ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

#Громадська префектура. Майже 170 млн. витрачено комунальними підприємствами Херсона у 2018 році, за 9 місяців 2019 року - вже 175 млн. Чи подобаються нам результати?

2020-03-23

Для того, щоб місто розвивалося, кожна копійка, зароблена громадою,  має йти на сучасний розвиток, а не губитися в схемах, які оплутують її шлях до потрібного людям результату.   

Виходячи на вулиці Херсона, які стають все більш брудними, їдучі в маршрутках,  з яких тільки деякі можна з натяжкою назвати сучасними, дивлячись на те, як все більше молоді і спеціалістів покидають місто, всі, кому не байдужа доля Херсону, задають собі питання: «Що не так з нашим містом?».

В  громадському аудиті ГО "Розвиток"  поставила питання відносно ефективності діяльності комунальних підприємств міста. 

Питанння, на які треба шукати відповідь

Нам обов'язково треба ставити собі питання і шукати на них відповіді:

 «Що не так з нашим місцевим самоврядування?  Управлінців в міськвиконкомі понад 500осіб.   Витрати на управління (самоврядування) становлять приблизно 10% зароблених громадою коштів.

Де наші гроші на вирішення проблем та на розвиток? Громада  заробила в 2019 році 1млр. 816 млн 500тис. грн,.

Чи використовуються кошти громади ефективно?». Відкрито  29 кримінальних проваджень на діяльність комунальних підприємств за останні 3 роки, причому 20 з них  - за розтрату бюджетних коштів.

Комунальні підприємства міста, наряду з нашими управлінцями – херсонським міськвиконкомом,   є одними з найбільших поглинателів   міського бюджету. В цьому не було би нічого поганого, якби ми бачили, як розвивається і розквітає місто.

Адже комунальні підприємства, в успішних цивілізованих країнах  та містах,  виконують суспільно важливі  для громади функції. Це водопостачання  та водовідведення. Це і якісне транспортне сполучення. Це і догляд за парками та озеленення міста. Це, нарешті, розвиток інфраструктури смарт-міста і різні інші послуги життєдіяльності і розвитку, які потрібні громаді для якісного життя та впевненого погляду у майбутнє.

Але у нас, по більшості важливих для якісного життя громади  потреб, майже повний провал.

Як забезпечити ефективність використання коштів громади та ефективність  діяльності комунальних підприємств?

Успішність діяльності комунальних підприємств забезпечується:

  1. Якістю цілей, які хоче досягти громада
  2. Належним фінансуванням
  3. Ефективним контролем за витрачанням бюджетних коштів та діяльністю комунальних підприємств.

В Херсоні проблема з усіма цими складовими успіху.

Громадська організація «Розвиток», яка увійшла у склад коаліції  Громадської префектури Херсонської, Миколаївської та Одеської областей, що має на меті зробити впливовим контроль громадськості за ефективністю витрачання бюджетних коштів, провела громадський аудит 3-ї складової успіху  - за витрачанням бюджетних коштів та діяльністю комунальних підприємств.

Це зроблено для того, щоб сприяти вирішенню накопичених  проблем неефективного витрачання коштів громади комунальними підприємствами міста. Але громадський аудит ставить на порядок денний завдання не тільки ефективного контролю, але і для першого пункту успіху – розгляд і постановку якісних  цілей діяльності комунальних підприємств , які важливі для  розвитку громади.

Перед наданням власних пропозицій, Громадська організація «Розвиток», в січні 2020 року, провела круглий стіл  «Як зробити бюджетні витрати та діяльність комунальних підприємств міста ефективними та прозорими? Що треба зробити депутатам, чиновникам та громадськості для цього?».

Громадський аудитПісля проведення круглого столу, ГО «Розвиток» пропонувала міському голові опрацювати надані пропозиції, створивши робочу групу з представників міськвиконкому, депутатів, громадськості та бізнесу. Колективний режим розгляду питання  щодо удосконалення управлінської практики за ефективністю діяльності комунальних підприємств міста та  отримання якісних результатів розвитку міста, був би більш якісним. Але, на жаль, на дану пропозицію ГО «Розвиток» отримала відмову.

В громадському аудиті, який ми пропонуємо громаді та владі  міста, надано бачення експертів ГО «Розвиток».   

 

Матеріали по темі:

Витрати на владу: Виконавчі органи Херсонської міської ради (міськвиконком)

Херсонська влада. Ціна-якість. Витрати 2018р -602 млн. грн. Проаналізуємо?

Херсонська влада. Ціна-якість. Витрати 2017р -522 млн. грн. Дивимося на результати. 

Автор: Анна Парфьонова

Читати