ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

#Громадська префектура. Ставимо завдання владі Херсона

2020-01-29

Херсон пасе задніх по всіх показниках економічного розвитку та якості життя. Бізнес все більше занепадає, активне населення та молодь розбігаються по іншим містам та країнам. В той же час, інвестиції у місцеву владу, комунальні підприємства та цільові програми весь час зростають.

Що маємо?

Витрати на заробітну плату міськвиконкому (525 осіб) у 2018році склали 99млн., у 2019 році, понад 100млн, а на 2020 рік заплановано вкласти у діяльність влади понад 130 млн. грн. на  рік.

Інвестиції у комунальні підприємства склали у 2018 році, згідно отриманих звітів, більше 94 млн. грн. , а у цільові програми – майже 410 млн. грн. Остаточні суми 2019 року ще невідомі, але вони точно більші за попередні. 

А чи бачимо ми позитивні результати інвестицій громади? Їх дуже – дуже мало.

А якби ці інвестиції вкласти з умом і серцем у розвиток Херсона, то він незабаром став  би таким же квітучим містом, як був колись, вже майже 30 років тому назад.

Чому інвестиції громади у діяльність влади та комунальних підприємств дають такі мізерні, а вірніше, від’ємні результати?

29 січня громадськість разом з чиновниками, депутатами,  представниками бізнесу розбиралася з цим питанням на круглому  столі, який відбувся у стінах міської ради:

«Як зробити бюджетні витрати та діяльність комунальних підприємств міста прозорими та ефективними?

Що треба зробити депутатам, чиновникам та громадськості для цього?»

Експерти та модератори:

Анна ПАРФЬОНОВА — Ініціатор зустрічі – голова ГО  «Розвиток» та координатор секторального проекту представник коаліції #ГромадськаПрефектура у м. Херсоні;

Тетяна ЗОЛОТУХІНА – Експерт ГО  «Фонд розвитку м. Миколаєва», методистка коаліції   #ГромадськаПрефектура.

На круглому столі були представлені матеріали з дослідження ГО «Розвиток», яке було зроблене в рамках проекту КП «Гарантія» та інші. Припинити та попередити  гарантовані втрати бюджетних коштів» що  реалізується в рамках конкурсу малих грантів «Громадська префектура для ефективних місцевих бюджетів півдня України» організованого ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» та фінансується за рахунок коштів NED (Вашингтон, ОК, США).

Чому саме МКП «Гарантія» стала прикладом цього дослідження?  Тому що діяльність цього комунального підприємства вже привернула увагу правоохоронних органів.  Заведені карні справи по фактам розтрат бюджетних коштів, які зроблені цим підприємством. Ця інформація є у відкритому доступі на сайті YOUCONTROL https://youcontrol.com.ua/який є загальновизнаним  ресурсом, що надає максимально повну систематизовану  інформацію з державних реєстрів для перевірки доброчесності юридичних та фізичних осіб.

Про факти відкриття кримінальних проваджень знає громадськість, яка неодноразово зверталася до чиновників з проханням перевірити діяльність МКП «Гарантія» і відреагувати належним чином.

І тільки у міськвиконкомі: ні у Департамент ЖКГ, якому підпорядковане МКП «Гарантія», ні у  відділі по  з питань запобігання, виявлення корупції та внутрішнього аудиту, який має контролювати питання корупції та запобігати неефективним витратам бюджету, нічого не знають про ці факти. Вони прямо про це написали у своїх відповідях на запити ГО «Розвиток». Але ж це дуже дивно. Перевірте діяльність підзвітного підприємства, можливо все у МКП «Гарантії» гаразд і тоді не буде ніяких питань.

Така відсутність якісного контролю за діяльністю комунальних підприємств  і прозорості у спілкування з громадою породжує численні скандали  і розслідування громадських активістів, в тому числі активістів Громадської префектури.

 Чи можливо вирішити ці питання безвідповідальності, корупції, кругової поруки?

Так можливо! Ми маємо разом це зробити!

І ми маємо перші успіхи. Після майже року лобіювання громадськістю питання оприлюднення інформації про  комунальні підприємства, згідно ст. 78 Господарського кодексу України, 20 січня міський голова видав розпорядження №3р «Про оприлюднення інформації щодо діяльності комунальних підприємств територіальної громади м. Херсона».

