ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Протести малих підприємців

#SAVEФОП – захистити себе та змінити на краще країну

27.12.2020

 

#SAVEФОП! Малі підприємці підняли прапори тривоги

 

SAVE означає з англійської врятувати, зберегти.  

ФОПи (фізичні особи-підприємці) – це працелюбні українці, що не пасують перед труднощами і займаються, як правило, маленьким бізнесом.

 

 

Вже більше року під гаслом #SAVEФОП  малі та мікропідприємці з усієї України стукають у двері влади.

Спочатку стукали з пропозиціями, а потім з вимогами зберегти їм  «спрощенку» та не душити до смерті касовими апаратами або по іншому РРО (реєстратори розрахункових операцій).

Чому РРО або так звана фіскалізація має задушити ФОПів?

На це є декілька причин.

По-перше, введення касових апаратів автоматично означає підвищення на порядок складності бухгалтерії, яка зараз надзвичайно проста. А програмування – заведення в касовий апарат всієї купи товарів, видача чеків, звітування - це те, що потребує знань, часу або винаймання бухгалтера.

Багато ФОПів і зараз з трудом заробляють на себе, не кажучи вже про бухгалтера.   А при введені касових апаратів і без бухгалтера не вижити і бухгалтера більшість не витягне.

касовий апарат

По-друге, покупка РРО та всього до нього:  розхідних матеріалів, обслуговування – це немалі витрати для малих підприємців і відразу знизить  їх конкурентоздатність, коли все це вони вимушені будуть вкласти у ціну товару. 

Немає конкурентоздатності і все – твоєму бізнесу кришка.  

Хоч влада запевняє, що можна застосовувати безкоштовний онлайн сервіс РРО, який вона розробила. Але чи кожна  тітонька або дядька на базарі під 60 зможуть користуватись цими благами цивілізації?  А Інтернет, якого може не бути, а помилки, за які страшенні штрафи? Але про це докладніше нижче.

По-третє, фіскалізація  ставить ФОПів під удар з їх товаром, який практично не має первинної документації. Про те, чому так сталося, нижче.  

Отже, ФОПи втрачають весь товар, який не має документів, бо як завести їх у РРО? Звичайно, що це смерть для їх бізнесу.

В-четверте, введення механізму  кеш-бек  в умовах нашої корупційної неправової держави, це відкриття  ящика Пандори для  ще більшої корупції та знищення конкурентів.  (Кеш-бек – це повернення грошей за товар чи послугу покупцеві. Це, поки що, під натиском ФОПів, відмінили)

Перевірки

І нарешті,  застосування штрафів, які  існують  за помилки з продажем та обліком товарів через РРО, є справжнім державним рекетом та  знущанням над ФОПами, якщо поставити їх в такі умови. Це просто означає вбити малий бізнес або загнати його  у повну тінь.  

Розуміючи, що з такими нововведеннями їм просто приходить кінець, підприємці, які працюють на спрощеній системі оподаткування, піднялися по всій Україні з вимогою скасувати драконівські нововведення.

 

ФОП протести 2020

Білі прапори руху #SAVEФОП, з червоними літерами ФОП та іншими слоганами, замайоріли над колонами, в які збиралися ФОПи з усієї України, та  йшли під Верховну раду з  надією, що їх почують.

 

Боротьба за те, щоб бути почутими владою

 

Спочатку, влітку 2020 року, лідери руху напрацювали, разом з діючими депутатами Верховної ради, альтернативні законопроекти3853-1 та 3853-2

Ці документи (дивіться Пояснювальна записка)  знімали основні проблеми наступаючої на ФОП фіскалізації.  

В липні 2020 законопроекти за номерами № 3853-1 та 3853-2 пройшли всі необхідні процедури, ФОПам обіцяли їх подати до Верховної ради та проголосувати, але цього не сталося, тому що швиденько від «слуг» були подані ще декілька законопроектів. 

В Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної ради, який очолює  Данило Гетьманцев зі «Слуги народу»і який є ініціатором РРО фіскалізації, було вирішено створювати комплексний компромісний закон.  Але законодавці з цим не поспішали.

Взагалі, Гетьманцев та його РРО реформи вже стають в Україні синонімом недолугої антинародної глухої влади.   

16 вересня 2020 року рух #SAVEФОП вивів на вулиці Києва майже 10 тисяч підприємців, які вимагали від влади почути їхні вимоги та прийняти узгоджені з підприємцями закони, які дають їм працювати та жити.  

