ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Соціальний захист

Начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області роз'яснив актуальні питання пенсійного законодавства

04.04.2023

На актуальні питання пенсійного законодавства відповідає начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області Кальницький Роман Володимирович

Перше питання стосується українських заробітчан. Досить часто українські заробітчани стикаються з проблемою втрати права на призначення пенсії в Україні, в зв’язку із відсутністю страхового стажу, так як вони працювали в іншій державі неофіційно. Що можна порадити таким громадянам? Чи може людина, якій не вистачає страхового стажу для призначення пенсії, «докупити» стаж?

Відповідь. Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» для такої категорії громадян передбачена добровільна участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. Для цього людині необхідно звернутись до органів податкової служби для укладення договору про добровільну участь.

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (тобто це стосується осіб які працювали за кордоном, студентів, домогосподарок). Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2. На сьогодні це 2948 грн (6700 грн х 22% х 2), за рік - 35376 грн.

При цьому сума сплачених коштів не може бути більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору.

Для того щоб період, за який було сплачено ЄСВ, увійшов до страхового стажу, особі, яка здійснила таку сплату, необхідно протягом 30 календарних днів після закінчення строку дії договору про одноразову сплату сформувати і подати до податкового органу Звіт. 

Якщо особі на сьогоднішній день не потрібно стаж за попередній період і вона не перебуває у трудових відносинах з роботодавцями – страхувальниками, або не є платником єдиного внеску як фізична особа-підприємець, то вона може укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування на поточний період. При цьому, за один місяць страхового стажу необхідно сплатити вже 1474 грн., тобто без подвоєння (6700 грн. х 22%). Відповідно, за рік - 17688 грн.

Якщо особа виявила бажання брати участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування їй необхідно подати до органів державної податкової служби за місцем проживання заяву, копію трудової книжки (за наявності), виписку з системи персоніфікованого обліку ОК-5 та копію документа, що посвідчує особу.

 

Питання. Який порядок передбачено для перерахунку пенсій пенсіонерам, які працюють?

Відповідь. Умови проведення перерахунку пенсії визначено Законом України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”. Перерахунок пенсії проводять, якщо особа після призначення (попереднього перерахунку) пенсії працювала та набула не менш як 24 місяців страхового стажу. За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії може бути здійснений з урахуванням заробітної плати за періоди страхового стажу після призначення пенсії.

Якщо особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводять не раніше, ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням фактично набутого страхового стажу. Заробітна плата під час проведення такого перерахунку пенсії не змінюється.

Такий перерахунок проводять на підставі заяви особи або щороку автоматично, з 1 квітня, без додаткового звернення особи за даними пенсійної справи та реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

Питання. У чому різниця між трудовим та страховим стажем.

Відповідь. Якщо трудовий стаж, це сумарно відпрацьовані періоди протягом трудової діяльності, то відповідно до ст.24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” страховий стаж, це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог цього Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку – на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом.

Тобто, страховий стаж до 01.01.2004 обчислюється за записами трудової книжки, а після 01.01.2004 – за даними системи персоніфікованого обліку.

 

Питання. Чи зараховується до страхового стажу період військової строкової служби ?

Відповідь. Так, оскільки Міністерство оборони України сплачує за строковиків страхові внески, до речі, як і за контрактників. Також, страховий стаж зараховується особам, які перебувають на строковій альтернативній (невійськовій) службі, на фронті або беруть участь у бойових діях, служать у воєнізованих формуваннях, гірничорятувальних частинах і аварійно-рятувальних підрозділах, створених відповідно до законодавства України. Це стосується і служби в органах державної безпеки, внутрішніх справ та Національної поліції, незалежно від місця проходження служби.

 

Питання. Чи зараховується страховий стаж засудженим, які перебувають у в’язниці та працюють там?

Відповідь. Так. До 01.01.2004 року зараховується на підставі довідки органів внутрішніх справ та довідки про сплату страхових внесків у Пенсійний фонд України. Після 01.01.2004 зараховується за даними персоніфікованого обліку, з огляду на суму сплачених внесків.

 

Питання. Чи має значення безперервний стаж при розрахунку пенсії?

Відповідь. На сьогодні чинним законодавством не передбачаються будь-які надбавки та пільги за безперервний стаж роботи.

 

Більш детальну інформацію завжди можна отримати за телефонами “гарячих” ліній Головного управління: +38 067 181 88 84; +38 050 710 54 96; +38 068 858 92 31; +38 098 922 15 39.

Джерело: Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області

Читати