ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Первинка пішла ...

Сучасна медицина для сучасного суспільства

05.05.2018

Хто з нас іноді не хворіє? Напевне, таких людей дуже мало.. На жаль, хворому в Україні зараз непереливки. Ліки дорогі, а якість допомоги, дуже часто, залежить від товщини гаманця.

Вади теперішньої системи медицини, які виникли на тлі тотального недофінансування в дев’яності, двохтисячні роки, відомі. Це відстала матеріально-технічна база, це побори з пацієнтів, це непрозорі закупівлі та витрачання ліків, це відсутність профілактики захворювань, це застарілі формати спілкування пацієнт – регістратура, лікар-пацієнт.

Нам всім потрібна сучасна якісна доступна медицина.

Сучасність – це інформаційні технології, це свобода вибору, це гідне спілкування, це інновації.

Реформа медицини в Україні розпочалася з первинної медичної допомоги (ПМД). Первинна медична допомога – це послуги терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів.

І сучасні підходи вже починають відігравати ключову роль в наданні ПМД..

Вільні пацієнти

Кампанія «Обери свого лікаря» розпочалася з 1 квітня 2018 року. І кожен може, незалежно від прописки, обрати собі будь-якого лікаря. Обмеження наступають тільки тоді, коли лікар вже набрав максимальну кількість пацієнтів. Для терапевтів – це 2000 осіб, для сімейних лікарів – 1800 осіб і для педіатрів – 900 дітей.

Це в теорії. На практиці, звичайно, зручно відвідувати ту лікарню, яка поруч. Також, об’єктивної інформації для того, щоб свідомо обрати собі іншого лікаря, ніж твій дільничний терапевт, педіатр чи сімейний лікар, замало. Хіба що сарафанне радіо.

Але свобода вибору дає добрий стимул на майбутнє для якісної роботи лікарів, щоб від них не тікали пацієнти. Бо, за кожним з нас залишається право переобрати лікаря, якщо якість обслуговування не буде нас задовольняти. Але це право ми зможемо зреалізувати, якщо не буде дефіциту медичних кадрів. А те що дефіцит є, особливо в сільській місцевості, це наша теперішня дійсність.

vybir

Самостійні лікарі

Реформа підвищує самостійність лікарів, дає можливість залучити сучасні технології для спілкування та прийняття рішень.. Наприклад, якщо пацієнт викликає лікаря додому, то лікар може спочатку поспілкуватися з хворим по телефону , скайпу тощо і самостійно визначити, чи потрібен його візит, чи можливо треба визвати швидку допомогу або взагалі обійтися телефонною консультацією. Якщо візит потрібен, домовитись про час такого візиту.

Для отримання ліцензії на власну медичну практику у сімейній медицині або педіатрії на процедуру в МОЗ тепер потрібно буде витратити не 30, а всього 7 днів.

Автономні лікарні або гроші йдуть за пацієнтом

Автономізація лікарень – таке завдання поставило Міністерство охорони здоров’я перед місцевими владами та комунальними і державними закладами охорони здоров’я.

Для чого і що мається на увазі? Автономність закладів охорони здоров’я означає, що держава буде фінансувати заклад напряму Національною службою здоров’я України (НСЗУ), в залежності від кількості підписаних декларацій з пацієнтами. Це реалізує принцип – гроші йдуть за пацієнтом.

Кожен з українців на сьогодні є автоматично застрахованим Національною службою здоров’я України, яка визначена національним державним страховиком..

Медзаклад отримає кошти за кожного пацієнта, який підписав з ним декларацію. Постановою Кабміну закріплений базовий страховий тариф за обслуговування пацієнта у 2018 році — 370 гривень за людину на рік (віком від 18 до 39 років)

Крім того, визначені коригувальні вікові коефіцієнти: :

• від 0 до 5 років — 4;
• від 6 до 17 років — 2,2;
• від 18 до 39 років — 1;
• від 40 до 64 років — 1,2;
• понад 65 років — 2.
Зараз лікарні фінансуються, згідно кошторисів, місцевими бюджетами, які отримують для цього державну медичну субвенцію.

