ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Стратегія розвитку

Другий хаб зі стратегічного розвитку та інвестицій

15.11.2018

Децентралізація пов’язана зі створенням об’єднаних громад і тому асоціюється саме з процесом об’єднання. Але об’єднання це тільки передумова для можливого успішного розвитку об’єднаної територіальної громади (ОТГ). Це перший крок, на якому громади отримують нові повноваження та фінанси. Далі має бути власна діяльність, де інвестиції породжують розвиток, а розвиток породжує інвестиції. І для того, щоб це колесо «розвиток-інвестиції» набирало обертів, мають бути розроблені якісні плани та зроблені вірні кроки щодо використання та залучення ресурсів.

Ефективним координатором цих процесів розвитку територій має бути влада. Її завданням є не просто розробити стратегію і плани, а якісно робити це у взаємодії з бізнесом, наукою, громадою. Так само, і реалізація стратегії має відбуватися у ефективній спільній співпраці влади, бізнесу і громади.

«Децентралізація – це не про об’єднання, це про стратегію розвитку територій і це про зміну системи менеджменту» - сказав Віце-прем'єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко на конференції «Стратегічний розвиток та інвестиції» що відбулася в Києві на початку листопада 2018 р. в рамках Програми DOBRE.

 

G. Zubko
Віце-прем'єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, під час виступу на конференції. Фото Програми DOBRE

Це означає, що головною ціллю створення об’єднаних громад, є створення активних суб’єктів розвитку, які не чекають вказівок зверху, що їм робити, а самі шукають, створюють та залучають ресурси і можливості для зростання та процвітання.

І відповідно, сьогодні перед владою об’єднаних громад стоять завдання швидко опанувати:

- стратегічне планування
- комунікації з громадою та інвесторами
- залучення інвестицій
- впровадження сучасних ІТ- технологій у всі процеси управління та комунікації
- і багато інших великих та малих завдань.

Без якісного навчання зробити цей процес ефективним досить важко.

Навчання, приклади, моделі

Програма DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) надала об’єднаним громадам можливість:

- навчання депутатів, кадрового складу ОТГ, громадських активістів
- допомоги в розробці стратегій розвитку громад
- допомоги у створені антикорупційних механізмів
- грантової підтримки ініціатив громади

Програма розпочала свою діяльність у червні 2016 року в 7 областях України: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Миколаївській, Тернопільській Харківській та Херсонській.

Краще управляти ресурсами, підвищити якість комунальних послуг, стимулювати місцеву економіку, підвищити залученість громадян – це ті конкретні завдання над якими одразу починають працювати відібрані громади. Починаючи з 2016 року, на конкурсній основі кожен рік проводився відбір 25 об’єднаних громад. Цього року відбувся останній відбір ОТГ на участь у Програмі ДОБРЕ . Херсонських ОТГ в останню когорту відібрано цілих 5 – Великокопанівська, Високопільська, Новорайська, Станіславська, Тавричанська ОТГ.

 

3 kogorta OTG
Представники третьої когорти ОТГ з усієї України, відібрані у Програму  DOBRE.

А загалом, в Програмі DOBRE. тепер 75 ОТГ, які навчаються сучасним інструментам досягати своєї мети – бути заможною успішною громадою..

І ще в Програмі «ДОБРЕ» залучений дуже потужний мотиватор для просування громад вперед – приклади успішної діяльності сусідів.

Якщо сусідня громада змогла вирішити проблему твердих побутових відходів та ще й з роздільним збором сміття, то чому ми не можемо?

Якщо інші ОТГ успішно розвивають туризм, то як їм це вдається і що ми можемо запозичити? А давайте познайомимося з моделями місцевого економічного розвитку в інших країнах, там, де є успіх.. І знайомство з кращим досвідом відбувається і у безпосередніх візитах представників об’єднаних громад по Україні, і у візитах в такі країни, як Польща та Америка, і через матеріали у ЗМІ, журналісти яких беруть участь у прес-турах з питань децентралізації.

І як квінтесенція цих обмінів, пошуків, кращих моделей розвитку, раз на рік проводиться конференція, на якій можна зловити блискавичні прозріння - інсайти від спілкування, знайти нових партнерів та отримати в концентрованому вигляді той досвід, що вже існує.

Концентрований досвід

Конференція «Стратегічний розвиток та інвестиції» - це вже другий хаб інвесторів та громад, який організовує Програма DOBRE . Перший пройшов в жовтні 2017 року, надавши громадам багато корисної інформації та концентрованого досвіду.

На другій конференції знову зібралися разом вищі представників влади, які продукують політику децентралізації, бізнесмени, які можуть поділитися досвідом інвестицій в Україні, команди з ОТГ, що прагнуть отримати максимум від співпраці з донорами та експертами, власне, самі експерти та представники ЗМІ .

Перший раунд обміну досвідом відбувся у перший день конференції в форматі світового кафе. Перелік обговорюваних тем дає уявлення про спектр актуальних завдань, що стоять на шляху розвитку об’єднаних громад.

