ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Розвиватися

Пергола або проект громадського простору на вулиці Суворова

26.03.2021

Київська команда проекту та херсонські партнери

"Ми працюватимемо з потенціалом  міст та людей, щоб навчитися критично осмислювати розвиток міста та процеси в ньому, приймати рішення щодо створення міського простору на основі даних і результатів просторового дослідження. У постійному діалозі та через учасницькі практики з місцевої громадою, ми будемо працювати над проектування міських просторів." - така концепція розробки якісного публічного простору була анонсована командою "Конструкції взаємодії" на своєму сайті "Код міста"

Для Херсона команда проекту провела комплексне дослідження, після чого був розроблений проект громадського простору на вул.  Суворова.

Дослідницька команда

Віта Базан, Михайло Кльокта, Костянтин Кучабський, Катерина Лопатюк, Анастасія Маркелюк, Анна Соляник, Ірина Яковчук.

Учасники школи відкритих даних

Катерина Кукелко, Катерина Лопатюк, Анастасія Маркелюк, Сергій Пархоменко, Марія Растворова, Анна Соляник, Андрій Яременко; ментори — Денис Губашов, Ірина Яковчук.

Розробка архітектурної концепції

Костянтин Кучабський, Роман Сах — куратори; Катерина Лопатюк, Анна Соляник — архітекторки.

У межах школи відкритих даних «Місто і відкриті дані» для аналізу Херсона використовувалися відкриті дані з data.gov.ua, офіційних порталів місцевих органів влади, дані надані Управлінням патрульної поліції в Херсонській області та OpenStreetMap.

З херсонського боку проект підтримали представники громадських організацій "Успішна жінка", "Тотем", а також поліція Херсона.

Пропозиція команди проекту

Простір на Суворова – точка трансформації

Локацію для громадського простору обрали на вул. Суворова, біля планетарію, яка поєднує в собі всі виявлені командою цінності Херсона: транзитність/променадність, проникність, історичність.

Херсонська пергола - громадський простір

Основним елементом концепції стала пергола (італ. pergola від лат. pergula — навіс, прибудова, от лат. per- + regere — направляти), яка ніби запрошує до простору всередині та підтримує ключову тему шляху.

Озеленення

Пропонуються рослини, що не потребують крапельного поливу і можуть вижити за умови звичайного поливу у перші кілька років. За естетикою – орієнтир на степові пейзажі, суміш трав та злаків для покриву землі, та дерева, що характерні для міста: акації, платани, групи беріз.

Мікроклімат

Створення комфортного мікроклімату і затінення було одним із важливих завдань, враховуючи те, що ділянка проєктування перебуває на сонці майже весь день.

Проект сподобався і владі, і громаді

 Презентація громадського простору Херсона

На презентації в обласній бібілотеці були присутні мер Херсона Ігор Колихаєв  та депутати  міської ради.

Проект справив позитивне враження і міський голова Херсона Ігор Колихаєв доручив опікуватися реалізацією проєкту заступнику міського голови Олександру Лук'яненку.

 

Презентація публічного простору в Херсонському планетарії

Символічною видалася презентація пропонованого публічного простору громадськості в його майбутньому епіцентрі  - Херсонському планетарії.

Це місце поєднує собою дореволюційну і радянську історію та вселяє надію на сучасний розвиток Херсона своєю спрямованістю на найсучсаніші прагнення людства - дістатися до зірок та стати мультипланетним. 

"Запропонований акупунктурний проєкт – лише відправна точка, яка не зрушить розвиток міста без стратегічного бачення напрямку свого розвитку"- говорять автори проекту - "Місту потрібна стратегія" .

 

Анна Парфьонова

Читати