ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Влада і громада

Комунікація з владою по-новому? Так! Цікаво і корисно...

15.07.2021

Спілкування з владою - в колі і  по колу

Яка інформація цікава людям, незважаючи на інформаційний вал, який накриває нас щодня?

Нам цікаво знати про життя своєї громади, міста чи села - що у нас відбувається, як ми розвиваємося, куди рухаємося…

І значить  нам точно  має бути цікаво і важливо знати  про діяльність місцевої влади, яка безпосередньо причетна до руху громади вперед або назад. Має бути цікаво, але життя показує, що мало хто цікавиться. 

І  влада має не просто сухо і офіційно інформувати громаду. Має, але мало хто вміє цікаво говорити з громадою про складні речі. І ще не стало непорушним правилом вивчати громадську думку і залучати громаду до прийняття рішень.

І демократичні ЗМІ мають працювати на якісне інформування та просвіту аудиторії : об’єктивно, глибоко, цікаво. ..

Але азбучні істини демократії не так легко пробивають свій шлях в українському суспільстві, яке 30 років тому вийшло з тоталітарного минулого.

Тим не менш, процес демократизації іде  і всі потроху вчяться.

Інтерв’ю у вузькому колі

“Інтерв’ю у вузькому колі” дало змогу журналістам Херсонщини випробувати новий цікавий формат отримання змістовної інформації від влади - одночасне спільне інтерв’ю.

Представники влади з об’єднаних громад Херсонщини та їхні колеги із Естонії теж, напевне,  відчули особливий драйв під перехресним вогнем питань, який їм влаштували допитливі представники різних ЗМІ .

Три групи журналістів по черзі задавали питання трьом групам представників влади, серед яких були:

Представники Херсонщини:

Наталія Корнієнко, голова ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ,

Наталія Салтоновська, заступник голови НОВОТРОЇЦЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ,

Галина Гондарева, заступник голови КАХОВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ,

Володимир Клюцевський, керуючий справами  ОЛЕШКІВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ,

Ігор Кривоногов, секретар ради НОВОТРОЇЦЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ,

Світлана Коротун, голова ВЕРХНЬОРОГАЧИЦЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ,

Надія Круц, заступник голови ВИНОГРАДІВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ,

Сергій Петроченко, заступник голови ЮВІЛЕЙНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ.

Естонські спікери:

Катрі Райк, міський голова міста НАРВА

Андо Ківіберг, колишній міський голова міста ВІЛЬЯНДІ, провідний експерт Естонського центру Східного партнерства

Цей рух по колу і спілкування в тісному колі: очі- в очі, про взаємодію влади і громади, на кругооберті  комунікації  влади і ЗМІ, народжували відчуття об’єму та щирої  відвертості.

Офіціоз та неофіціоз

Безперечно,  сучасність вдається  взнаки. Практично у всіх громад Херсонщини (тобто у влади) зараз є свій сайт та сторінка у Фейсбуці. Більшість співпрацює з місцевими газетами, розміщуючи там інформацію і реагуючи на публікації, які піднімають гострі питання. 

На сторінках місцевих ЗМІ та на зустрічах з громадою представники влади ведуть боротьбу з дезінформацією та фейками, які народжуються навіть у маленьких громадах. Особливо багато пліток виникає, коли стають питання про зміни  у діяльності навчальних закладів, тим більше, якщо йде мова про закриття якоїсь школи чи садочка.  Тут допомагає лише одне – безпосередні зустрічі з мешканцями, роз’яснення, дискусії, врахування думок.   

Звіти, виїзні та особисті прийоми, громадські слухання, круглі столи – всі ці офіційні  та полуофіційні  механізми безпосереднього спілкування влади і громади, вивірені законодавством і роками практики, за словами спікерів з херсонських громад, обов’язково присутні у їхній діяльності.   

Але в сільських  громадах є не менш усталений та людяний демократичний «неофіціоз», коли ти можеш прямо на вулиці звернутися до свого депутата або прийти без запису до сільського (селищного) голови.

Ігор Кривоногов, секретар ради НОВОТРОЇЦЬКОЇ ТГ

Ігор Кривоногов, секретар ради

«Графік індивідуального виїзного  прийому затверджений на рік і публікується у газеті. Але двері голови відкриті кожен день. Тобто, є офіційний день прийому – вівторок, але в будь-який день ви можете прийти до голови. Він не закриє  ні перед ким свої двері і не скаже: «Сьогодні я не приймаю. І так, я думаю, у всіх громадах

Цікаво, що така сама неофіційність практикується і в Естонії.  Ба, навіть більше. Мер Тарту, за словами  Катрі Райк, яка є мером естонського міста Нарва, запрошує городян до себе на чай та каву.

Сама Катрі Райк постійно спілкується зі своїми виборцями поза кабінетними дверима: на вулиці, в магазині, там, де до неї звернуться. 

І офіційне інформування та отримання зворотнього зв’язку і неофіційне спілкування – всі засоби комунікацій важливі для побудови довіри між владою та громадою та ефективного вирішення питань, особливо, коли вони гострі та нагальні.    

Проблеми є завжди: щеплення, податки, підтоплення… Головне - вирішувати їх разом

Влада на місцях завжди має купу питань. Якісь треба було вирішити ще вчора, якісь - на перспективу, але всі вони важливі для людей і мають вирішуватися в комунікації з людьми.

Наталія Корнієнко, голова ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКОЇ ТГ. (Чисельність населення громади:  16 тис. осіб.)

