ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Розвиватися

Два роки розвитку держави у смартфоні. На Diia Summit 2022 ділилися досягненнями та планували наступні успіхи

08.02.2022

Відкриваючи Diia Summit 2022 Президент В. Зеленський зазначив: "6 лютого 2020 року було презентовано застосунок «Дія», на який не було витрачено жодної гривні з державного бюджету України.  Тоді в ньому було всього 2 послуги – цифрові водійські права і техпаспорт. Тоді це була революція. Сьогодні в Дії більше 20 документів та послуг. А на порталі Дія більше півсотні державних послуг, ліцензій, дозволів. І зараз це вже норма."

Далі Президентом було презентовано нові напрямки, над якими працюватиме команда, яка втілює задум зручної сучасної "держави у смартфоні".

"У 2023 році ми прагнемо провести електронний перепис населення спільно з компанією Apple.

Ми розробляємо модель електронної митниці.

Ми прагнемо зробити країну світовим ІТ-хабом, лідером з інновацій, лідером з технологій.  Сьогодні це вже не звучить так фантастично. А після запуску цієї ініціативи стане цілком досяжним.  - Ми запускаємо «Дія Сітіі» Це цифрова столиця електронної держави». Це одна з найкращих податкових та правових режимів на планеті. На планеті, де говорять мовою венчурного інвестування. 

В. Зеленський на Дія Самміт 2022

Ми трансформуємо країну в країну продуктових компаній та стартапів.

Завдяки «Дія-сіті» частка ІТ-компаній у ВВП нашої крани зросте з 4-х до 10 відсотків.

Ми хочемо побудувати найзручнішу державу у світі у публічних послуг.

Люди – найголовніше, що є у кожній державі світу. А талановиті люди – це ще й основа кожної економіки. І нам треба так діяти, щоб не тільки талановиті українці залишались вдома, але й залучати в країну таланти з усього світу, технологічний бізнес,  який формує нову цифрову економіку.

Цифрова держава – це рівність.

2 роки тому ми запустили курси цифрової грамотності для людей похилого віку. А навесні запускаємо нову державну програму.

Всі шановні українці старше 60 років отримають  безоплатний новий сучасний смартфон і пільговий тариф.

У Дії запускається послуга опитування. Це перший і масштабний інструмент електронної демократії.

Для мільйонів громадян – це можливість висловлювати свою позицію та впливати на рішення. А для держави - можливість швидко дізнатись думку людей з будь яких питань.

Для всіх нас – це старт цифрового народовладдя." - сказав Володимир Зеленський

Більш детально з окреленими заданнями познайомив учасників заходу Віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.  Також  він розповів про трансформацію навчання в країні, яке має дати нову якість підготовки молоді до сучасного світу та підприємництва:

"В цьому році ми починаємо трансформувати програму з інформатики . Ми прагнемо, щоб наші діти в школі навчилися вчитися, навчилися аналізувати інформацію, навчилися приймати рішення, навчилися шукати нові ідеї.

М. Федоров на Дія Самміт 2022

Ми запроваджуємо в українських школах предмет «Підприємництво». Ми вже запустили в багатьох школах пілотні проекти. І для нас дуже важливо, щоб діти ще зі шкільної парти почали створювати продукти, почали створювати цінність. Щоб вони були готові до нової цифрової економіки, коли вони закінчать свою школу. Ми віримо в нашу країну, як країну підприємців."

 

Анна Парфьонова

Джерело:

Читати