ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Економіка

Аграрії Херсонщини заявляють про зловживання при впровадженні проєкту енергосервісу насосних станцій

10.11.2020

Учасники Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) з Херсонщини б'ють на сполох через неякісне виконання проєкту з надання послуг енергосервісу для насосних станцій зрошувальної системи, який реалізується Держводагенством спільно з Держенергоефективності України.

«Аналіз уже укладених енергосервісних договорів та тендерних пропозицій свідчить про непрозорість при закувлі послуг, необґрунтованість та недоцільність укладання договорів. Адже запровадження енергосервісу на прописаних умовах веде не до здешешевлення послуг поливу, а навпаки — лягає тягарем на плечі аграріїв на кілька років», — розповідає учасник ВАР, голова громадської спілки «Асоціація водокористувачів» Володимир Хвостов

Так, компанії, які перемогли і розпочали здійснювати енергосервіс насосних станцій невідомі на ринку України і не зарекомендували себе, як добросовісні спеціалісти у сфері енергосервісу. Більше того, з'ясувалось, що на одну з компаній-переможниць тендеру на Херсонщині — ТОВ «ЕСКО-ЕКСПЕРТ» — відкрито виконавче провадження по стягненню боргів, що може призвести до демонтажу обладнання та повної зупинки поливу.

Крім того, розмір платежів на користь енергосервісних компаній за вже укладеними  договорами в середньому складає 12 - 13 млн грн за весь строк дії договору при реальній собівартості 2-3 млн грн. При цьому фактичне виконання зобов’язань управлінь водного господарства зі сплати енергосервісних платежів покладається на водокористувачів. 

Разом з тим, строки дії договорів, що укладаються, – від 12 до 15 років. На момент закінчення їх дії встановлене обладнання вже буде технологічно застаріле та зношене. Насосна станція потребуватиме повторного переоснащення.

Наразі процес енергосервісу був призупинений та розпочато процедуру перевірки обґрунтованості та доцільності проведених закупівель.

Аграрії, також, звернулись до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України із закликом взагалі відмінити вже проведені тендери з енергосервісу та розірвати енергосервісні договори оскільки вони завдають економічної шкоди державі.

Джерело: Прес-служба Всеукраїнської Аграрної Ради

Читати