ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Децентралізація

ЧУЛАКІВСЬКА ОБ’ЄДНАНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА – ОБ’ЄДНАННЯ ПОПРИ ПЕРЕШКОДИ

30.05.2019

Асоціація міст України організувала в рамках проекту «ПУЛЬС», який реалізовується за підтримки USAID, прес-тур для регіональних ЗМІ Херсонщини до Чулаківської ОТГ.

Журналістів зустріла привітна господиня-голова Чулаківської ОТГ Корольова Світлана Володимирівна.

Корольова Світлана Володимирівна
Голова Чулаківської ОТГ Світлана Корольова

Об’єднання попри перешкоди

На посаді голови сільради Світлана Володимирівна працювала з 2010 року. І кому як не їй знати з якими проблемами стикається голова шукаючи кошти для потреб громади. Приходилось оббивати пороги держадміністрацій обласного та районного центрів, вимолюючи фінансування шкільних закладів, фінансування на благоустрій села та інші невідкладні потреби. Село хоч і заробляло кошти, але в повній мірі ними не розпоряджалося. Як каже Світлана: «Приходиш до адміністрації, сидить в кабінеті маса людей, чоловік шість і всі дзвонять по телефону, питаючи чи надали відповідь на наш лист, а вона нікому не потрібна ця відповідь, але ти мусиш її надати і витрачаєш зайвий час, а коли стає питання фінансування, отримуєш відповідь, що сьогодні вам фінансування немає, бо не вистачає бюджету».

З 2014 року в Україні розпочався процес децентралізації. Шлях до створення ОТГ був дуже не легкий. За перспективним планом формування територій громад Херсонської області до Чулаківської ОТГ планувалось об’єднати шість сільських рад. Не всі керівники сіл готові були міняти щось у своєму житті. Ініціативна група депутатів під керівництвом Світлани була налаштована рішуче, вирішила звертатися до людей. Світлана згадує: «Ми взимку, по снігах особисто їздили, як кажуть , туди, де птичка не долітає. Пояснювали, що гроші, які зараз надходять на район, прийдуть безпосередньо до сільської ради. І люди погоджувалися, люди вірили.» Але не зважаючи на прагнення людей, голови сільських рад відмовились від об’єднання. Найчастіше, так відбувається тому, що сільському голові незабаром йти на пенсію, навіщо йому зайвий клопіт, а те що сільчани втрачають час і кошти, які можна використати на розвиток села, це байдуже.

А ось мудрий керівник Рибальчої сільради Трофименко Сергій Володимирович попри неактивне бажання своїх односельців об’єднуватись, попри далеку відстань, майже 32 кілометри, до Чулаківки і «убиту» дорогу та відсутность Рибальчої сільської ради за генеральним планом розбудови територій Херсонської області в Чулаківській ОТГ, умовив депутатів, населення увійти очолюваною ним сільрадою в об’єднану територіальну громаду.

В 2016 році Чулаківська і Рибальча сільські ради домовилися про утворення об’єднаної територіальної громади. І почалася довга дорога до ОТГ. Оббивали пороги облдержадміністрації, караулили Гордєєва на різноманітних заходах, кожного разу отримували відповідь - ні. Але велике бажання утворити ОТГ, чітке розуміння переваг такої форми організації, нарешті, зламали адміністративний спротив. В листопаді 2017 року громади отримали погодження на створення ОТГ. І до цього дня ні одна з громад не пожалкувала про своє рішення.

Головний капітал ОТГ це люди

Світлана Корольова чудово розуміє, що основний ресурс розвитку громади це люди, в першу чергу - діти. В пріоритеті ОТГ розвиток і виховання дітей. Першочергово кошти витрачаються на ремонт і оснащення школи, спортивної зали, фінансування музичної школи, дитячого садочку, забезпечення роботи гуртків для дітей. І що дуже важливо, що підхід небайдужий, креативний, навіть в дрібницях. Здавалось би, ну покладуть тротуарну плитку у дворі школи як звичайно - сіру. Але ні, Світлана Володимирівна зауважує: «Чому так не весело, сірості в житті і так хватає?» «Добре, - відповідають робітники, - і візерунки зробимо, ще й класики білою плиткою викладемо» От діткам і задоволення, на перерві в класики пострибають

Chulakovka shkola
Загальноосвітня школа с. Чулаківка

Чулаківка пишається своєю волейбольною командою, яка успішно приймає участь в обласних і в українських змаганнях. А як інакше? Такій спеціалізованій залі позаздрить будь яка професійна команда. Але само по собі нічого не робиться. Джерело успіху це люди. Директор школи Михайло Федорович Картовар, який раніше був вчителем хімії, Михайленко Сергій Олександрович -вчитель фізкультури, а за сумісництвом ще й депутат сільради, крім свої професійних обов’язків займаються і ремонтами і благоустроїм школи. За словами голови: «Майже живуть на роботі»

Chulakovka sportzal
Директор школи Михайло Картовар,
голова ОТГ Світлана Корольова,
вчитель фізкультури Сергій Михайленко(див.зліва направо)

