  і  їхня кількість знаходяться у виважених рамках естетики та шляхетності, на відміну від крикливої реклами, що заполонила і спотворила Херсон, якому не поталанило на добрі справи, що говорять самі за себе.

Чернігів бігборди  

Більше того,  в Чернігові, наприкінці  вересня, фактично в розпал виборчої кампанії мера і депутатів, не було жодного бігборду діючого  міського голови  Владислава Атрошенка.  

 

Що за диво?

 

Де рецепт дива, яке сталося з містом за якихось 5 років?

Рецепт простий – містянам поталанило 5 років тому назад обрати голову, який любить своє місто і робить все для того, щоб Чернігів розвивався, і депутатів, які спільно  працюють на його розвиток.  

В результаті у Чернігові прибутково працюють більшість  комунальних підприємств, у тому числі  «Чернігівводоканал», на відміну від Херсонського водоканалу, який є хронічно збитковим. .

Ось витяг з довідки ПРО ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ ЕКОНОМІЧНОГО І СОЦІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ МІСТА ЧЕРНІГОВА НА 2019 РІК

«Позитивні результати фінансово-господарської діяльності в звітному періоді отримали 11 комерційних комунальних підприємств.

Найбільший обліковий прибуток – 64,5 млн грн у КП «Чернігівводоканал». Підприємство отримало 309,8 млн грн доходів (в т. ч. курсові різниці – 61,3 млн грн) при витратах у сумі 245,3 млн грн. Зростання доходів, в основному, викликане приведенням тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення до економічно обґрунтованого рівня.

Прибутковий результат діяльності основних комунальних житлово-експлуатаційних підприємств міської ради («Новозаводське» – 3,6 млн грн, «Деснянське» – 2,6 млн грн, «ЖЕК-13» – 2,1 млн грн, «ЖЕК-10» – 2,0 млн грн) обумовлений своєчасним переглядом тарифів на послуги з управління багатоквартирними будинками у відповідності до зростання складових витрат, пов’язаних з наданням послуг.

Покращило результативність діяльності КП «Будинок книги», що здійснює торгівлю книжковою, канцелярською продукцією та розвиваючими іграми для дітей. Завдяки розширенню асортименту товарів, підприємство отримало 2,0 млн грн прибутку. Доходи підприємства – 13,0 млн грн, витрати – 11,0 млн грн.»

За порядком і чистотою міста наглядає КП «Муніципальна варта», яке щотижнево відкрито  звітує на міському сайті про свою діяльність. 

Муніципальна варта

Ніяких див - ефективне  управління успішних патріотичних управлінців, якісна робота виконавчих та комунальних структур,  розбудова доріг, транспорту. Все робиться для зручностей мешканців міста та  туристичної привабливості. 

І Чернігів піднявся  і показує приклад успіху. 

Це те, чого треба добитися Херсону за будь яку ціну, якщо ми хочемо врятувати місто від розрухи, яка невблаганною потворою насувається на місто, пожираючи надії на  краще майбутнє.  

 

Чернігівщина. Як обласна влада плекає туристичну привабливість

 

Чернігівщина зберігає та розбудовує свій туристичний потенціал так само по-господарськи,  як і столиця краю - Чернігів.

Найпівнічніша область, третя за величиною в Україні після Одеської та Дніпропетровської, межує з Росію  і після 2014 року втратила від цього недобросусідства в інвестиційній та туристичній привабливості.

Але  чиновники обласної влади, як справжні менеджери та фактично драйвери розвитку туризму, роблять все системно , сучасно і креативно, щоб  розвинути галузь, яка далі стає каталізатором  розвитку в багатьох інших сферах.    

Чернігів промоція

Павло Веселов - заступник директора  Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації у затишній колибі,  розповів журналістам про основні туристичні принади області, подарував інформаційні буклети, показав промоційні відеоролики, які розробляють за  безпосередньої участі представників департаменту.

 Павло Веселов

На чому ж зосереджена увага влади для розвитку  туризму?  

Це перш за все, стан доріг, дорожня навігація, промоція області по всіх можливих сьогодні напрямках.

 

І які результати ?

 

Туристична галузь зростає, показники весь час поліпшуються і навіть у 2020 році, незважаючи на пандемію, по всім прогнозам, рік буде не гірший, ніж у 2019 році.   

Ось деякі цифри, які наводять на роздуми у порівнянні з цифрами доходів від туризму на Херсонщині.