Автономізація лікарень передбачає перетворення бюджетних установ, якими є зараз лікарні на комунальні або державні некомерційні підприємства. Це сприятиме збільшенню їх самостійності в господарських і управлінських справах.

Лікарні самі будуть вирішувати питання заробітних плат лікарів, розпоряджатися бюджетними коштами, які залишилися на кінець року тощо. .

vumogu

А ще автономність медзакладу та його фінансування за кількістю пацієнтів закладає основи конкуренції за пацієнтів, а значить підвищення якості обслуговування пацієнтів медичним закладом.

Реформа: Київ – Херсон

Київ

Наприкінці квітня 2018 року делегація регіональних журналістів з різних областей України, в рамках прес-туру, організованого Українським кризовим медіа центром,  відвідала амбулаторії загальної практики сімейної медицини № 4 та 10 Центру первинної медико-санітарної допомоги Печерського району м. Києва.

Сучасне спілкування: пацієнт - медзакдад, починається прямо з реєстратури, яка змінила вузенькі віконця, що створюють психологічні бар’єри, на сучасну рецепцію з можливістю записатися на прийом до лікаря в будь-який зручний спосіб.

 

Директор Центру ПМД Остапенко Ольга Іванівна детально розповіла про всі нововведення, які запроваджені в Центрі згідно вимог реформи. Це і автоматизовані робочі місця для лікарів та медсестер, якими амбулаторії укомплектовані на 78%. Це можливості обрання лікаря, для чого є стенди та альбоми з більш детальною інформацією, це і декілька комп’ютерних точок, які виділені на час кампанії з обрання пацієнтами лікарів.

Херсон

В Херсоні всі лікарні підключилися до системи eHealth і можуть реєструвати договори між пацієнтами та лікарями. Поки що зовнішній вид реєстратур залишається майже таким, який був на час створення лікарень в далекі радянські часи.

 

likarnya

Але он-лайн реєстрація забезпечена на сайтах. Наприклад, на сайті лікарні ім.. Лучанського.

 

site_chbk
 

Найбільшою проблемою залишається забезпечення автоматизованими робочими місцями безпосередньо лікарів первинної медичної допомоги.

Місцева влада - відповідальність та пріоритети

«Ідіть до своїх місцевих влад і питайтеся: «А чому в медичному закладі немає комп’ютерів? Ми знаємо, що це ваша відповідальність» - так сказала на зустрічі з журналістами в.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун

.

 
Питання в пріоритетах. Чи в пріоритеті місцевої влади питання для якісного життя людей – освіта, медицина, культура, довкілля. Чи в пріоритетах дерибан коштів.

В Херсоні в червні 2018 року планується винести на сесію міської ради питання щодо виділення майже 10 млн. грн.. на придбання сучасних комп’ютерів для херсонських лікарів . Будемо сподіватися, що міські депутати підтримають сучасність, зручність та якість обслуговування для лікарів та пацієнтів міста.

А що з доступністю медичних послуг?

Згідно ст.49 Конституції України, у державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно. Але де-факто, медицина, вже дуже давно, стала для українців платною і, взвгвлі, непідйомно дорогою, якщо захворювання серйозне. Ми постійно чуємо душероздираючі заклики про збір коштів для родин, які не мають змогу лікувати своїх рідних і просять допомоги, хто чим може.

Тепер, схоже на те, що незважаючи на діючі положення Конституції, де-юре будуть встановлені обмеження в надані безоплатної допомоги, тому що міністерство оприлюднило інформацію про те, що саме буде надаватися безоплатно.  Зараз перелік безоплатних послуг виглядає таким чином

beskoshtovno

Поживемо, подивимось …

І наостанок - що чекає українську медицину в 2018 році

5 напрямків реформ - 2018:

  1. Реформа фінансування первинної медичної допомоги

  2. Розширення програми «Доступні ліки»

  3. Нові кардіоцентри

  4. Професійне ліцензування лікарської діяльності

  5. Реформа держслужби в МОЗ

Роботи багато. Побажаємо нам всім якісних позитивних змін в українській медицині.
 

Ганна Парфьонова, квітень-травень 2018 р.

Читати