Не кожне село може похвалитися футбольним стадіоном з натуральним трав’яним покриттям. А ось в Чулаківці є стадіон «Вікторія», на якому проходять змагання не тільки своїх команд, але й проводяться районні, обласні та республіканські матчі. Його пильним хранителем є Курган Сергій Іванович. Голова ОТГ Світлана Корольова розповідає: «До об’єднання він тримав цей стадіон майже за свої кошти, це людина старої закалки, він тут сутками, днями і ночами пропадає, так хвилюється за стадіон, тепер такий радий, що виділили кошти на ремонт будівлі і можна буде довести її до ума». Сергій Іванович, після об’єднання працює на посаді інструктора по спорту, так пильно слідкує за покриттям, всю зиму удобрює, поливає, не випускає команди на поле, доки трава не набере свою силу, щоб витримати гру.

Поруч для тренувань побудоване міні поле з штучним покриттям. Плани по облаштуванню стадіону грандіозні: на виділені 400 тис з обласного бюджету та 280 тис своїх коштів, оновити трибуни, упорядкувати доріжки навколо поля, зробити комфортні роздягальні. Сергій Іванович, навіть, плекає мрію - спорудити при вході стадіону фонтан.

Chulakovka futbol
Футбольне міні-поле

Є в Чулаківці і потужна туристична організація і школа картингу. Керівництво ОТГ доклало багато зусиль, щоб від’єднатися від району, який курирував ці гуртки, не платити зайві гроші районним чиновникам. З їх боку був повний скепсис, що громада сама не впорається з їх утриманням, вони навмисно відмовляли в допомозі подолати труднощі пов’язані з відокремленням. Але, хто йде - той подолає. Громада створила власний технічний центр. В цьому році 19 квітня ОТГ успішно провела вдруге турнір з картингу «Таврійська весна». Були учасники з Херсонської області, Миколаєва, Одеси. Чаплинські учасники, які вибороли перемогу, вже лаштуються до Полтави на чергові змагання.

Багато уваги приділяє керівництво і реконструкції села. В колишні часи по центру села проходила водомережа з водою, але з часом рівчак замулився, води не стало. Є в планах почистити його, наповнити водою, обсадити вербами. Вже зараз в центрі відреставрований фонтан, який розписували самі жителі Чулаківки. Виведено джерело питної води, яке красиво оформлене. За рахунок гранту громадська організація встановила по селу дизайнерські смітнички, проведено освітлення центру села, траншеї для стовпів копали всім селом.

Chulakovka futbol

Фонтан у сквері с. Чулаківка

Chulakovka futbol

Дизайнерські смітнички с. Чулаківка

Неподалік збудована козацьким осередком капличка в пам'ять місця на якому в минулому стояла церква. Поряд у парку Микола Григорович Коробка, колишній агроном, а потім голова Чулаківської сільради поливає з відра кущі та квіти. Вихід на пенсію не завадив бажанню бути потрібним, він став інспектором з охорони громадського порядку. З 1975 року очолював громадське формування «Народна дружина», а в 2007 році з односельцями створили козацьке громадське формування по охороні порядку. Досвід в підтриманні правопорядку не аби який. Не зважаючи на його поважний вік, сільчани, якщо трапляється щось протиправне, до нього звертаються. Бо поліцейські слідчі максимум, що зроблять, протокол складуть. А далі відмовки- шукаємо.

В селі Рибальче зустрічає нас староста Трофименко Сергій Володимирович. Він не гірше досвідченого гіда розповідає про історію своїх сел Забарино, Рибальче, Виноградне. Про те як козаки за сіллю їздили на озеро Оджиголь і біля «п’яного» дуба зупинялися, який був в діаметрі сім метрів, а в роки війни, як історична пам’ятка був вивезений до Німеччини, як втікали козаки на чайках від турецької погоні і сховали в цих краях золото, яке до сих пір не знайдено, як проходила вздовж села дорога з дошок в п’ять сантиметрів товщиною і насаджені були кущі троянд по узбіччям , як літом приїздили сюди на відпочинок члени царської родини. З його натхненної розповіді відчувається, як він закоханий в свій край.

Трофименко Сергій Володимирович

Староста Рибальчанської сільради Трофименко Сергій Володимирович

Rubalche

с. Рибальче

Хоч населення селищної ради невелике, а про дітей не забувають. Отримавши субвенцію з державного бюджету в сумі 3 млн. грн. на всю об’єднану громаду, депутати розділили цю суму порівну між сільрадами. Бо обов’язково було відремонтувати школу. Як розповідає директорка Наталя Василівна «Школа за двадцять років не бачила того, що побачила за останній рік з ОТГ». Тільки в 2018 році з класів прибрали буржуйки, якими опалювалися класи. Встановили котли для опалення, тепер тепло не тільки в класах, а і в спортивному залі, і в їдальні. Реконструювали частину приміщення і влаштували актову залу, де проходять не тільки шкільні, а і загально сільські заходи. Школа оснащена сучасним обладнанням. Інтерактивними дошками школи району не можуть похвалитися, а тут вони є.

