ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Можливості об"єднаних громад

Досвід Херсонщини в процесі децентралізації

22.11.2018

На території Херсонської області утворено 30 об"єднаних територіальних громад, до складу яких увійшло 103 сільських, селищних та міських територіальних громад, у тому числі місто обласного значення – Нова Каховка

Процесом децентралізації охоплено майже 25% населення області, 38% – мешканці міст обласного значення, які прирівняні до ОТГ.

Таким чином, 63% населення області – це мешканці спроможних територіальних громад. 23 грудня відбудуться перші місцеві вибори ще у двох громадах – Милівській та Шляхівській Бериславського району.

«Сьогодні керівники ОТГ розуміють свою відповідальність за майбутнє громади, тому намагаються підходити до розвитку своїх територій стратегічно, – зазначив директор Департаменту економічного розвитку та торгівлі Херсонської облдержадміністрації Дмитро Бутрій. – Так в порівнянні з 2017-им роком, де стратегії мали лише три ОТГ, в 2018-му маємо десять затверджених стратегій, та сім, які знаходяться в стадії розробки».

Аналіз освоєння коштів інфраструктурної субвенції у минулих роках показує ефективний та раціонально-господарський підхід керівників ОТГ. У 2016-2017 роках громади Херсонської області отримали кошти інфраструктурної субвенції у сумі 4,6 мільйони гривень та 52,1 мільйони гривень відповідно, що дозволило розпочати будівництво нових дитячих садків, збудувати освітлення в населених пунктах, відремонтувати школи, клуби та амбулаторії, провести водогони, поповнити комунальні господарства новою спецтехнікою і впровадити багато інших проектів.

У цьому році ОТГ мають можливість реалізовувати близько 80 мільйонів гривень субвенції.

ukurier.gov.ua

Джерело: Урядовий кур"єр

Читати