"Великоолександрівський район єдиний, який потрапив до червоної зони.  Нам треба робити висновки. Дезінформацію, фейки про щеплення потрібно долати. В планах зустрічатися з керівниками установ, які мають вплив у громаді - керівники дитячих садків, шкіл… Це дуже важливо, це життя людей… На жаль громада втратила за останній час 14 осіб."

Також голова громади планує зробити відеозвернення щодо вакціонування від COVID.

Інтерв’ю у вузькому колі. Херсонщина

Галина Гондарева, заступник голови КАХОВСЬКОЇ ТГ. (Чисельність населення громади: 43803 осіб).

«В наших селах податки  були 20 відсотків (єдиний податок – прим. авт.).  В Каховці – 12 відсотків. Ця проблема була поставлена і ми, поспілкувавшись, вирішили вирівняти податки, тобто зробили для всіх однаково – 12%. Для нас це було непросте рішення, але ми на це пішли

Наталія Салтоновська, заступник голови НОВОТРОЇЦЬКОЇ ТГ. (Чисельність населення громади: 35173 осіб).

«Найболючіше питання сьогодні для Новотроїцької громади  -  підтоплення. Років 8 -14 тому було такого типу підтоплення. Сьогодні у нас надзвичайна ситуація - дуже високий рівень ґрунтових вод. Зараз вирішуємо питання залучення спеціальної техніки, щоб досить великий обсяг води відкачати. Залучили фермерів, населення, які взяли лопати та відновлюють дренажну систему.  Ми зі свого боку є координаторами робіт, даємо інформацію на сайті …»

Надія Круц, заступник голови ВИНОГРАДІВСЬКОЇ ТГ.  (Чисельність населення громади: 12205 осіб).

«В громаді є село, в якому є невелика школа і мало розглядатися питання пониження ступеню. Питання неодноразово обговорювалося. Але люди приходили вже вороже налаштовані і в них була інформація, яку нам прийшлось спростовувати. Хтось працював на випередження, дезінформував громаду, що школа буде закриватися. Спочатку нам прийшлося заспокоїти людей, лише потім вони нас почали слухати

Найбільший резонанс виникає там, де хочемо зробити якісь зміни. Коли люди 20 років жили за усталеними законами, а  ми приходимо і пояснюємо, що з нового року ми так жити не можемо...

Коли йде удосконалення, модернізація або зміни у роботі, тоді відбувається спротив. Але для того, щоб спротив зменшити, ми спочатку це питання вивчаємо, виходимо до людей з пропозиціями, виносимо на депутатські слухання. Тобто, це процес не одного місяця»

Сергій Петроченко, заступник голови ЮВІЛЕЙНОЇ ТГ. (Чисельність населення громади12480 осіб).

«Нова Маячка нещодавно приєдналася до нашої громади. Там дуже багато роботи щодо земельних питань. Люди використовують землю без документів. Тому ми, разом з землевпорядною організацією з Херсона, визначаємо актуальні межі . І потім спілкуємося з людьми і вирішуємо питання щодо оформлення, приватизації, але нам в цих питання потрібна допомога податкової.» 

Катрі Райк, мер міста НАРВА. (Чисельність населення на 2017 рік: 57130 осіб).

"Одному господину, который приехал жить в Эстонию, пришла в голову мысль об установлении памятника жертвам коммунистического режима.   Он взял себе в голову, что этот памятник надо поставить против Посольства Российской федерации.  И поднялся большой шум, что мер думает и так далее и так далее.  И все это вызвало достаточную напряженность, и мы решили сделать круглый стол на час (больше не надо, потому что люди начинают сориться между собой)

Мы сделали 2 доклада. Какие памятники у нас в городе есть и какие вызовы сейчас есть, что надо сделать, чтобы Нарва была благополучной.

У меня было противостояние с инициатором памятника, потому что это сейчас не важный вопрос для города  и люди пришли меня защищать и вопрос был снят. Так что такого рода обсуждения очень важны."

 Мери з Естонії

Андо Ківіберг, колишній мер міста ВІЛЬЯНДІ, (чисельність населення на 2017 рік: 17711 осіб), провідний експерт Естонського центру Східного партнерства

«Власть должна служить народу. С этого все и начинается. На местном уровне это очень ярко ощущается. Ты работаешь в «поле». Не в кабинете, а в «поле», где выходишь и к тебе обращаются, задают какие-то вопросы, требующие решения той или иной ситуации...

Раз в месяц проводятся тематические круглые столы куда граждане могут прийти и заявить о своей проблеме. Город имеет общественный бюджет, в котором жители могут реализовать свои идеи и проекты...

Городские власти выдают свою газету и ведут радиопередачу...

Тот человек, который считает, что нужно строить какие-то барьеры между ним и народом, он у нас не будет. Может в Таллинне будет, но в Вильянди точно не будет. »

  

І наостанок. Може Херсон повчиться?

 

Світлана Коротун, голова ВЕРХНЬОРОГАЧИЦЬКОЇ ТГ. (Чисельність населення громади: 11312 осіб).

Світлана Коротун

"Нещодавно ми подивились сюжет про харчування дітей у Херсоні. В сюжеті показано, що там все у вкрай запущеному стані – і миші бігають, і не знати що там робиться.

А мені так хотілося запросити до нас в далекий Верхній Рогачик 

Ми живемо в наших віддалених точках Херсонської області, ми працюємо. У нас школа по ХАСПу відбудована ідеально і вже вона 2 роки працює. Садочок є по ХАСПу.

І коли до нас приїжджає Держпродсдужба з Лепетихи, вони кажуть, що хочуть на нашій базі провести обласний семінар, щоб люди подивилися, як треба робити."

 

 

 

 

Анна Парфьонова

Читати