ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Звіти громадських організацій

Прозорість використання коштів громади - запорука ефективного їх використання

19.02.2018

Херсонська обласна рада заслуховує звіти громадських організацій, що фінасуються з обласного бюджету.

У 2017 році дванадцять громадських організацій отримали з обласного бюджету фінансову підтримку на загальну суму 364,4 тис. грн. Тимчасову робочу групу депутатського корпусу з аналізу ефективності використання виділених коштів цікавило, які заходи були проведені минулого року на виділені ресурси.

У ході роботи з"ясувалося, що деякі організації витрачають більшу частину коштів, виділених з обласного бюджету, на оплату оренди та комунальних послуг. Зважаючи на це, депутати рекомендували зменшити ці витрати, а зекономлені кошти вкладати в додаткові заходи для своєї категорії громадян.

Як варіант, депутати запропонували керівникам проводити зустрічі в інших комунальних закладах Херсонської обласної ради, зокрема в бібліотеках, які сьогодні є центрами спілкування громади.

Втім, є громадські організації, які, попри невелике фінансування з обласного бюджету, змогли провести велику кількість заходів та згуртували навколо своїх організацій чимало однодумців. Так, Херсонська обласна організація Українського товариства глухих та Херсонська обласна організація сліпих, маючи в минулому році фінансування у розмірі 9 тис. грн та 12 тис. грн відповідно, змогли задіяти у своїх заходах всіх людей з обмеженими можливостями, що наразі проживають в області. І, в той же час, мають всю необхідну бухгалтерську документацію та чеки на кожну копійку витрачених коштів.

Саме така відкрита звітність має бути в усіх громадських організаціях, адже це не власні кошти, а кошти всієї Херсонської громади. Члени тимчасової робочої комісії були одностайні в тому, щоби збільшити фінансування саме для таких прозорих організацій у 2018 році. Сподіваємося, керівники прислухаються до порад членів тимчасової робочої групи та вже у цьому році зможуть використовувати кошти обласного бюджету ефективно, спрямовуючи їх лише на потреби та інтереси своїх категорій громадян. Херсонська обласна рада очікує від громадських організацій прозорості та відкритості як у проведенні своїх заходів, зокрема, через інформування про них в ЗМІ, так й у фінансових звітах, на які депутати обласної ради чекатимуть наприкінці року.

Джерело: Херсонська обласна рада

Читати