Школа в Рибальче
Клас в школі с. Рибальче

Діти дуже горді і щасливі, що вони навчаються в такій сучасній школі, незважаючи на те, що живуть в такому далекому селі. Але без участі колективу вчителів, допомоги батьків ця казка не перетворилась би в реальність. Класи, коридори прикрашені з такою любов’ю, захопленням, креативом.

Школа в Рибальче

Оформлення класів початкової школи с. Рибальче

Школа в Рибальче

Розпис стін біля класу англійської мови школи с. Рибальче

Відчуваєш, що в школі окрім обладнання є й душа співзвучна природі цього краю. Навіть звичайний шкільний двір виглядає як дендропарк.

Dendropark
Парк у дворі школи с. Рибальче

Сергій Володимирович знайомить нас з мешканцями. В цих селах не багато землі, тому підприємці починають освоювати новий сектор сільського виробництва - вирощування ягід. Опановують нові технології, переймають досвід інших країн, налагоджують контакти по реалізації своєї продукції.

Ірина Савченко розповіла, як вона завдяки проекту Ради жінок-фермерів потрапила до Ізраїлю, вивчала нові технології вирощування ягід. Як каже Ірина: «Люди роблять, чому ж ми не зможемо?» Після відвідування Ізраїлю в її господарстві, з’явилася багаторівнева теплиця для вирощування полуниці, теплиця з ожиною.

Ожина
Тепляця з ожиною
Полуниця
Ярусне вирощування полуниці

Для запилення Ірина використовує земляних джмелів, каже: «Так працює весь Ізраїль, чому нам так не робити? Це дає стовідсоткове зав’язування та ідеальну форму ягід.» Крім того в виробництві вона використовує тільки органічні засоби захисту рослин. І кращою рекламою якості її продукції було відео на її сторінці в ФБ, як її маленька онука їсть полуничку прямо з грядки. Люди вкладають стільки сил і фізичних і емоційних в розвиток своєї справи.

Ожина
Підприємець Ірина Савченко
Полуниця
Врожай, готовий для відправки

Але є речі, на які вони не можуть вплинути. Ірина жаліється, що по їхній дорозі приходиться їхати дуже повільно, щоб продукцію не розтрусити, бо товар дуже ніжний , а дорога вкрай погана. Сумно, що з цим і керівництво ОТГ допомогти не в змозі. Дорога обласного значення та й коштує захмарні гроші.

Завдяки чудовій природі село Забарино приваблює підприємців, які мають бажання розвивати туристичну галузь. Один з них Сергій Сидоренко, засновник туристичної бази «Забарино».

Забарино
Туристичний комплекс "Забарино"

Підхід до справи професійний, відпочинок на всі смаки. Тут і делікатеси скуштуєш, і на човні покатаєшся, а головне природа просто з розуму зводить, вільховий гай вздовж берега, лиман скільки бачить око. Така тиша навкруги. Як кажуть: «Туреччина і поряд не стояла». Приємно, що підприємці дбають не лише про власний дохід, а відчувають соціальну відповідальність. Разом зібрали кошти і допомогли обладнати дитячий садочок сучасними меблями, іграшками, приладдям.

рибальче дитячий садочок
Дитячий садочок с. Рибальче

Староста Сергій Трофименко, чудово розуміє, щоб зробити село привабливим для бізнеса, створити місця для роботи своїх односельців, заробляти кошти для підтримки соціальної інфраструктури, необхідно створювати умови для розвитку туристичної галузі. Було б недалекоглядно не скористатись перевагою географічного розташування, підвищеним попитом на спілкування з природою в час гаджетів і урбанізації.

Зараз в селі Рибальче розбудовується територія для облаштування парку, плануються роботи по впорядкуванню набережної, звідки відкривається чудовий вид на відомий Аджигольський маяк. Цей маяк, до речі, входить в двадцятку самих високих маяків світу.

Сергій Трофименко замислюється над організацією і проведенням nature festival з дегустацією натурального вина, дивовижного смаку рибки під назвою «пузанок» знайомством з багатою історією свого краю. Ідей багато, коли ти любиш і знаєш свою батьківщину як Сергій Трофименко.

Рибальче
Набережна с. Рибальче
Рибальче
Вид на Аджигольський маяк

Процес децентралізації , розширення повноважень громад буде успішним в одному випадку, коли кожен, хто живе на цій землі не буде стояти осторонь і чекати «манни небесної». А керівник буде правильно визначати цілі і успішно добиватися задуманого, підприємець використовувати нові технології і правильно передбачати мирові тенденції розвитку бізнесу і сплачувати чесно податки, вчителя пробуджувати в дітях жагу до знань і вчити їх людяності і доброті, лікарі будуть милосердно допомагати пацієнтам бути здоровими, чиновники чесно відпрацьовувати свої зарплати, щоб дороги були відремонтовані, злочинці знайдені та знешкоджені. І кожен буде любити свою землю і берегти її красу.

Тетяна Ваніна

Читати