ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Розвиток ОТГ

Виноградівська ОТГ. Новий відлік часу

24.09.2018

Виноградівська ОТГ, що на Херсонщині, народилася в квітні 2017 року, коли пройшли її перші вибори.

Нетипове об’єднання

Саме рішення про об’єднання в ОТГ Виноградівська сільська рада, Брилівська селищна рада та Тарасівська сільська рада прийняли наприкінці 2016 року. Vinogradivska OTG

Те, що ядром громади стало не селище міського типу Брилівка, яке за статусом вище села, не є типовим для українських реалій. З цього чітко видно, що пріоритетом об’єднання є люди та їх розвиток.

Загалом в громаду увійшло 6 сіл – Виноградівка, Тарасівка, Привітне, Клини, Рідне, Мирне та смт. Брилівка. І сьогодні громада є однією з найбільших на Херсонщині, налічуючи понад 12 тисяч мешканців.

В 2018 році громада почала вже повноцінно працювати з об’єднаним бюджетом своїх громад і на прямих відносинах з держбюджетом

Нетипова мотивація

Голова Виноградівської об’єднаної громади Шматенко Сергій Вілійович добре розуміє, що вболівання за кожну територію, ефективна спільна робота та справедливість у розподілі коштів - залог успіху всіх. Адже об’єдналися далеко не рівні за розвитком території  і зараз стоїть завдання вирівнятися та разом іти вперед.

Сергій Вілійович ділиться своїм досвідом мотивації депутатів до зваженої спільної праці: «Ми зібрали всіх депутатів, посадили в автобус і провезли по всій території нашої ОТГ. Вони змогли одночасно побачити і оцінити всі проблеми та потреби загалом, це вплинуло на їх свідомість і вони перейнялися потребами не тільки своїх односельців-виборців, а стали більш зважено підходити до розподілу коштів на вирішення наболілих, першочергових питань усіх членів громади».

SchmatenkoSV
Голова Виноградівської ОТГ Шматенко Сергій Вілійович

Типові та нетипові проблеми

Типовими проблемами майже всіх громад є очікування людьми миттєвого дива після об’єднання.

Голова розповідає журналістам, під час прес-туру, організованого Херсонським регіональним відділенням Асоціації міст України в рамках проекту "Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні " ПУЛЬС": «По кожному населеному пункту ми відпрацьовуємо свою позицію так, щоб люди побачили якісь зміни. Це дуже складно, повірте, і складно навіть не з частини фінансової, а складно в частині психології людей, які проживають на цій території. Вони бачать якісь недоліки і хочуть, щоб хтось виправив ці недоліки. Тому ми працюємо з населенням, для підвищення їх власної активності та відповідальності. Треба створювати громадські організації, будувати громадянське суспільство, це єдиний шлях підвищити рівень життя нашого населення.»

Нетиповою і досить важкою для громади проблемою, є те, що на смт. Брилівка не виділяються кошти по субвенції на капітальне будівництво. Це відбувається тому, що в свій час Брилівка мала отримувати достатньо коштів для підтримки своєї інфраструктури за рахунок підприємств, розташованих на її території. І нікого не цікавить, що в Брилівці практично всі підприємства занедбані, як втім і багато підприємств в Україні.

Але, громада не складає руки і забезпечує та планує свої фінансові потреби за всіма можливими джерелами.

Ріст доходів за нетиповими планами

Зараз основні гроші до бюджету ОТГ надходять за рахунок податку на прибуток та оренди землі.

Також, на початку розвитку ОТГ, держава виділяє значні кошти на потреби громади, у вигляді декількох субвенцій. Так, на капітальне будівництво в 2018 році було отримано субвенцію в розмірі 4 млн.200 тис. грн. На ці гроші вже придбаний екскаватор, шкільний автобус і проходять торги для придбання двох тракторів та снігоочисної техніки. На ремонт дороги виділено 1млн. 300 тис. грн.

Для збільшення доходів громади планується розширити площу для здачі в оренду, на якій будуть розташовані сонячні батареї. Це дасть дохід до 1 млн. грн. на рік

son. batarei Виноградівська ОТГ
Фото Олени Нечипуренко

Взагалі, кошти для забезпечення всіх потреб та розвитку громади, колектив виконавчого комітету Виноградівської ОТГ шукає скрізь і головне – знаходить! Як кажуть: «Стукайте і вам відкриють».

За рахунок фінансування проектів від Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) за 2018-2019 роки планується зробити добудову двох груп та спортивної зали дитячого садочку.

Херсонська обласна рада на засадах співфінансування виділяє кошти для реконструкції дитячих закладів та будинків культури, ремонт двох кілометрів дороги між населеними пунктами, Зусиллями громадської організації на чолі з Євгенієм Гладким залучені гранти від Британської Ради.

Також, громада планує створення індустріального парку, що є досить нетиповим для сільських територій.

Сергій Вілійович каже: «Є розуміння, що зараз є підтримка з боку держави, але через деякий час, треба самим знаходити кошти для фінансування інфраструктури. Тому в Стратегії розвитку, яку прийняла громада, на 2019 рік ми запланували створення «Індустріального парку».