Але результат і тоді, і в наступних акціях був, практично, нульовим. Підприємцям все обіцяли і тупо їх обманювали, коли вони роз’їжджалися по домівках. 

 

Протести Фопів

Чим ближче наближалося 1 січня 2021 року – час введення РРО, тим потужніше ставали протести ФОПів  і тим гарячіше ставало  перед Верховною радою.

17 листопада, після чергових манівців, якими, у т.ч. стало провалення  у Верховній раді голосування закону про відтермінування введення касових апаратів, учасники мітингу ФОПів намагалися прорватися до Верховної ради.

Лідер руху Сергій Доротич з обуренням заявив  в ефірі телеканалу «Наш» 18 листопада 2020 року «З нами вперто не хоче говорити Президент, який двічі обіцяв зустрітися і почути отих маленьких ФОПів, яких він обіцяв не чіпати.  Арахамія з нами не зустрічається. У нас немає діалогу. І у нас не лишається вибору, як виходити на протести і ловити вас, як щурів, бо ви боїтеся»

 

Протести ФОПів 

1 грудня на мітинг, з вимогами захистити право на працю ФОПів, вийшло близько  60 тисяч підприємців, які обмежили рух вулицею Грушевського в обох напрямках, взявши в облогу весь урядовий квартал.

І о диво, того ж 1 грудня Верховна рада, поспіхом, за 2 години прийняла закон, який подав, як невідкладний Президент В. Зеленський.

Згідно з прийнятим законом Рада  відтермінувала введення РРО для ФОПів на рік та ввела прив’язку умов  спрощеної системи оподаткування до росту мінімальної зарплати   (але з коефіцієнтами меншими, ніж вимагали ФОПи) .

Ця подачка не влаштувала підприємців..

Вони оголосили про початок Майдану «Право на працю» під будівлею Верховною Ради до повної перемоги своїх основних вимог:

  • скасувати введення касових апаратів для ФОПів
  • провести реформи податкової і митної служб та об’явити мораторій на перевірки підприємців до закінчення цих реформ
  • створити при Президентові України консультативну раду підприємців для розвитку мікробізнесу
  • вводити всі зміни, які стосуються бізнесу, тільки після узгодження з представниками бізнесу і прогнозуванням наслідків
  • скасувати локдаун, який влада планує в січні 21 року, а якщо вводити, то з однаковими правилами для всього бізнесу..

Коментуючи рішення руху #SAVEФОП, його лідер Сергій Доротич у зверненні до підприємців сказав: «Ми повинні зробити так, щоби вільно дихати, вільно жити, і вільно працювати в своїй країні. Ми  або господарі, або раби у стійлі»

 

 

«Ми кожен місяць багато років  платимо податки державі і готові і надалі їх платити в повному обсязі» – говорять підприємці – «але влада хоче нас знищити тотальною фіскалізвцією:  касовими апаратами і перевірками, хоча має спочатку навести лад з корупцією на митниці та зі своїми недолугими законами щодо перевірок і штрафів за використання РРО».

І Майдан перед Верховною радою продовжив стояти, а підприємці продовжили переговори з усіма, хто міг би долучитися до вирішення проблеми вбивчої моделі фіскалізації для ФОПІв.

15 грудня стало відомо, що всі переговори з владою, які велися, зайшли у глухий кут.

У відповідь підприємці оголосили про новий Податковий майдан (вже третій в історії України на Майдані незалежності) за конституційні права та свободи.

Протести ФОПів 2020

Поліція намагалася розігнати протестувальників  сльозогінним газом, відбулися сутички і побиття з обох сторін. 

Також поліціанти, не маючи на це право, відібрали намети та інше обладнання підприємців  і не дозволили встановити біотуалети, що є цинічним знущанням та порушенням прав людини в Україні.

І взагалі, дії правоохоронців починають нагадувати злочини беркутівців у 2013-2014 роках. 

21, 24 грудня відбулися чергові масштабні мітинги, на яких підприємці знову вимагали від влади почути та виконати їхні вимоги на право на працю та життя і  відміни для цього, а не просто відтермінування,  вбивчої для маленьких ФОПів моделі фіскалізації.

Звертаючись до влади, Сергій Доротич заявив, що рух готовий до компромісів, але вони мають напрацьовуватися спільно публічно і відкрито.

Та українська  влада вже давним-давно піднаторіла в маніпуляціях суспільною думкою, розділенні протестних рухів, маргіналізації незгодних та брехні. Їй не до публічності та відкритості, бо як тоді ловити рибку в мутній воді і збагачуватися за рахунок народу і країни?

