ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Відкриття 83-го театрального сезону

“Кайдаш & soons” або Кайдашева сім'я 21 сторіччя

07.11.2018

19 вересня відбулось відкриття 83-го театрального сезону Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша. Театр кожен рік надихає херсонців яскравими прем'єрами та захоплючими мистецькими подіями. Цього року театральний сезон відкрила вистава “Кайдаш & soons”.

Автором п'еси є херсонська драматургеса Наталія Блок, яка написали її за мотивами відомої трагікомедії Івана Нечуй-Левицького “Кайдашева сім’я”.

Автор ідеї та режисер – постановник – головний режисер театру Сергій Павлюк.

Художнє оформлення вистави – заслужений художник України Ольга Гонобліна.

Сучасний театр завжди привносить сучасність в класику будь-якої давнини. А те, що за задумом авторів, події відбуваються вже не в Семигорі, а у нас, на Херсонщині, в селищі Залізний Порт, тим більше занурює нас в атмосферу сьогоднішніх українських реалій.

“Типова сучасна українська родина, яка намагається заробляти невеличким бізнесом – Кайдаш має майстерню з ремонту машин, Кайдашиха – пече пиріжки для туристів...” – такими дефініціями розпочинає херсонський театр готувати глядача до зустрічі з героями нашого часу. І автори, і актори досить влучно передали атмосферу типового українського курортного селища.

Kaydash

Але ця типовість помічена маркерами не типовості, які входять в  наше життя останнім часом.

Ми бачимо старшого сина Руслана, що відслужив у АТО, та має дружину - "бандерівку", а молодший син Сергій сучасного Кайдаша привів додому не “невістку”, а хлопця...

Якою буде реакція рідних? Чи зможуть примиритися всі з усіма після всіх сварок?

Театр хоче не просто заставити нас посміятися чи зажуритися, а долучити глядачів до творення спектаклю - разом з глядачем вирішити: "Що краще - примирення, а може - ні?". Генеральний директор та художній керівник театру Олександр Книга запустив невеличку акцію, в ході якої усі бажаючі мають можливість розповісти, яким бачать кінець цієї історії саме вони. Що з цього буде, тримається в таємниці. Але одне можна сказати напевне - митці хочуть, щоб ми замислитися над відносинами одне з одним.

А взагалі-то, на прем'єрі був хеппі енд...

P.S.
“Кайдаш & soons” одна з небагатьох вистав, яка майже одразу після прем’єри гастролювала.
Першим, після прем’єри у Херсоні, виставу побачив київський глядач. У театрі ім. І.Франка було продано усі квитки на виставу, яка пройшла, які і гастролі в цілому,  фантастично.

Kaydash
Генеральний директор та художній керівник херсонського театру Олександр Книга (в центрі) з Міністром культури України Євгеном Нищуком (зліва) та заслуженим діячем мистецтв України Юрієм Богуцьким (зправа) під час гастролей театру в Києві.

Жовтень 2018р.

Дарія Котєльнікова

Читати