Область за 2019 рік відвідали  приблизно 1млн.100тис туристів. Туристичний збір у Чернігівський області  2018 року склав близько 600тис. грн., в  2019 році –збільшився більш ніж  у 2,5 рази і склав 1млн. 612 тис. грн.

Суб’єктами туристичної діяльності сплачено у 2019 році до бюджетів області понад 16 млн. гривень, що теж, за словами Павла Веселова, приблизно у 2,5 рази більше, ніж у 2018 році.

У порівнянні,  за інформацією  начальника управління туризму та курортів  Херсонської облдержадміністрації Миколи Шаповала, Херсонщину за 8 місяців 2020 року відвідало майже 3 млн туристів, зокрема близько 48 тис. іноземних гостей. Надходження туристичного збору до бюджетів усіх рівнів за 8 місяців склало 2,5 млн грн. 

Туристичними фірмами, агентствами та закладами розміщення сплачено 22,9 млн грн податків до бюджетів усіх рівнів”.

Тобто, туристичний збір з 1 туриста на Херсонщині складає менше 1 гривні (приблизно 90 копійок), в той час, як цей показник на Чернігівщині складає майже 1,5 гривні.  Чому? Незрозуміле співвідношення…

Можливо справа у тому, як співпрацює бізнес і влада в розвитку туризму?

Представники туристичної сфери Херсонщини неодноразово скаржилися на засіданнях Громадської ради при Херсонській обласній державній адміністрації на відсутність співпраці з владою, на те, що їх не чують і не бажають допомагати у вирішенні проблем.

А як співпрацюють з туристичним бізнесом на Чернігівщині варто почути з вуст  самого керівника   туристичної галузі Чернігівщини Павла Веселова

 

 

Беремицьке – Асканія…

Туристична частина прес-туру завершилася спекотним, наче у розпал серпня,  вересневим днем в природному парку «Беремицьке».

Парк відкрився всього 3 роки тому назад, але вже став туристичною родзинкою Чернігівщини, увійшовши до топ 5 «туристичних магнітів»  області.

Херсонцям, які люблять свою Асканію Нова і пишаються нею, не можливо уникнути порівнянь, які напрошуються самі собою.

З одного боку, багато подібного, бо в широких загонах бігають дикі коні ,  лосі та інші тварини, хоча їх набагато менше, ніж у Асканії. Нещодавно,  саме з Асканії-Нови, привезені  сайгаки, які мають утворити найзахіднішу та найпівнічнішу популяцію цього виду.

Берестецьке

З іншого боку,  все набагато сучасніше. Починаючи від входу, де можна напрокат взяти велосипеди і де можна піднятися на оглядову вежу і побачити весь ареал місцевості, по якій будеш  подорожувати, або вже подорожував.  

Передбачені різноманітні види туристичного відпочинку: від проживання у кемпінгу до  оренди наметів, пікніка на природі та заняття спортом.  

Забезпечені всі можливі сучасні зручності для туристів:  Інтернет, автостоянка, облаштована зона для пікніка.

Але головне,  сам задум. Він з глибокою екологічною місією, яка полягає у відновленні мозаїчних  ландшафтів і біорізноманіття для збереження унікальних природних комплексів.

Парк природи «Беремицьке» - перший проект благодійного фонду «Беремицьке біосфера».

Основна мета Парку природи «Беремицьке» - відновити унікальні екосистеми Українського Полісся в тому вигляді, якому вони перебували до активного антропогенного впливу.

Парк «Беремицьке» виглядає, як сповнений сил юнак, що залишає позаду своїх батьків і йде упевнено вперед.

Асканія Нова має, в особі парку «Беремицьке», і нащадка, і достойного конкурента.

І наостанок

Як і у більшості таких випадків, подорож журналістів фінансують наші закордонні друзі. На цей раз у рамках проекту “Сучасні регіональні медіа – запорука якості у медіакомпетентній демократичній Україні”, який реалізує за фінансової підтримки Посольства Королівства Норвегії в Києві.

Завдячуючи таким можливостям ми можемо побачити, як розвиваються інші регіони, порівняти якість управління суспільним розвитком і знайти для себе приклади для наслідування. 

Херсонщина має великий туристичний потенціал, який, на жаль,  реалізовується по схемі - вкладаємо поменше, беремо побільше. Але така парадигма є  відверто хижацькою по відношенню до природи,  морально убогою по відношенню до історичного спадку та здирницькою по відношенню до туристів. 

Нам є над чим подумати і чому  повчитися у Чернігівців і треба вчитися.  

 

Херсон - Чернігів.

Вересень 2020 року

Анна Парфьонова

Читати