ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Вибори міського голови Херсона

Ігор Колихаєв - Володимир Сальдо. Аналіз виборчих програм

30.11.2020

До другого туру виборів Херсонського міського голови вийшли Ігор Колихаєв та Володимир Сальдо. Яку політику вони проводитимуть в разі перемоги спрогнозувати складно. Адже перший, як і більшість представників його команди херсонцям поки що мало знайомі. А Володимир Сальдо керував містом 8 далеких років тому, за вже дуже «старої влади», і тому  не зрозуміло, як буде діяти в нових політичних реаліях.

 

Наразі маємо тільки передвиборчі програми та численні обіцянки. Звичайно, є підстави ставитись до них скептично, але це хоча б щось, чим можна оцінити претендентів сьогодні, і за що спитати в майбутньому.

 

ЗАГАЛЬНІ ПОКАЗНИКИ

Отже, обидва кандидата підготували доволі об’ємні програми . Вони значно більше партійних, які виборчий кодекс обмежив чотирма тисячами знаків. Програма Ігоря Колихаєва в 2 рази більша за обсягом 25 тис. знаків проти 12 тис. у опонента.

Ігор Колихаєв виявився і більш щедрим на обіцянки: 176 проти 82. Але це загал,  адже обіцянки можуть бути різними: конкретними та чітко вимірюваними, або занадто узагальненими.  Наприклад, можна пообіцяти відремонтувати будинки культури, а можна конкретно, Будинок Офіцерів. Зробити графік комфортним для пасажирів, або з 4 до 24 години Погодьтесь, різниця відчутна. Другі варіанти і сприймаються краще і легше оцінити їх виконання.

 

Так от, за такими конкретними та вимірюваними обіцянками різниця не суттєва: 40 у Ігоря Колихаєва проти 31 у Володимира Сальдо. Тобто, відсоток конкретних обіцянок від загальної кількості у Ігоря Колихаєва значно менший. До того ж, Володимир Сальдо намагався хоч інколи пояснювати, яким чином буде вирішувати проблеми, чого його опонент практично не робив

 

ПРО ЩО ПРОГРАМА ВОЛОДИМИРА САЛЬДО?

Схоже, Володимира Сальдо повністю влаштовує нинішня система управління містом, принаймні, в програмі жодного слова про намір її міняти. Про прозорість та боротьбу з корупцією лише два  незрозумілі абстрактні пункти про «широкомасштабний громадський контроль» та  «ліквідацію проявів корупції через контрольні повноваження  громадськості».

Програма Володимира Сальдо прописана під його виборця, який очікує наведення порядку в місті, і йому байдуже, яким чином це буде зроблено.

 

Саме тому на першому місці обіцянки з благоустрою - 16. Мова йде запровадження сучасної системи прибирання та благоустрою; криті майданчики для сміття; реконструкцію всіх парків та скверів (в першу чергу парку «Таврійський»); проекти «Зелені Алеї» та «Вечірній Херсон»; лавочки, урни, розмальовані будинки тощо.

 

11 обіцянок стосуються розвитку підприємництва та створення робочих місць. Кандидат обіцяє впровадити  програми «Зайнятість населення» та «Ідейний простір громади та підтримки молоді», відкрити «Офіс для залучення інвестицій» і ще ряд пропозицій для підприємців та активної молоді.

 

Також 11 обіцянок присвячені питанням екології та захисту довкілля: відкриття «Екологічного штабу», впровадження програм «Комунальна екологія – якісна послуга» та «Ні поліетилену та виробам із пластику»;  роздільний збір сміття, покращення якості води, боротьба із шкідливим рослинами; збільшення електротранспорту тощо.

 

По 10 обіцянок про транспорт, транспортну  інфраструктуру та соціальний захист. 8 про розвиток культури. По 5 про спорт та безпеку міста.

 

А ось медицині, в умовах пандемії, присвячено лише 2 обіцянки. Майже нічого про розвиток освіти. Лише 2 обіцянки в сфері ЖКГ та комунальних послуг.  Це виглядає трохи дивним, адже ця тема була домінуючою у всіх попередніх програмах Володимира Сальдо.

 

ПРО ЩО ПРОГРАМА ІГОРЯ КОЛИХАЄВА? 

Програма Ігоря Колихаєва відрізняється структурно. На перше місце він поставив питання ефективного управління та прозорості влади.  В трьох перших розділах: «Херсон відкрите місто без брудної політики та корупції», «Прозорість», «Херсон – відкрите місто: комунальна власність та земля» кандидат пояснює, як буде працювати міська  влада в разі його перемоги.

 

Це більше 30 обіцянок про: ревізію структури виконавчих органів, призначення посадовців за конкурсом та їх щорічна атестація, реформування комунальних підприємств, публічну звітність кожні 6 місяців; залучення міжнародних кредитів та грантів; створення єдиної бази комунального майна; ревізія земельних відносин в місті, перевірка на поліграфі працівників схильних до корупції тощо.

Сюди ж  можна додати і обіцянки залучати до управління громадськість: підтримка «Громадського бюджету», проведення громадських слухань по найбільш важливим питанням; створення ради молоді, обіцянки щодо розширення повноважень квартальних комітетів, які є органами самоорганізації населення.

