ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Децентралізація

ДОБРЕ для децентралізації та самоорганізації

15.07.2016

Міжнародний проект ДОБРЕ сприятиме розвитку 75 об"єднаних громад з 7 областей України

Виконуючий обов"язки Директора відділу сприяння розвитку демократії та врядування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні Джефрі Маєрс повідомив, що проект працюватиме виключно на базовому рівні місцевого самоврядування – у громадах. «Протягом наступних п"яти років проект планує надавати повний спектр допомоги громадам - від стратегічного планування, питань місцевого економічного розвитку до надання адміністративних послуг населенню, співпраці з громадянами та громадськими організаціями. Крім того, важливу роль ми відводимо комунікаціям та інформуванню населення», - сказав Джефрі Маєрс.

Керівник проекту ДОБРЕ Бері Рід поінформував, що загалом для співпраці буде відібрано близько 75 об"єднаних громад з 7 областей. «Громади визначатимуться на конкурсній основі. Очікуємо, що у вересні цього року почнемо роботу над заявками громад. До кінця жовтня плануємо вибрати перші 25 громад. Після цього почнеться практична співпраця з ними», - сказав Бері Рід.

«Впевнені, що з початком вашої роботи суттєво посилиться команда тих, хто займається питаннями децентралізації та місцевого самоврядування. Отже ми зацікавленні в якнайшвидшому старті проекту і всебічно сприятимемо цьому», - звернувся Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В"ячеслав Негода до представників проекту. Сприяння розвитку об"єднаних територіальних громад він назвав одним з основних напрямків реформи, які сьогодні найбільше потребують допомоги міжнародних колег.

«Завдяки міжнародному досвіду і підтримці, об"єднані громади мають остаточно позбутися радянської психології і більше ніколи не чекати, що держава за них вирішуватиме їхні місцеві проблеми. Разом з вами маємо показати їм, як в умовах децентралізації ефективно використовувати нові можливості, самостійно опікуватися своїм майбутнім, приймати складні рішення і бути готовими нести за них відповідальність», - сказав В"ячеслав Негода.

Підсумовуючи зустріч, Перший заступник Міністра зазначив, що Мінрегіон має скоординувати роботу проекту з діяльністю інших програм, які діють в Україні і сприяють децентралізації. «Нам варто спільно, виходячи з вашого міжнародного досвіду і з урахуванням розуміння Міністерством особливостей процесу реформування місцевого самоврядування в Україні, спланувати дії і вибудувати роботу таким чином, щоб максимальна кількість громад отримала і відчула підтримку міжнародної спільноти», - зауважив Перший заступник Міністра.

Довідково

ДОБРЕ (Decentralization Offering Better Results and Efficiency - DOBRE) - новий п"ятирічний проект Агентства США з міжнародного розвитку у сфері розбудови місцевого самоврядування, який планує надати комплексну допомогу українським громадам.

Бюджет. Агентство США з міжнародного розвитку планує надати 50 млн. доларів на реалізацію цього проекту протягом 2016-2021 років. Виконавець проекту в Україні - американська компанія Global Communities.

Читати