Як відомо, «Індустріальні парки» передбачають наявність великої вільної території, комунікацій та розвиненої транспортної інфраструктури, але дуже прикро, що на заваді цьому можуть стати дії ПАТ «Укрзалізниця», яке просто не подає товарні вагони під загрузку. Про закриття товарної транспортної гілки залізниці не має ні конкретних рішень, ні офіційних повідомлень.

Vinogradovo Виноградівська ОТГ
Фото Олени Нечипуренко

На запит про причину такого рішення підприємство «Хімальянс» (знаходиться на території Брилівської сільради), в логістику якого входило це транспортне сполучення, відповіло, що може перенести своє розташування на територію іншої громади.

І тоді це може стати не тільки фінансовою проблемою. Але, голова зі своєю командою твердо налаштований готувати інвестиційну площадку, щоб можна було планувати залучення великого інвестора на території Брилівки і Виноградово

Тарасівка – типове село, де є справжній дбайливий господар

Одним з найбільших вражень прес-туру є Тарасівка та її бюджетоутворююче підприємство «Тарасівська Іскра». Директор підприємства Віктор Григорович Нагребецький, який на цій посаді вже більше тридцяти років,  сповідує свою відповідальність за розвиток і покращення рівня життя в рідній Тарасівці не на словах, а на ділі.

Tarasivska IskraВиноградівська ОТГ
ТДВ "Тарасівська Іскра" Фото Олени Нечипуренко

За свій рахунок підприємство провело на село газ, виділяє техніку на потреби громади, приймає участь в ремонті та оснащені дитячих закладів, будинку культури.

В Тарасівці такі дитячий садок та школа, яким можуть позаздрити освітні заклади обласного центру. Зроблено прекрасний ремонт, групи в дитсадку обладнані сучасними меблями.

В кожному класі є інтерактивні дошки, комп’ютери, проектори. Школи повністю забезпечені дидактичним матеріалом, а вчителі з такою любов'ю, креативно оформили класи, що діткам цікаво ходити до школи.

Діти навчаються за науково-педагогічним проектом «Інтелект України» з частковим залученням коштів батьків. Батьки самі вибрали таку програму навчання, бо розуміють - головні інвестиції треба робити в розвиток дитини.

Tarasivka_schkola Виноградівська ОТГ
Фото Олени Нечипуренко

За власні кошти В. Нагребецький відремонтував храм, збудований 1895 році,  в якому за радянських часів були і конюшні, і спортзал… Три роки розписом цього храму займалась дівчина з м. Берислав Лариса Паук. Зараз це місце духовного єднання місцевих жителів.

Велику проблему Віктор Григорович вбачає в загрозі втрати землі місцевими фермерами: «Якщо відбудеться захват землі агрохолдингами з Київської, з Дніпропетровської області, то нікому буде опікуватись природними ресурсами, розвитком громади. Тільки людина, яка живе і працює на рідній землі, через своє серце пропускає все, що відбувається на його маленькій Батьківщині...»

Але, громада, яка хоче розвиватися, і думає про завтрішній день, протиставить такому сценарію свій власний курс на сучасність та гідність.

Нові часи - курс на сучасність та гідність

Новий відлік часу, який розпочався для громади з моменту об’єднання, означає новий курс на забезпечення людської гідності. Гідність – це сучасна зручність та якість отримання адміністративних  послуг. Гідність – це якісна медицина та освіта, гідність – це безпечне довкілля і, взагалі, ті умови життя, при яких люди будуть з радістю жити і працювати в своїй рідній домівці, на своїй маленькій Батьківщині.

Сьогодні керівництво Виноградівської ОТГ опікується кожним важливим аспектом забезпечення життєдіяльності громади.

Всі адміністративні послуги, а це: землевпорядні послуги, прописка, послуги з оподаткування та інші в повному обсязі збережені за місцем проживання, крім послуг реєстрації актів цивільного стану. Для зручного вирішення всіх питань, коли необхідно дістатися до центральної садиби, планується в 2019 році запустити автобус, який курсуватиме між селами ОТГ декілька разів на тиждень.

Освіта, медицина, охорона майна громади, пожарна безпека – це ті першочергові пріоритети, над якими працює команда ОТГ.

Створені два громадські формування які утримуються за рахунок власних коштів і коштів господарства «Тарасівська Іскра»,  для запобігання прикрим випадкам крадіжок, коли, як у  Брилівці було вкрадено музичної апаратури на суму більше 30 тис. грн.

Планується встановити в усіх закладах системи сигналізації та відео спостереження.

Також, виконком подбав про забезпечення швидкого надання допомоги пожежної охорони.

Є плани впровадити повноцінне медичне обслуговування. Підтримано проект і виділені кошти на будівництво амбулаторії на території Тарасівської сільради.

Отже планів багато і новий відлік часу працює на об’єднану громаду.

Тетяна Ваніна

Читати