Це великий крок уперед, бо дає громаді можливість мати повну системну інформацію про діяльність комунальних підприємств і відповідно, зменшить ризики корупції.

Наступні завдання, які громадськість ставить владі для забезпечення ефективного  використання бюджету громади комунальними підприємствами та підвищення якості роботи міськвиконкому:

Завдання 1

Повне виконання рішення міського голови «Про оприлюднення інформації щодо діяльності комунальних підприємств територіальної громади м. Херсона»  комунальними підприємствами міста. 

Завдання 2

Удосконалення «Порядку складання, затвердження та контролю  виконання фінансових планів  підприємств комунальної власності територіальної громади  м. Херсона» № 171 від 17.05.2016р.. Пропозиції будуть надані міському голові за результатом обговорення.

Завдання 3

Оприлюднити на сайті Херсонської міської ради повну інформацію  про кожний структурний підрозділ :  Положення,  перелік законодавства, згідно якого діють підрозділи, перелік комунальних підприємств,  діяльність яких координують  тощо (за прикладом Інформаційної бази «Влада і громада»)

Зобов’язати структурні підрозділи Херсонської міської ради (ХМР) раз на рік  звітувати громаді про свою діяльність згідно  кожного пункту Положення та оприлюднювати дану інформацію на сайті ХМР

Завдання 4

Удосконалити діяльність Відділу з питань запобігання, виявлення корупції  та внутрішнього аудиту Херсонської міської ради, в т.ч. прийняти стратегічні та операційні плани діяльності, згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 28 вересня 2011 р. № 1001» та Постанови КМУ від 12 грудня 2018 р. № 1062.

Круглий стіл

Підсумовуючи

Громадськість має виходити на новий рівень взаємовідносин зі своєю місцевою владою (самоврядуванням Херсона): депутатами, яких вона обрала, виконавчими органами, яких вона годує, міського голову, якого і обрала, і годує.  

Пора не тільки ставити питання, показувати дослідження і просити щось врахувати, але й ставити конкретні завдання щодо якісного управління справами громади   і добиватися, щоб влада працювала на розвиток міста і громади. А не дерибанила бюджет, заганяючи місто у депресію.

Перш за все – це завдання ефективного дбайливого використання коштів громади – бюджету м. Херсона.

Безперечно найкращий результат для розвитку міста буде досягнутий тоді, коли і чиновники, і депутати, і громадськість будуть діяти злагоджено і ефективно, розуміючи свою спільну відповідальність за долю міста, за повернення Херсону обличчя  успішного життєрадісного обласного центра.

На круглому столі вирішили створити робочу групу, яка більш детально опрацює представлені пропозиції та пролобією їх втілення заради забезпечення ефективного використання коштів громади .  Увійти в робочу, окрім громадських активістів,  групу дали згоду голова постійної депутатської комісії Херсонської міської ради з питань бюджету та фінансів Руслан Рубан, директор МЖК Андрій Яценко,  член Бізнес-асоціації «Ми- херсонці» Андрій Ткаченко.

Робоча група незабаром розпочне свою роботу і про її діяльність ми будемо повідомляти херсонську громаду.  

Круглий стіл  організовано в рамках проекту КП «Гарантія» та інші. Припинити та попередити  гарантовані втрати бюджетних коштів» (початок проекту 1 листопада 2019року), що  реалізується в рамках конкурсу малих грантів «Громадська префектура для ефективних місцевих бюджетів півдня України» організованого ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» та фінансується за рахунок коштів NED (Вашингтон, ОК, США).

Матеріали круглого столу:

Аналітика витрат МКП "Гарантія"

Інформація щодо завдань Відділу з питань запобігання корупції та відповідей посадовців щодо своєї діяльності

Інформація щодо завдань Департаменту ЖКГ та відповідей посадовців щодо своєї діяльності

Інформація з системи YouControl щодо МКП "Гарантія"

Пропозиції щодо покращення системи управління міськвиконкому та контролю за витратами бюджетних коштів громади

Матеріали по темі:

Витрати на владу: Виконавчі органи Херсонської міської ради (міськвиконком)

Херсонська влада. Ціна-якість. Витрати 2018р -602 млн. грн. Проаналізуємо?

Херсонська влада. Ціна-якість. Витрати 2017р -522 млн. грн. Дивимося на результати. 

Автор: Тетяна Ваніна

Читати