ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Розвиток регіонів

Херсонщина стала лідером серед областей України з виробництва сільгосппродукції

22.12.2015

Міністерство регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України вирахувало перші рейтингові оцінки соціально-економічного розвитку регіонів.

За результатам оцінювання в цьому році лідером по виготовленню сільгосппродукції стала Херсонщина. На одного жителя області цей показник склав - 22,6 тис. грн. У аналогічному періоді 2014 року він складав 20, 5 тис. грн на одного жителя.

Нагадаємо, що у 2015 році на Херсонщині працівники села зібрали рекордний урожай зернових в обсязі 2 мільйони 760 тисяч тонн, що на 660 тисяч тонн більше проти минулого року. З планової площі 721 тисяч гектарів намолочено 2,430 млн тонн ранніх зернових при середній врожайності 33,7 ц/га.

Цьогоріч, уже традиційно, Херсонщина тримала лідерство в Україні і утримувала найвищі показники у державі з урожайності сої – 33,8 ц/га, вирощування овочів – 1 мільйон 200 тисяч тонн, настригу вовни від однієї вівці (по області - 3,3 кг, по Україні – 1,5 кг).

Нагадаємо, що рейтингове оцінювання соціально-економічного розвитку регіонів введено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 856 «Про затвердження Порядку та Методики проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації державної регіональної політики» від 21 жовтня 2015 року.

Областям виставлятимуть оцінки щоквартально за 27 показниками у 6-ти напрямах та щорічно за 64 показниками у 12 напрямах. Впровадження такої оцінки стане одним із складових елементів нової системи моніторингу реалізації державної регіональної політики. Це дозволить, базуючись на підходах європейського союзу, оцінити стан соціально-економічного розвитку областей.

Також показники слугуватимуть індикатором ефективності управлінських рішень на центральному та місцевому рівнях, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності регіонів та забезпечення їх соціальної згуртованості і просторового розвитку.

Читати