ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Місцеве самоврядування

Форум «Синергія Херсона» вітає нове керівництво міста і вносить пропозиції інноваційних змін до системи місцевого самоврядування

2020-11-17

Форум «Синергія Херсона» вітає новообраного міського голову Ігоря Колихаєва і  депутатський корпус та бажає плідно працювати на благо розвитку Херсона.

Програма міського голови Ігоря Колихаєва і партій, які увійшли до Херсонської міської ради, надихають  своєю спрямованістю на комплексне вирішення проблем міста та його розвиток.

Але ми всі маємо розуміти, що рівень проблем, які накопичилися у місті, вимагають максимального залучення потенціалу громади та удосконалення, у зв’язку з цим, системи місцевого самоврядування.

Форум «Синергія Херсона» готовий допомогти залучити до розвитку міста інтелектуальний та інноваційний потенціал нашого міста та потенціал  українських і міжнародних  інституцій, знань і ресурсів для вирішення актуальних проблем.

Проблеми, які потрібно вирішити

Проблеми, які викликали катастрофічну деградацію Херсона, лежать у площині неефективного місцевого самоврядування, яке практикується у місті, а саме:

  • система управління дуже сильно залежить від якостей обраних персоналій
  • система управління практично не залучає до розвитку міста потенціал громади.

Якщо вади системи управління залишаться такими же і тільки зміняться керівні кадри, Херсон завжди буде знаходитися під загрозами, навіть, якщо сьогодні місту поталанило з обранням мера.

Постійні загрози, якщо залишити незмінною існуючу модель управління:

  • Протистояння депутатських фракцій та розбалансованість у роботі ради, при відсутності ефективної для розвитку міста більшості
  • Формування неефективних управлінських команд в місті та його 3-х районах
  • Відсторонення громади від налагодження ефективного управління її справами.

Форум синергії пропонує

Форум «Синергія Херсона» пропонує інноваційне удосконалення системи управління містом, яке повноцінно включає потенціал громади до розвитку міста та мінімізує перераховані загрози шляхом формування і впровадження динамічної ефективної системи владних повноважень громади.

На сьогоднішній день це такі пропозиції:

  1. Інституційне залучення до міського управління, в якості радників міського голови:
    • співголови Форуму «Синергія Херсона» - радник з розвитку місцевого самоврядування
    • координаторів 6-ти напрямків експертної діяльності Форуму синергії:
      • бізнесу (радник з розвитку та залучення потенціалу бізнесу)
      • науки (радник з розвитку та залучення потенціалу науки)
      • громадських об’єднань та експертів (радник з питань розвитку та залучення потенціалу громадянського суспільства)
      • молоді (радник з питань розвитку та  залучення потенціалу молоді)
      • гуманітарної сфери (радник з розвитку та залучення потенціалу гуманітарної сфери)
      • політичних партій поза Херсонською міською радою (радник з питань навчання та залучення потенціалу майбутніх кадрів)
  1. Залучення до прийняття владних рішень, шляхом введення у виконавчий комітет одного із співголів  Форуму «Синергія Херсона», також можлива участь і більшої кількості членів Форуму синергії  за взаємним узгодженням з міським головою
  2. Залучення до розгляду та вирішення актуальних міських проблем профільних спеціалістів від громади шляхом створення тематичних громадських рад за актуальними напрямками при профільних заступниках міського голови або профільних управліннях чи постійних комісіях Херсонської міської ради, голови яких (за згодою) будуть повноправними учасниками Форуму «Синергія Херсона».

Що дадуть запропоновані зміни у системі управління

  1. Виконання зобов’язань міським головою, взятих перед громадою міста під час виборчих перегонів (п.2.2 зобов’язань)

«Забезпечити роботу  і врахування експертної думки дорадчих структур при органах місцевого самоврядування, надавши цим дорадчим структурам, узгоджені з громадою (впродовж першого півроку діяльності, дієві важелі впливу»

  1. Забезпечення синергетичної взаємодії громади і влади на основі узгоджених принципів співробітництва:
  • справжні радники міського голови від громади зі зрозумілими та прозорими принципами призначення, роботи і підзвітності та наділені, узгодженими владою і громадою, повноваженнями
  • справжнє представництво інтересів всієї громади у владних структурах  та максимальне залучення потенціалу громади від головних рушіїв розвитку: бізнесу, науки, громадських експертів, молоді, гуманітарної інтелігенції, політичних партій, які не пройшли до Херсонської міської  ради
  • постійне удосконалення системи впливу громади та синергетичної взаємодії з владою.
  1. Формування системи місцевого самоврядування мінімально (або позитивно) залежної від персоналій, яка забезпечує сталість, спадкоємність, демократичність  та розвиток.

Довідково

Форум «Синергія Херсона» - ініціатива громадськості з формування системи синергетичної взаємодії влади та громади на підставі прав, наданих Конституцією, Демократією та системою Місцевого Самоврядування, а також підтримкою  ініціативи представниками бізнесу, науки, гуманітарної інтелігенції, молоді та  небайдужими мешканцями міста ( в підтримку зібрано понад 500 підписів)

До Оргкомітету, а потім до Ради Форуму «Синергія Херсона» увійшли представники громадськості, бізнесу, науки,  молоді, гуманітарної сфери, які постійно працюють на розвиток міста.

12 жовтня проведено Громадський  Форум синергії Херсона, на якому прийнята резолюція зі звернення до кандидатів  та затверджено форму зобов’язань  кандидатів перед громадою міста.

15 жовтня відбувся експертний етап  Форуму синергії, на якому затверджені пропозиції експертів до майбутньої влади щодо налагодження ефективного управління містом, затверджені першочергові проекти Форуму та  обрано склад Ради синергії.

До 21 жовтня зобов’язання перед громадою,  які ініціював Форум синергії, підписали 8 із 17 кандидатів на посаду міського голови, 27 депутатів міської ради та 5 голів політичних сил 

Форум синергії вважає, що тільки при повноцінному включені потенціалу громади до справ громади та її  розвитку, ми отримаємо сучасне розвинуте місто,  комфортне для херсонців всіх поколінь.

Автор: Анна Парфьонова

Читати