ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

7 редакцій бюджету

Треба досягти порозуміння представників влади і громади

04.03.2019

1 березня в Херсонській міській раді відбулось скандальне продовження 28 сесії міської ради VІІ скликання.

Перша спроба провести сесію відбулася  25 лютого, але  кворуму не було. Депутати, безперечно,  знали, що будуть протести з  боку активістів громади, які обурені  зміною назви вулиці Лютеранська на вулицю імені К. Гандзюк, і більшість просто не з'явилася. Намагання активістів заставити мера викликати в сесійну залу його підлеглих - директорів комунальних підприємств, які є одночасно депутатами, успіхом не увінчалася. 27 річний мешканець міста Андрій Наливайко, навіть, вилив на мера міста пляшку води. Це може бути розцінено, як дрібне хуліганство, за яке він може бути притягнутий за ст. 173 КУпАП .

Отже, сесія була перенесена на 1 березня. На цей раз, кворум був, хоч депутатів було не багато  - всього 35 осіб. Зате  зала засідань була заповнена вщерть. Знову були громадські активісти, які поставили мету - добитися відміни перейменування вулиці Лютеранської. Було багато хлопців міцної статури з декількох політичних та громадських організацій  Наелектризована атмосфера була ще більш грозовою  від великої кількості поліції на всіх підступах до міської ради і у в самій залі засідань.

Перше питання, яке почали обговорювати, було  питання про побудову скейт-парку. Понад 2000 молодих людей міста хочуть будівництва парку. Це питання розглядають вдруге, але без позитивного для молоді результату.  Гроші, виділені на скейт-парк,  якимсь чином розподілили на інший проект. Організація "Крок Молоді", в лиці Кирила Лаврова та Констянтина Риженко, намагається  відстояти мірю активної  молоді . Можливо плакат хлопців когось заставить задуматися? А поки що, питання фінансування скейт-парку вирішили відправити на доопрацювання..

“Поясню, що відбувається. Сьогодні в мене  на руках 7 редакцій бюджету. Який з них вірний? Зараз, ви питаєте про те, хто зняв питання фінансування скейт парку. Мер і його команда проголосували, щоб це питання зняти.”- заявив один з депутатів Богданов Віталій Володимирович.

Редакції бюджету, про які казав депутат Богданов

Після вирішення відправити  питання щодо скейт-парку на повторний розгляд, громадські активісти, які протестують проти  назви вулиці на честь К. Гандзюк, розвернули плакати з протесними гаслами і почали закликати дослухатися до їхньої думки. Цієї дії, як іскри, було достатньо, щоб грозова атмосфера пролилася зливою сутичок. В діло вступила поліція...

Тим часом, крім гамір. і сутички, представники Національного корпус порушили питання скандального понтону для дачників у Гідропарку, незаконну забудову по вулиці Поповича та 40 років Жовтня . Одночасно вони  висловили свій нейтралітет стосовно зміни назви вулиці Лютеранська.

В залі були присутні активісти організації  СНА (Соціал-Національна Асамблея) з міста Миколаїв. На питання щодо мети перебування, вони відповідали, що їх позвали друзі з Національного корпусу.

Активіст з Миколаєва

Але, активісти Національного корпусу "Азов" заявили, що не знають людей цієї організації та не мають відношення до них.

Те, що в залі було багато поліції, з одного боку, не дало перерости ситуації  у вакханалію, а з другого боку, показує, що відсутність діалогу влади і громади, може перерости у владний  колапс і це дуже небезпечно для Херсона.

 “ Таку кількість поліції я в останнє бачив перед втечею Януковича. Таке відбувається коли влада втрачає зв’язок з народом і не  може його відновити. Через ці обставини ми не можемо продовжувати скликання сесії”. - заявив депутат Опозиційного блоку Артем Кияновський.

На вулиці теж відбулись сутички..

Органи порядку оточили активіста

 

Невідомі зпровокували одного з представників Національного корпусу, внаслідок чого хлопець трохи постраждав.

“Коли національний корпус виступав біля трибуни, невідомі провокатори кричали “ганьба”. Активісти національного корпусу не робили зауважень, просто мовчки стояли на збереженні правопорядку. Коли я побачив, що якісь “недопатріоти” б'ють хлопців , погляньте на нашого хлопця. Це обличчя людини яка прийшла на засідання міської ради?” - коментує активіст Національного корпусу з приводу нападу на його друга Андрія.

Отже,  сесія знову перенесена. Для того, щоб вона змогла працювати у нормальному режимі , треба досягти порозуміння представників влади і громади.

Дар'я Котєльнікова.

Березень  2019р.

Дар'я Котєльнікова

Читати