 

Схоже, що в команді Ігоря Колихаєва добре усвідомлюють, що в Херсоні сьогодні не можна не говорити про необхідність реформи влади. Адже місто розчаровано діями нинішнього мера.

 

Тема транспорту та транспортної інфраструктури є наступним пріоритетом програми (26 обіцянок). Крім стандартних, закупити нові тролейбуси та автобуси  Ігор Колихаєв пропонує рішучі кроки по наведенню порядку в громадському транспорті: проведення конкурсу на транспортні перевезення (для цього треба розірвати діючі угоди); підрахунок пасажиропотоку; програму реального фінансування пільговиків тощо.

 

Також кандидат обіцяє створити міську паркувальну схему; побудувати асфальтобетонний завод; ремонтувати дороги та внутрішньо будинкові проїзди; встановлювати світлофори та «лівньовки» тощо.

 

Благоустрою  присвячено 20 обіцянок. Серед конкретних виділимо: створення «Казкової алеї»;. встановлення 5000 світло точок; реконструкція 2 парків та Гідропарку; впровадження програми роздільного збору сміття.

 

В сфері ЖКГ 16 обіцянок. Найбільш цікава про намір забрати в комунальну власність Херсонську ТЕЦ і розробити проект альтернативного опалення будинків, які будуть відключатись від ТЕЦ.

 

По 11 обіцянок присвячено освіті, медицині та безпеці міста, серед яких: будівництво поліклініки в Таврійському мікрорайоні; впровадження програми кредитування житла для медиків (бюджет буде компенсувати 10% кредиту); будуть побудовані 5 дитячих садків; безкоштовні підручники для школярів; впровадження програми «Безпечне місто», будівництво притулку для собак тощо.  

 

По 9 обіцянок про спорт та розвиток підприємництва, по 8 присвячені культурі та соціальному захисту.

 

 

ПРО СПІЛЬНЕ В ПРОГРАМАХ

Якщо забудемо  про тему ефективної та прозорої влади у Ігоря Колихаєва, програми кандидатів багато в чому схожі. Особливо це стосується благоустрою, безпеки та транспорту.

 

Можна навіть скласти таку собі спільну програму, пункти якої будуть відрізнятись лише формулюваннями. Тому, хочеться вірити , що незалежно від результатів  виборів відбудуться наступні зміни:

 

- вулиці прибрані, впорядковані зелені зони; побудований сміттєпереробний завод;

- запроваджений роздільний збір сміття, а контейнери встановлені на сучасних майданчиках;

- запроваджена схема парковок; добудований Мостоперехід ХБК – Таврійський;

- зроблений ремонт доріг, встановлені «лівньовки» та вілодорожки;

- впроваджені програми розвитку бізнесу та туризму;

- створена «Муніципальна Варта»;

- побудовані притулки для тварин;

- суттєво збільшено освітлення вулиць;

- впроваджена «соціальна картка херсонця;

- збільшено кількість електротранспорту;

 

Окремо хотів би зазначити багато спільного в програмі Ігоря Колихаєва та в пропозиціях до Стратегії розвитку міста від Громадської ради при міському голові, які були підготовані ще в серпні. В обох документах на першому місці стоять питання створення ефективної та прозорої влади.

 

Багато схожих пунктів: про нову структуру виконкому, щорічну атестація посадовців; про призначення на  посади тільки за умовою відкритого конкурсу, про докорінну реорганізацію комунальних підприємств; залучення коштів міжнародних організацій; створення ефективного ЦНАП; реєстру об’єктів комунальної власності; про перевірка всіх укладених земельних договорів в місті; про передачу ТЕЦ у комунальну власність; про створення на базі бібліотек культурних центрів тощо.

 

ВИСНОВКИ:

  1. Кандидати підготували об’ємні програми з великою кількістю різних обіцянок. А програма Ігоря Колихаєва є рекордною за наповненням за всі часи виборів мера нашого міста. Вона охопила практично всі сфери міського життя. Частина обіцянок є трохи узагальненими, але  загалом вони адекватні, знаходяться в компетенції міської влади та відповідають очікуванням херсонців.

 

  1. Наміри Ігоря Колихаєва більш рішучі. Але для їх реалізації  потрібні будуть такі ж рішучі дії та кадровий потенціал. Якщо, в разі перемоги, не будуть замінені керівники підрозділів виконкому  та КП (які блокуватимуть зміни), всі обіцянки залишаться на папері, а довіра до мера стрімко впаде.

 

  1. Велика кількість обіцянок, це великі гроші. 5 міських бюджетів не вистачить на виконання і половини з них. На жаль кандидати не зазначили, за рахунок чого, крім бюджету, будуть все робити.

 

  1. В програмах кандидатів є багато спільного, схожі обіцянки по багатьом темам. Будемо сподіватись на їх вирішення незалежно від того, хто переможе.

 

Олександр МОШНЯГУЛ, 

керівник Причорноморського центру 

політичних та соціальних досліджень

 

Джерело: Політична Херсонщина

Читати