ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Прект про базове фінансування на науку

Міністерство освіти та науки ставить завдання розвитку науки в університетах

26.01.2018

Базове фінансування на науку отримають лише найкращі наукові напрями у вишах, де доведуть спроможність проводити дослідження на високому рівні.

Передбачається, що базове фінансування університетської науки відбуватиметься за результатами атестації – вона має розпочатися в 2018 році. Щоб оцінювання було об"єктивним та справедливим, планується атестувати не кожен окремий виш, а наукові напрями у ньому. Наразі їх визначено 7.

Нацрада з питань розвитку науки і технологій схвалила проект Порядку державної атестації закладів вищої освіти у частині провадженні ними наукової (науково-технічної) діяльності. https://mon.gov.ua/ua/news/najkrashi-ukrayinski-vishi-zmozhut-otrimati-bazove-finansuvannya-na-nauku-za-rezultatami-atestaciyi-rishennya-nacradi-rozvitku-nauki-i-tehnologij Наразі він погоджується з центральними органами виконавчої влади і після доопрацювання буде направлений на затвердження в Кабмін.

У проекті, зокрема, закладено, що виші оцінюватимуть авторитетні експерти на підставі об"єктивних цифрових показників результативності напрямку за минулі 5 років і його теперішнього потенціалу, наукового звіту за той-таки період і плану розвитку ще на 5 років.

За підсумками оцінки науковий напрям університету відноситимуть до однієї з 3 груп: А – лідери, яким базове фінансування належить пріоритетно; Б – міцні «середняки», які отримуватимуть базове фінансування за наявності коштів; В – ті, які мають значення насамперед для навчальної роботи університету, а відтак на базове фінансування претендувати наразі не можуть.

Водночас усі ці групи завжди матимуть змогу претендувати й на конкурсне фінансування.

Джерело: Урядовий портал

Читати