ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Світ

Європейський та Всесвітній день боротьби за скасування смертної кари

10.10.2021

Європейський та Всесвітній день боротьби за скасування смертної кари, Європейський Союз та Рада Європи підтвердили свій рішучий протест проти застосування смертної кари в усіх випадках та за всіх умов. Смертна кара є жорстоким, негуманним та принизливим покаранням, що суперечить праву на життя. Її скасування є необхідним для забезпечення поваги до людської гідності.

Цього року Всесвітній день присвячений жінкам. І хоча у світі серед засуджених до смертної кари на жінок припадає незначний відсоток, гендерна дискримінація продовжує позначатися на жінках на всіх рівнях системи кримінального правосуддя. У окремих країнах жінок частіше засуджують до смертної кари, ніж чоловіків, за злочини, пов’язані з сексуальною мораллю, зокрема за подружню зраду. Крім того, обставини, що пом’якшують покарання і пов’язані з гендерно обумовленим насильством і жорстоким поводженням, рідко беруться до уваги під час кримінального процесу.

Скасування смертної кари — це передусім питання політичної волі. Ми вітаємо той факт, що кількість країн, в яких досі страчують людей, продовжує зменшуватися. Минулого року страти не застосовувалися у 176 країнах, тобто в 91% держав-членів ООН. Щороку здійснюються нові кроки до скасування смертної кари у всьому світі. 8 жовтня смертна кара була скасована у Сьєрра-Леоне. Цьогоріч смертна кара була скасована в ще одному штаті США — Вірджинія. Намір Президента Байдена скасувати смертну кару в США на федеральному рівні, як і мораторій на страти, запроваджений Генеральним прокурором США — важливі кроки для майбутнього. Вірменія ратифікувала Другий факультативний протокол до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, а Казахстан перебуває в процесі завершення його ратифікації. Ми закликаємо Білорусь вжити заходів до скасування смертної кари.

Припинення торгівлі товарами, які використовують для виконання страт, є особливо важливим для скасування смертної кари. Беручи до уваги Регламент ЄС “Про боротьбу з тортурами”, Рада Європи цього року схвалила Рекомендацію, що має на меті припинити участь Європи в цій жахливій торгівлі (Рекомендація CM/Rec (2021) 2 "Про заходи боротьби проти торгівлі товарами, що використовуються для виконання смертної кари, катувань та іншого жорстокого, нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження чи покарання”). Ми заохочуємо всіх держав-членів Ради Європи імплементувати цей документ. Ми розраховуємо, що ті держави-члени, які ще не  приєдналися до відповідних Протоколів до Європейської конвенції з прав людини, зроблять це невідкладно. Глобальний Альянс боротьби з торгівлею знаряддями катувань сьогодні налічує 62 країн. Ми закликаємо всі держави долучитися до нього та активізувати зусилля у напрямку встановлення загальних міжнародних стандартів для припинення торгівлі засобами тортур.

Напередодні Всесвітнього конгресу боротьби проти смертної кари у 2022 році ми продовжимо підтримувати широкі громадські дискусії та заходи з підвищення обізнаності про смертну кару, її жахливий вплив на сім'ї та суспільства. Ми не припинимо нашу роботу, не зменшимо нашу пильність і продовжимо вести діалог з тими, хто ще не завершив процес скасування страт, а також будемо й надалі підтримувати громадянське суспільство та громадські організації допоки не припиниться застосування смертних вироків.

Спільна заява Високого представника Європейського Союзу та Генеральної секретарки Ради Європи з нагоди Всесвітнього дня боротьби за скасування смертної кари, 10 жовтня 2021 року

Джерело: Представництво Європейського Союзу в Україні

Читати