Вже половину грудня рух  #SAVEФОП тримає цілодобову варту  на Майдані Незалежності, вимагаючи справедливого вирішення питання нормальної роботи, а значить і виживання ФОПів,  і все більше звертаючись до загально-суспільних цінностей - прав і свобод українців.

Майдан на Майдані Незалежності – це те, що відзивається болем у душі кожного українця, якому не байдужа трагічна доля України.  

Майдан 2014

На Майдан виходять ті, хто хоче бути почутим всім суспільством. 

 

Суспільство, майже, не чує малих підприємців. Чому?

 

ФОПи нарікають на те, що суспільство їх не дуже чує.

Багато ЗМІ, на їх думку, замовчують або перекручують їхні цілі та боротьбу, а прості люди думають, що вони не хочуть платити податки.  

Малі підприємці твердо впевнені, що борються не тільки за своє право на працю, яке знищується нав’язаною  владою поліцейською моделлю фіскалізації, але  й відстоюють свободи цілого народу, якого остаточно загонять у стійло, якщо задушать вільних ФОПів.

Тим не менш, кожна друга стаття у ЗМІ та передача про протести ФОПів задаються питанням щодо того, чого ж хочуть ФОПи і роз’яснюють це на свій лад, спираючись на матеріали, які вдається відшукати, та коментарі лідерів руху.

Так що не так з комунікацією з суспільством? Адже ФОПи дійсно хочуть бути почутими не тільки владою, але й простими українцями.

Щоб відповісти на це питання, лідери #SAVEФОП мають поглянути на свій рух очима своїх співвітчизників.

А що можуть зрозуміти прості українці про боротьбу ФОПів за свої права і за права українців, коли дивляться на білі прапори,  жилетки з написом #SAVEФОП та загальні гасла про право на працю?  

За майже півроку потужних протестів, від ФОПів до суспільства не донесено простих і зрозумілих гасел, як боротьба підприємців за свої права стосується простих українців.

Боротьба проти касових апаратів  навряд чи буде підтримана широкими верствами населення. 

А питання влади, що дурить власний народ, та відсутність справедливості  в Україні - це ті питання, що стосуються кожного. 

 

Країна без справедливості. Що робити?  

 

В  Україні немає головного – справедливості.

Влада цинічно присвоїла собі  права на  беззаконня, безвідповідальність, корупційні схеми, незаконне збагачення,  а народу, як ворогу у приказці, залишила закони.

І часто закони такі, що кожен другий має їх обходити. Це для того, щоб всі були пов’язані однією вірьовочкою незаконослухняності.

Але, що стосується наповнення казни, з якої влада і живе, то тут закони тверді, як сталь. 

У Податковому Кодексі, в главі 11 «Відповідальність», цілих 19 статей, де прописані штрафи за щонайменші порушення з боку платників податків. І ще 3 статті про пеню. Її вам нарахують після того, як ви сплатите всі штрафи, якщо сплатите їх хоч на день з запізненням.

Податковий кодекс

У Законі України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (це про касові апарати, які хочуть нав’язати маленьким підприємцям з непідйомними для них штрафами) цілий Розділ V та його 11 статей прописують ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ТА ШТРАФИ ЗА ПОРУШЕННЯ ВИМОГ ЦЬОГО ЗАКОНУ.

Отже, якщо ти навіть ненавмисно щось прогавив  або порушив, то мусиш відповідати за всією строгістю цих законів  або давати хабарі перевіряючим.

А яка відповідальність влади, за те, що  вона загнала Україну у відсталість  та купу народу у бідність?

Ніякої!

А яка відповідальність за невиконання народу обіцянок?

Ніякої!

Зеленський обіцянки

І т.д. можна перераховувати досить довго.

Але ж є політична відповідальність, говорять нам теоретики демократії, яка полягає в тому, що погану владу не переобирають. Вона іде на смітник історії.

А що з того народу?  Прості українці впевнилися вже не один раз, дивлячись на маєтки можновладців та узнаючи, що чергові депутати стали мільйонерами, що влада – це прибутковий бізнес.  Причому бізнес на брехні, маніпуляціях та крадіжках у народу.  

Так що ж робити?

Напевне тим, кому не байдужа доля України, треба ставити і вирішувати питання справедливої якісної роботи влади за справедливими законами.

Українці, щоб не мерзнути на Майданах і не шукати долі в чужих краях, мають добитися того, щоб влада була реальною роботою на благо народу, а не бізнесом для збагачення ділків від політики.

