ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Проект ландшаітного парку

На Херсонщині створять Регіонально ландшафтний парк (РЛП) «Гілея»

30.01.2018

Регіональний ландшафтний парк «Гілея» планується створити на нижньодніпровських аренах:

Козачелагерській, Олешківській, Чалбаській, Збур"ївській, Івано-Рибальчанській та Кінбурській косі. Його загальна площа становитиме 88 249,44 га. Основу парку будуть складати п"ять відокремлених ділянок:

Західна (в основі Кінбурської коси та на Іванівській арені), Збур"ївська ( на Збур’ївській арені), Чалбаська (на Чалбаській арені) та Корсунська (на Козачелагерній арені).

На цій території збереглися типові та рідкісні рослинні ценози з раритетними та реліктовими видами рослин, грибів, лишайників і тварин, що включені до Червоної книги України, Європейського Червоного списку, Світової Червоної книги МСОП та Червоного списку Херсонської області.

Фауністичний комплекс запроектованого РЛП «Гілея» характеризуються високим рівнем біологічної розмаїтості та має важливе державне й міжнародне природоохоронне значення.

«Ми хочемо створити таку систему, яка б забезпечила захист цих лісів, тому одним із оптимальних варіантів, на нашу думку, є створення РЛП «Гілея». У нас є розуміння з приводу цього проекту з Прем"єр-міністром України, з Урядом і з центральним органом Лісового господарства», – сказав голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв на зустрічі робочої групи 26 січня 2018р.. Створення на Нижньодніпровських пісках РЛП «Гілея» дозволить: Взятии під охорону штучні та природні ліси на території Нижньодніпровських арен; Залучати додаткові кошти з обласного бюджету для проведення сумісних з лісомисливськими господарствами пожежозахисних та природоохоронних заходів на території РЛП «Гілея»; Створити понад 100 робочих місць, зокрема для працівників лісогосподарської галузі, яка другий рік поспіль не фінансується з державного бюджету; Сприяти відновленню природного стану дюнних екосистем; Стабілізувати чисельність популяції тваринного світу, особливо чисельність мисливських тварин.

Джерело: Херсонська обласна державна адміністрація

Читати