ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

100 000 доларів надала Словаччина для проєкту «Безпечна вода для Херсона»

2021-02-24

Херсонський водокагал переміг у конкурсі, оголошеному Міністерством закордонних справ Словаччини та Словацькою агенцією по міжнародному співробітництву і розвитку (SlovakAid), та отримав грантові кошти на устаткування з виробництва гіпохлориту, який використовується для обеззараження води.  

 

На насосній станції водопроводу №4, розташованій у сел.Текстильному, відтепер працює міні-завод з виробництва гіпохлориту натрію, сировиною для якого є звичайна кухонна сіль. Сіль розчиняють у воді певної температури, після  чого через неї пропускають електричну напругу.  Результатом хімічної реакції є гіпохлорит натрію, який акумулюється у спеціальних ємностях для зберігання, та водень, який вивільнюється в атмосферу.  

Виробництво не завдає шкоди ні працівникам, ні довкіллю. Лінія максимально автоматизована та потребує втручання оператора тільки на етапі завантаження солі. Сучасне виробниче обладнання  не потребує частої заміни електродів, ресурс роботи яких становить  15 років, що зменшує амортизаційні витрати.

За якістю, окислювальною здатністю та терміном зберігання  гіпохлорит натрію власного виробництва суттєво перевершує  покупний реагент. Так, зберігати гіпохлорит, отриманий електролітичним методом, можна до року, тоді як покупний  при транспортуванні та зберіганні протягом місяця втрачає до п’яти відсотків своєї концентрації.

Володимир  КРАВЕЦЬ (представник Асоціації водоканалів Словаччини в Україні) сказав на відкритті  виробництва гіпохлориту:

«Асоціація водоканалів України, Херсонський Водоканал зарекомендували себе як надійні партнери. Ми побачили чітке розуміння першочергових потреб, оперативність у прийнятті рішень, професійність у підходах. Херсон був у нас першопрохідцем – зараз будемо розширювати географію. Також плануємо реалізацію проєктів у галузі водовідведення: реконструкція очисних споруд, каналізування приватного сектору. В цьому напрямку ми вже почали працювати з директором Херсонського Водоканалу та відповідними фахівцями зі сторони Словаччини та України». 

Михайло ЧЕМЕРИС (директор Херсонського водоканалу) додав:

«Нам дуже приємно, що саме Херсонський Водоканал став першим Водоканалом України, який отримав 100 000 грантових коштів на «твердий проєкт». Ми отримали власне устаткування з виробництва гіпохлориту, яке дозволить не лише уникнути залежності від монополіста-виробника, але й допоможе заощадити до 60% від суми коштів, які підприємство витрачає на знезараження води, а також дозволить надавати безпечну воду близько 90 000 мешканців міста (третина усіх городян).

Для нас це лише початок. Ми зробимо все, щоб наш успішний досвід став у нагоді для інших міст України, а ми залучали з кожним роком ще більше інвестиційних коштів. Адже це завжди розвиток, новий досвід та новітні технології, а також, що особливо важливо, це запорука відсутності корупції. Нам це дуже подобається!»

Джерело: Херсонський Водоканал

Читати