Окрім законів про скасування РРО для ФОПів, треба думати про закони або дії, які відновлять суспільну  справедливість.

Відповідальність за незаконне збагачення,  корупцію або навмисну брехню представників влади має бути на десять порядків вище за відповідальність за непробитття чеку  чи помилку в накладній. А  не так, як зараз, все навпаки.

Буде краща, справедливіша країна, можна буде повернутися і до питання касових апаратів для ФОПів.

 

Трохи історії та коли можна буде ввести касові апарати для ФОП

 

Кожна медаль має дві сторони. У часи найбільшого хаосу розкрадання народних активів України і розвалу промисловості,  верхи вимушені були дати  свободу самовиживання низам.

Для пострадянських країн, де майже все було у дефіцити, таким виходом стало розширення торгівлі різним товаром.

Народжені тим часом човники, що снували з картатими сумками між Україною, Польщею, Туреччиною та іншими країнами, згодом перетворилися на ФОПів – фізичних осіб підприємців.

 ФОП

Тоді ж, наприкінці 90-х, законодавчо була оформлена  система малого підприємництва та спрощена система оподаткування для неї.

На цій, так званій «спрощенці»,  різні податки замінялися для ФОПів одним єдиним податком, розмір якого був невеликим. І потім  ще додали єдиний соціальний внесок, як податок на  заробітну плату, для пенсійного стажу.  Але, в принципі, ці податки нормальні для малого бізнесу.

Окрім того, коли вводилася спрощенка, зробили дуже просту бухгалтерію для ФОПів. Відмінили будь яке декларування витрат, доходи малювались у книзі обліку, а гроші зі свого підприємницького рахунку ФОПи мали змогу знімати у будь якій кількості (зараз є деякі обмеження).

Безперечно, той хто писав такі закони, думав не тільки про підтримку малого бізнесу, а й про свої схеми, які можна буде без напруження використовувати  для відкатів та відмивки грошей.

Зрозуміло, що і  контрабанда товарів на таможні потребує саме таких ФОПів, яким не треба документи. І саме тому тепер у багатьох ФОПів купа товарів без документів, бо так їм продають оптовики.

Взагалі, спрощенка вигідна багатьом.

В першу чергу, реальним маленьким підприємцям, які не заморочуються з обліком і звітністю та спокійно працюють.

Спрощенкою користуються і великі компанії, які через липових ФОПів мінімізують свої витрати на оплату праці.

Вона вигідна і тим, хто возить контрабанду , і тим, хто її пропускає, і чиновникам держустанов та менеджерам фірм для відкатів.  

Але тільки бізнес і життя реальних маленьких ФОПів напряму залежить від того чи існує спрощена система. Всі інші на ній просто наживаються.

Система оподаткування для реальних малих і мікропідприємців (ФОП) має бути саме такою – мінімум втручання держави.

РРО з нашими сьогоднішніми законами – це максимум втручання держави і це вбивство малого бізнесу.  

Тому повернення до питання впровадження касових апаратів для ФОПів має бути тільки тоді, коли буде знайдена формула мінімального втручання в діяльність реальних малих підприємців, при наявності касових апаратів, і збереження мінімальної бухгалтерії. (До речі, такий досвід, по відношенню до самозайнятих осіб, є у Росії)

А так як зараз з нашим законодавством і з нашими перевіряючими органами це не можливо, то набагато простіше просто не чіпати  ФОПів, чого вони і вимагають від влади.

Що стосується проблем з таможнею, мінімізаторами податків та відкатами, то їх треба вирішувати так, щоб поставити заслін саме цим зловживанням.

Реаільні маленькі ФОПИ тут не причому. Вони мають вільно спокійно працювати та розвивати свій бізнес.

 

Вільні люди у вільній країні

 

У часи найбільших  випробувань України за роки незалежності, підприємці впрягалися у роботу та змінювали на краще своє життя і життя країни.

 

ФОПи на Майдані

Маленькі підприємці України є вільними  людьми, які зробили себе, свій бізнес і які сьогодні творять  історію України.

Їхня самоорганізація, їхня наполегливість та боротьба за свої права, надихає і показує гідний приклад всім українцям.

І вони надалі мають залишатися вільними людьми у вільній країні, в якій влада повинна нарешті стати слугою народу  і робити все для його процвітання та свободи.

Суспільство має почути і підтримати вимоги своїх підприємців до влади,  тому що вони про справедливість в Україні. 

 

Анна Парфьонова

Читати