ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Тихі акції «Ангели пам’яті» відбулися в Україні та світі. Білі паперові янголи з'явилися і у Херсоні.

2021-02-20

 Ініціювала тиху акцію кілька років тому співачка, художниця, громадська діячка Анжеліка Рудницька,  спільно з мистецькою агенцією «Територія А».

«Цього року до акції долучилося понад 20 країн – від Австралії до Сполучених Штатів, від Норвегії до Південно-Африканської Республіки, а міст – вже не можливо відслідкувати, сотні і сотні. В Україні, наприклад, на Луганщині – приєдналися всі населені пункти. Для них це перетворилося на таке відстоювання своєї ідентифікації. Вони дуже болісно це відчувають, бо війна у них набагато ближче, ніж у нас», - повідомила вона в коментарі Укрінформу.

17 лютого 2021 року Верховна Рада визнала Революцію гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

Саме в ці дні під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Майдану.

105 Героям Небесної Сотні посмертно надано звання Герой України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані – посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні. Україна заплатила надто високу ціну за звільнення від диктатури й свій цивілізаційний вибір – бути частиною Європи.

У Херсоні пройшов пам’ятний захід, на якому зібралися представники влади, духовенства, військовослужбовці та жителі міста, аби низько схилити голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний час ХХІ століття.

Молитвою та хвилиною мовчання херсонці вшанували пам’ять про тих, хто своєю самопожертвою довів, що українці гідні бути вільним народом. Також присутні поклали квіти до меморіалу на Алеї Героїв незалежної України, на якому зображені портрети Героїв Небесної Сотні та захисників України, які загинули в російсько-українській війні. 

Паперовими ангелами прикрасили херсонський меморіал члени Громадської організації "Справа громад".

Тиха акція

Учасники художньої самодіяльності селища Комишани  розвішали паперових ангелів біля стели загиблим воїнам в смт. Комишани.

Ті, хто віддав життя за Україну, тепер наші янголи- охоронці...

Автор: Анна Парфьонова

Читати