ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Розвиватися

Відкрито І з’їзд першого пускового комплексу шляхопроводу ХБК - Таврійський

24.08.2021

У день 30-річчя Незалежності в обласному центрі відбулося  довгоочікуване відкриття  шляхопроводу, який будувався з 2012 року. І лише сьогодні важливим інфраструктурним об’єктом  проїхали перші автомобілі та велосипедисти.

На урочисте відкриття  І з’їзду першого пускового комплексу шляхопроводу зібралися представники херсонської обласної та міської влади, численні жителі та гості міста.

Як зазначив у своєму вітальному слові голова Херсонської облдержадміністрації Сергій Козир, добудова шляхопроводу здійснювалася в рамках програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво».  Також велику підтримку у спорудженні об’єкта  надали Кабінет Міністрів України, народні депутати, депутати обласної ради, гендиректор Укроборонопрому Юрій Гусєв і багато інших. Сергій Козир під час інтерв’ю для ЗМІ наголосив:
 
«Добудова щляхопроводу важлива для всієї області. Тож це і стало ключовим завданням у роботі всієї команди Херсонської облдержадміністрації. Майже щодня ми інформували про хід  будівельних робіт, я особисто контролював кожен процес. Під особистим контролем об’єкт знаходився і у Володимира Зеленського. Адже якість -  передусім.  І мені приємно, що сьогодні так багато людей зібралося у цьому історичному  місці та святкують разом із нами. Запевняю, будівництво шляхопроводу ні в якому разі не зупиняється. Адже роботи ще багато, і в планах – добудова другої черги шляхопроводу. Від щирого серця бажаю всім міцного здоров’я, миру та перемоги. Зі святом! З Днем незалежності».

В цілому за майже рік після відновлення будівництва першої черги шляхопроводу підрядною організацією  ПрАТ  «Укратоменергобуд» було пробурено понад 500 фундаментних паль, встановлено 25 ростверків, 7 монолітних
підпірних стін та контрфорсів. А ще було влаштовано асфальтобетонне покриття на 14 000м2, на мостах і естакадах, перекладено мережі водопроводу, газопроводу та багато іншого.  Роботи велися цілодобово, щодня на майданчику працювали понад 160 людей.

Як розповів керівник підрядної організації Роман Ходін,   при спорудженні шляхопроводу використано найсучасніші технології. На об’єкті було забетоновано першу в Україні 100 метрову захватку плити автопроїзду та вкладено більше 1000 кубів бетону. Окрім того, мікрорайони ХБК та Таврійський було з’єднано монолітною естакадою довжиною майже 400 метрів та вагою понад 15 тисяч тонн. Гарантійний термін складає майже 100 років.

Такі плити закладені вперше в Україні. Тож херсонський шляхопровід увійшов в Книгу рекордів України у категорії «Будівництво, розміри» , а очільник області Сергій Козир отримав відповідний диплом від гендиректора Книги рекордів Ганни Крисюк.

Також під час заходу гості  висадили на кільці шляхопроводу 30-ть саджанців на честь святкування 30-ти річчя Незалежності України. Потім всі присутні мали змогу перевірити міцність 1-го пускового комплексу та пройтися по новозбудованому шляхопроводу.

Джерело: Херсонська обласна державна адміністрація

Читати