- Стратегічний менеджмент поза розробки стратегічного плану

- Роль гендерно-орієнтованого бюджету

- Бюджет для громадян як новий інструмент залучення мешканців до фінансового управління

- Дорожня карта молодіжних послуг у громадах

- Залучення громадянського суспільства до розвитку громади

- Покращення поводження з відходами в громаді

- Стратегічні комунікації в громаді

- Інструменти ІТ розвитку – можливості ДОСВІТ платформи

- Розробка сертифікаційних навчальних програм для місцевого самоврядування

- Найкращі практики з розвитку туризму

- Оцінка фінансового управління в громадах

- Додаткові ресурси для громад – волонтери Корпусу Миру

- Партисипативний дизайн територій або як дизайнувати публічний простір в громаді (партисипація – демократична співучасть)

- Брендинг громади

- Планування місцевого економічного розвитку

- Бюджет участі на платформі «Громадський проект»

- Розробка місцевої символіки

hub OTG
hub OTG.jpg
hub OTG.jpg

Найбільший інтерес учасників визвав майданчик «Покращення поводження з відходами в громаді». Так, на жаль, наприкінці другого десятиліття 21 віку, Україна ще досі не має державної політики поводження з відходами, але вже добре, що є хоч місцеві ініціативи. А, взагалі, кожен учасник мав можливість взяти участь в обговоренні, як мінімум 3-х тем, послухати подискутувати, взяти собі щось на замітку, обмінятися контактами …

Другий раунд передачі досвіду відбувся на другий день конференції на 3-х паралельних майданчиках в форматі презентацій експертами та практиками місцевого розвитку і послуг власного досвіду та напрацювань за такими темами:

- Туризм, як фактор інвестиційної привабливості громади
- Планування місцевого економічного розвитку
- Просторове планування та управління активами для розвитку
- Співробітництво для розвитку
- Драйвери змін: молодь, жінки та соціальне підприємництво
- Кооперативи
- Комунікація з інвестором
- Послуги, як каталізатор розвитку
- Інформаційні технології та брендування

А ще на майданчику «Співробітництво для розвитку», окрім презентацій та питань до них, відбулася непересічна подія – підписання договору про співпрацю між трьома об'єднанними громадами Херсонщини.

 

hub_dogovir
Голова Присиваської ОТГ Кліщевський С. О. (зліва), голова Асканія Нова ОТГ Свінціцький В. К. (в центрі), голова Тавричанської ОТГ Гречка Ю. А. (зправа) під час підписання договору про співробітництво

Предметом договору став спільний розвиток туризму. І це не випадково. Саме туризм є сьогодні одним із основних драйверів розвитку територій. Саме туризм розкриває організаційні таланти та креативність місцевої влади і мешканців. І саме туризм підтягує малий та середній бізнес і запускає процеси розвитку та інвестицій

Туризм на злеті або все можливо в нашій країні

На майданчику «Туризм, як фактор інвестиційної привабливості громади» виступив один з найбільш креативних та успішних міських голів України Юрій Бова. «Все можливо в нашій країні, якщо правильно підходити до діла» - сказав Юрій Бова, презентуючи туристичний потенціал та туристичні атракції свого міста, яке тепер вже входить до ОТГ.

 


І дійсно, ще не так давно Тростянець був містом, відомим тільки своєю шоколадною фабрикою. А вже сьогодні, це невелике містечко з 20 -тисячним населенням є містом чудових фестивалей. Фестиваль-конкурс "Чайковськй fest", фестиваль історичної реконструкції "Стара фортеця. Подорож крізь століття",  фестиваль "Схід рок" несуть розголос по всій Україні, наповнюючи гордістю серця тростянчан та грошима їхній бюджет. А плани на майбутнє поставлені ще амбітніші - місто 5 грандіозних фестивалів, спортивний туризм і багато інших задумок.

Херсонщині, з її степами, морями, рукотворними лісами, напевно, сам БОГ велів теж бути туристичним краєм. Майбутній туристичний продукт «Соляна дорога», який представив  на конференції новокаховчанин Павло Ярмій, будуть спільно розвивати 3 об’єднані громади - Асканія Нова, Присиваська та Таврійська ОТГ, які підписали договір про співпрацю (див. вище) . Цей продукт з’єднає їхні можливості та ресурси і пов’яже минулі часи та сьогодення. І  цілком можливо, що «Соляна дорога», в не далекому майбутньому, залучить нових партнерів, приводячи туриста, гроші та розвиток на Херсонщину, багату своїми людьми, ресурсами та історією .

P.S.

Рівно через тиждень після проведення конференції, програма ДОБРЕ завітала до Херсона для проведення чергової робочої зустрічі в рамках Меморандуму по співпрацю з Херсонською обласною державною адміністрацією.

Berri Rid
Керівник програми  USAID DOBRE Беррі Рід
Komanda DOBRE.jpg
Команда програми USAID DOBRE
KHODA.jpg
Представники Херсонської облдержадміністрації.
Другий справа заступник голови ХОДА Дмитро Бутрій

На зустрічі ще раз привітали представників 3-ї когорти ОТГ - Великокопанівської, Високопільської, Новорайської, Станіславської, Тавричанської ОТГ, які починають співпрацювати з Програмою DOBRE в цьому році. Взагалі, партнерами Програми DOBRE від Херсонщини є 10 ОТГ області. І новобранці, і "старожили" - всі вони були присутні на робочій нараді, на якій були детально роз'яснені  механізми та інструменти роботи Програми задля підвищення потенціалу ОТГ.

Навчання та підтримка  об'єднаних громад  заради їх розвитку та процвітання продовжуються.

Анна Парфьонова

Читати