ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Рада регіонального розвитку

У Херсоні говорили про перспективи регіонального розвитку

01.12.2018

У Херсоні відбулося засідання Ради регіонального розвитку Херсонської області.

У заході взяли участь Перший заступник Голови Верхової Ради України Ірина Геращенко, головний консультант Головного департаменту регіональної політики Адміністрації Президента України Валентина Попович, народні депутати України Олександр Співаковський та Сергій Хлань, представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, голови об"єднаних територіальних громад, представники бізнесу та інвестори, завдяки яким область отримує новий імпульс розвитку.

— Ми ставимо перед собою завдання на грудень-січень відпрацювати з усіма громадами перспективні плани розвитку на 3 роки і в лютому затвердити їх, — пообіцяв у вітальному слові голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв. — Впровадження реформи децентралізації довело її економічну та політичну ефективність, і тому вона вже точно має стати незворотною. Нині на території області вже утворено 30 ОТГ, до складу яких увійшло 103 сільських, селищних та міських рад. Таким чином вже 63,5% мешканців проживають у спроможних територіальних громадах. Пріоритетним завданням є завершення процесу об"єднання територій до кінця 2019 року.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, наголосила на важливості посилення роботи сектору безпеки та оборони, насамперед це стосується Херсонщини як прикордонного регіону на адмінмежі з анексованим Кримом.

Під час обговорення перспектив розвитку області наголошувалося, що вона має стати взірцем, який би за рівнем життя та розвитком інфраструктури продемонстрував стрімке зростання, в тому числі для тих, хто перебуває по той бік адмінмежі. Про це наголошували в своїх виступах голови ОТГ прикордонних районів Херсонщини.

Своїми думками з приводу пріоритетів розвитку поділилися й народні депутати. Олександр Співаковський говорив про розвиток людського капіталу, дієві кроки до підвищення якості освіти, високого рівня медицини.

Нардеп Сергій Хлань акцентував на перспективності розвитку зрошення в південному степовому регіоні, вирішенні проблем забезпечення степових громад питною водою.

Гендиректор ТОВ «Нібулон» Олексій Вадатурський поінформував, що перевантаженість автотрас портового регіону може бути знято шляхом широкого використання водних шляхів. Крім того, компанія інвестувала 1 млрд. грн. в будівництво терміналу в Голій Пристані та завдяки запровадженню пасажирських та туристичних перевезень перевезла понад 13 тисяч пасажирів.

Гендиректор компанії Vindkraft Ukraina LLC Карл Стурен розповів про унікальні перспективи розвитку на Херсонщині вітрової та сонячної енергетики. Потужні вітроелектростанції розбудовують якраз на території прикордонних ОТГ – на адмінмежі з АРК. Це свідчить про те, що інвестори, в тому числі іноземні, вірять в Україну та її розквіт.

У другій частині засідання Ради регіонального розвитку ще більш поглиблено йшлося про важливість планування розвитку територій, реформи та результати їх запровадження в ОТГ області. Модерувала стратегічну сесію виконавчий директор регіонального відділення АМУ Лариса Оленковська. Першою піднятою темою була медреформа. Директор департаменту охорони здоров"я ХОДА Віктор Короленко розповів про хід реформування галузі та про реалізацію проекту USAID із запровадження в області електронної медицини. 25 грудня очікується запуск в роботу серверної, яка об"єднає в одну інформаційну електронну систему всі заклади охорони здоров"я області – від первинної до третинної ланки. Йшлося також про посилення служби екстреної медичної допомоги, роботу єдиної диспетчерської та закупівлю спецавтомобілів, відкриття нових пунктів базування «швидкої», будівництво 57 нових амбулаторій в сільській місцевості та про реконструкцію вже діючих.

Про життя своїх населених пунктів, успіхи та існуючі проблеми поділилися голови об"єднаних територіальних громад.

Учасники зібрання були в захопленні від відеороликів про успіхи та велич ОТГ, їх неймовірний потенціал та мешканців, які вже змогли гідно оцінити всі переваги життя в єдиній громаді. Як зазначалося, упродовж кількох десятиліть громади не бачили такого розмаху будівництва та реконструкції, таких обсягів закупівлі комунальної техніки та шкільних автобусів, зміцнення матеріальної бази закладів, заходів, спрямованих на енергоефективність. Йшлося й про міжмуніципальне співробітництво громад, котрі кооперуються в різних сферах, передусім – у туристичній та комунальній. Говорили й про проблеми – пов"язані з укладеними попередніми розпорядниками довготривалими договорами на оренду землі за мізерну плату, про законодавчі колізії та кадровий голод, який відчувається майже скрізь.

Джерело: Новий день

Читати