ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Туристичний бум

Херсонщина. Від туристичного хабу до туристичного буму… в ОТГ

22.05.2018

Туристичний хаб, який відбувся на Херсонщині, завдяки проекту ДОБРЕ, показав клас. Клас був у всьому – у зіркових учасниках, у колоритному місці проведення – виноробному господарстві князя Трубецького, у надзвичайно цікавих тематичних майданчиках для учасників.

Хаб, яких стає все більше і більше, – це щось середнє між діловим центром, тематичною кафешкою, лекторієм та іншими різноманітними сервісами, яких може бути безліч. В хабі можна працювати, розважатися, набиратися інтелектуального натхнення та підкріпитися, одночасно з усім цим. Фактично – це креативний простір для креативного класу, який задає тон у всьому світі. І як все креативне, хаб не зациклюється на довжині своєї форми – бути постійним чи одноразовим.

Туристичний хаб на Херсонщині проіснував 2 дні. Але ці яскраві насичені дні засіяли не одну туристичну мірю про створення яскравих туристичних принад та шалений туристичний бум.

Туристичний бум

Туристичний бум на Херсонщині, а точніше на її узбережжях - Чорного та Азовського моря, розпочинається влітку. Природа дарує людині море, сонце і напоєне степом та морськими водоростями повітря і люди ідуть, майже, незважаючи на ступінь комфорту та сучасних розваг.

Але, всі, хто любить, паралельно з відпочинком на морі, робити короткі мандрівки навкруги, щоб згустити час та насолодити відкриттями широко відкриті очі та допитливу душу, хочуть мати можливість побачити яскраві місцеві родзинки та доторкнутися до історії краю.

Однією з візитівок Херсонщини є Асканія і багато хто вже там був. Вже стали брендом «Зелені хутори Таврії» та херсонська пустеля. А що ще?

Виявляється на Херсонщині можна помандрувати впродовж дня, ще як мінімум 5-ма цікавими маршрутами:

- Маршрут №1: Лемурійське озеро, садиби зеленого туризму;

- Маршрут №2: Підприємство “5 елемент” (м. Гола Пристань) - НПП “Олешківські піски” - ресторан “Пан Атаман” (село Праві Саги);

- Маршрут №3: Херсон – Білозерські джерела, Білозерський районний музей ім. Д. Багалія, Дніпровський осетровий завод, комплекс відпочинку і риболовлі “Дельта Дніпра” (село Дніпровське) – Ландшафтний заказник “Станіслав”;

- Маршрут №4: Нова Каховка (Дім марочних коньяків “Таврія”, екскурсія містом, кам'яні вишиванки Григора Довженка, екскурсія Дніпром на яхті, “Казкова діброва”) - селище Козацьке;

- Маршрут №5: Херсон – село Праві Саги, кінний клуб “Grand Prix” - село Степанівка, сімейна винокурня ТМ “Курінь”.

turism_hub_ozero
Лемурійське озеро
turism_hub_5element
"5 елемент" - науково-виробниче підприємство
turism_hub_delta
“Дельта Дніпра”-комплекс відпочинку і риболовлі 
turism_hub_Tavriya
Дім марочних коньяків “Таврія”
turism_hub_Granprix
Кінний клуб “Grand Prix”

Сказати спасибі за початок розкрутки цих  маршрутів, маємо науковцям Херсонського державного університету. Фактично, коли об’єднуються зусилля представників влади, бізнесу, науки та громадськості, результат завжди перевершує всі очікування.

Представники об’єднаних громад, напевне, відчули цю можливість – розбудовувати власну туристичну неповторність та привабливість, які породять туристичний бум, користуючись вже напрацьованим досвідом об'єднання зусиль в туристичній сфері та спираючись на напрацювання місцевих науковців.

ОТГ - від об'єднаних територіальних громад  до об'єднаних туристичних громад

"Об'єднані туристичні громади" - така обмовка Ольги Машкової,  географа, автора туристичних маршрутів,  викладача Херсонського державного університету, яка презентувала для учасників туристичного форуму алгоритми дій "Як організувати туризм у нетуристичних місцях", є досить красномовною. Так, ОТГ, які прагнуть залучити туризм до агентів розвитку своєї території,   приречені об'єднувати зусилля для створення якісного та захоплюючого туристичного продукту.  

 Туристичною принадою може стати будь-що, що цікаве для людини. Уявлення про смаки та цікавість, які штовхають людей до подорожей, дає систематизація,  про яку згадували багато спікерів. Для ОТГ, найбільш природним, на сьогодні,  виглядають такі його види:

- екологічний (зелений);
- етнічний;
- сільський;
- культурно-пізнавальний;
- гастрономічний;
- релігійний;
- гірський, спортивний, велосипедний;
- пригодницький;
- круїзний..

Сергій Підмогильний з Української асоціації активного та екологічного туризму презентував розбудову в Україні міжнародної мережі "Greenways" -  "Зелені шляхи". На сьогодні такі маршрути, згідно загальноприйнятих критеріїв,  вже створені у Київській, Рівненській, Івано-Франківській та Тернопільській областях  Це багатофункціональні маршрути для пересування безмоторними транспортники засобами чи пішохідним способом, що проходять вздовж природних коридорів, історичних торгових шляхів, річок, закинутих залізничних колій тощо.

Lyachno-D
Gornostayvka dytyachyi maydanchik
Gornostayvka_stadion
Ці маршрути координуються місцевими товариствами з метою впровадження концепції сталого туризму і пропаганди здорового способу життя. Зелені маршрути є основою ініціатив і проектів, пов’язаних з охороною природи й ландшафтів, збереженням культурної спадщини, екологічним туризмом і зеленим транспортом, що не забруднює навколишнє середовище.

І подібних  ініціатив в Україні досить багато. Можливо, саме Херсонщина, в недалекому майбутньому,  створить нові яскраві за формою та змістом, туристичні родзинки, які причарують  любителів пригод  та мандрів з України та світу.

Саме для цього працював і генерував ідеї туристичний хаб "Розвиток туризму в умовах нових громад" за підтримки програми USAID DOBRE "Децентралізація приносить кращі результати та ефективність" спільно з партнером програми Українським кризовим медіа-центром та за сприяння Херсонської обласної державної адміністрації.

Анна Парфьонова

Читати