ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Мистецтво, яке надихає

Херсонський художній музей відкрив виставку нашого земляка народного художника України Володимира Чуприни до його 80-річчя

2020-07-31

Гарний подарунок отримав народний художник України Володимир Григорович  Чуприна до свого 80-річчя! Колектив художнього музею ім. О.О.Шовкуненка підготував виставку його графічних творів «Повертаючись до джерел».

Гарний подарунок отримав народний художник України Володимир Григорович  Чуприна до свого 80-річчя! Колектив художнього музею ім. О.О.Шовкуненка підготував виставку його графічних творів «Повертаючись до джерел».

Митець народився  у с. Хорли Каланчацького району.Саме це, напевно, особливо зблизило у свій час його із бароном Е.О.Фальц-Фейном, з яким товаришував і плідно співпрацював.

Таких знакових зустрічей у його житті було чимало. Ще навчаючись у Республіканській середній художній школі ім.Тараса Шевченка він зустрівся із видатним українським живописцем Олексієм Олексійовичем Шовкуненком, якого вважав своїм головним вчителем.

По завершені Київського художнього інституту  працював ст. науковим співробітником художнього відділу Херсонського краєзнавчого музею, очолював місцеві художні майстерні Художнього фонду України.

Протягом двадцяти п’яти років очолював обласне управління культури. То був особливо плідний період і в житті В.Г.Чуприни, і загалом нашого краю! В ці роки був створений Херсонський обласний художній музей, побудована Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека, відкрилися обласна бібліотека для дітей, обласний театр ляльок, обласна бібліотека для юнацтва та багато ін.!

А паралельно, не зважаючи на велику зайнятість, Володимир Григорович постійно працював над картинами. Його твори високо цінують фахівці і тому вони зберігаються в державних музеях посольствах, міністерствах, учбових закладах та приватних колекціях.

Виставка ЧуприниВиставка Чуприни

На вернісажі були присутні члени обласної організації Спілки художників України, колеги із ХДУ, ХНТУ, бібліотекарі, друзі і син. На жаль, сам ювіляр через проблеми зі здоров’ям не зміг прийти особисто. Але Влада Дяченко, заст. директора  Херсонського музею ім. О.О. Шовкуненка, пообіцяла передати ювіляру запис урочистостей, щоб він побачив, як сердечно і тепло про нього розповідали,  як вітали майстра з днем народження і бажали йому міцного здоров’я та благополуччя всій його родині.

Чому варто прийти до Херсонського художнього музею ім. О.О.Шовкуненка і ознайомитися з експозицією, на якій представлено 40 графічних творів почесного академіка Національної академії мистецтв України В.Г.Чуприни? Тому що буденні яблука, глек молока на дощатому столі, в’язка рибин, букети квітів, бухти на лимані рибальські сейнери, Станіславські кручі на картинах  чарівним способом перестають бути звичайними. Вони вже витвори високого  мистецтва!

картина ЧуприниКартина Чуприни Картина Чуприни

Крім того, ви зможете побачити виставку творів-дарів Об’єднання професійних художників Ізраїлю, виставку дитячого малюнку (до дня поширення інформації про аутизм), а також твори з колекції музею - західноєвропейське мистецтво XVII - поч. XX ст., православні ікони та церковну старовину ХVII - початку ХХст., твори українського та світового мистецтва  ХVIII-ХХIст.

Приходьте до музею! Там на вас чекає справжнє мистецтво і безліч відкриттів, які робиш, доторкуючись душею до задумів митців.

Автор: Ірина Євстаф'єва

Читати