ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Коронавірус активізував шахраїв

Шахраї масово розсилають SMS від імені банків, Нацбанку чи Кабміну із пропозицією отримати нібито «державну допомогу»

2020-07-10

Карантин та поширення коронавірусу, добре демонструють, хто чого вартий. Одні люди допомагають тим, хто їх оточує, інші намагаються їх ошукати. На жаль, навіть зараз шахраї не збавили оберти.

Зміст SMS -повідомлень. які розсилають шахраї, може дещо різнитися, проте їхня мета однакова – отримання персональних відомостей про громадян та їхні платіжні картки. Люди надають інформацію, але отримують не 1000 гривень допомоги, а нуль на своєму рахунку. Шахраї підчищають до копійки рахунки довірливих українців і зникають.

Пам’ятайте! Працівники банків не мають права та повноважень запитувати ваші персональні дані, ПІН-коди до платіжних карток, три цифри на звороті карти, строк дії картки, SMS-коди від банків та мобільних операторів та будь-яку іншу інформацію стосовно ваших рахунків. 

Максимум, що ви можете назвати, – це 16 цифр на лицьовій стороні вашої картки.

У разі нарахування будь-яких пенсійних, соціальних чи інших державних виплат банки не телефонують клієнтам, не запитують номер платіжної картки, термін її дії та інші персональні дані.

Національний банк:

  • не нараховує та не виплачує соціальну допомогу;
  • не проводить жодних акцій, лотерей, виплат та розіграшів для громадян.

Національний банк застерігає та просить бути обачними із повідомленнями, які надіслані із невідомих чи підозрілих номерів:

- НЕ відповідайте на сумнівні/підозрілі SMS-повідомлення;

- НЕ переходьте за посиланнями, що містяться в таких повідомленнях;

- НЕ дзвоніть за вказаними номерами телефонів;

- НЕ повідомляйте свої персональні дані: ПІН-код, термін дії платіжної картки та три цифри на звороті картки, паролі, які надходять в смс та пароль до онлайн-банкінгу.

Більше інформації читай на #ШахрайГудбай за посиланням https://bank.gov.ua/promo/stopfraud/

Потрапив в руки шахрая? Телефонуй в Кіберполіцію – 0 800 505 170 або звернись онлайн за посиланням https://cyberpolice.gov.ua/

Джерело: Херсонська обласна державна адміністрація

Читати